Mustand:Õppeartikkel 1

Allikas: Vikipeedia
Jääkaru kuju Haapsalu Tagalahes

Haapsalu jääkaru kuju on ujuv jääkaru skulptuur, mis asub Haapsalu Tagalahes kuursaali lähistel.

Kuju autorid on kolm kohalikku kunstnikku – May Aavasalu, Ursula Aavasalu ja Indrek Jets, kes taastasid ajaloolise, okupatsiooniaastatel hävitatud kuju 2010. aastal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Praegune jääkaru kuju on valminud Roman Haavamäe 1923. aastal Haapsalu Kaunistamise Seltsi tellimusel loodud puuskulptuuri põhjal. 1920.–1930. aastatel asetsesid Haapsalu Tagalahe ääres Aafrika rannas mitmed puuskulptuurid.[1] Algne jääkaru kuju asus umbes samas kohas, kus praegunegi. Suvel oli kuju ujuvplatvormil Tagalahe põhja ankurdatud, kuid talveks viidi hoiule.[1] Jääkaru ja teised promenaadil olnud puuskulptuurid hävisid 1939.–1940. aasta talvel, kui nõukogude sõjaväelased need küttepuudena ära põletasid.[2]

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

Jääkaru uus versioon valmis 2010. aastal. Kuju autorid on Haapsalu kunstnikud May Aavasalu, Ursula Aavasalu ning Indrek Jets. Kuju valmistamiseks kulunud 40 000 krooni tasus Haapsalust pärit ärimees Veiko Tishler.[3] Kuju taastati Haapsalu ajaloolise promenaadi renoveerimise käigus.(https://www.visithaapsalu.com/paevatiirul-haapsalus/) Algupärane jääkaru oli värvitud puuskulptuur, uus jääkaru kuju on ujuvplatvormil metallkarkassil, vormitud polüuretaanvahust (Penosil) ja kaetud polüureaga (Line-X). Jääkaru asub kuursaalist mõnekümne meetri kaugusel vees, umbes samas kohas seisis ka kuju originaal.(https://maaleht.delfi.ee/artikkel/44518803/fotod-jaakaru-naasmine-haapsalu-tagalahele)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Haapsalu Aafrika rand saab tagasi jääkaru kuju". Postimees. 26. jaanuar 2010. Vaadatud 4. aprillil 2024.
  2. Tammsaare, Anton (1953). Tõde ja õigus. Tallinn: Tallinn. Lk 6.
  3. "FOTOD: Jääkaru naasmine Haapsalu Tagalahele". Maaleht. Vaadatud 4. aprillil 2024.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Youtube video Haapsalu jääkarust, 2001