Muinastulede öö

Allikas: Vikipeedia

Muinastulede öö on mere ääres lõkete süütamise tava augusti viimasel laupäeval. Traditsioon sai alguse 1992. aastal Eesti ja Soome rannikul[1] ning hiljem liitusid sellega teised Läänemere maad. Lõkked süüdatakse mere ääres päikseloojangul, kohaliku aja järgi kell 21.30.

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Vanimad kirjalikud andmed tuledega teadete edastamisest meie regioonis pärinevad viikingiajast. Siis toimis Läänemere ranniku laevateede ääres ühtne valvesüsteem, meremeestele tee näitamiseks ohutusse sadamasse või randa. Märgutulesid kasutati ka valvesüsteemis hoiatuste ja muude sõnumite edastamiseks.

Muinastulede ööks nimetatakse üritust tänapäeval, meenutamaks kunagisi rannalõkkeid. Lisandunud on keskkonnateemaline eesmärk: "mere ääres lõkkeid süüdates tuletame meelde, et meie ühine meri vajab hoidmist". Muinastulede ööst on mere ääres viibijate jaoks kujunenud ka meeldejääv suve lõpetamine.

2009. aastal muutus üritus esimest korda üle-eestiliseks, siis kutsuti veebilehe muinastuled.ee kaudu inimesi mere äärde või randa lõket süütama ja võeti kasutusele veebikaart lõkete asukoha märkimiseks. Igal aastal märgitakse veebikaardile üle 700 lõkke ja registreeritakse üle 10 tuhande osavõtja[2].

Muinastulede öö loits:

„Põle, muinastuli, põle!

Põle puhtamale Läänemerele.

Põle selle elujõulistele rannaküladele

ja saartele.

Põle Läänemere kultuuri mineviku ja

tuleviku rikkusele.

Põle ajaloolisele ühtekuuluvusele

ning vastutusele Läänemere tuleviku eest!“

Muinastulede öö idee autor Birgitta Bröckl [3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://muinastuled.blogspot.com/2013/05/esimene-muinastulede-loke-suudati-ka.html
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. august 2014. Vaadatud 20. augustil 2014.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. Sydkustens landskapsförbud: Forneldarnas natt - Muinaistulien yö (rootsi keeles)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]