MediaWiki arutelu:Uploadtext

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ettepanek teksti muutmiseks[muuda lähteteksti]


STOPP! Enne faili üleslaadimist lugege läbi artikkel en:Wikipedia:Image use policy. Arvestage seal sõnastatud poliitikat.

Et näha või otsida varem üleslaaditud pilte, vaadake Piltide loendit. Üleslaadimised ja nende kustutamised salvestatakse Üleslaadimise logisse.

Et artiklite illustreerimiseks uusi faile üles laadida, kasutage allpool olevat vormi. Enamiku brauserite puhul on näha nupp "Browse..." ("Vali..."), mis käivitab operatsioonisüsteemi standardse failide avamise protsessi. Pärast faili valimist ilmub nupu kõrval olevale tekstiväljale faili nimi. Samuti tuleb teha kasti "linnuke", millega Te kinnitate, et tegemist ei ole autoriõiguste rikkumisega ning Teil on faili laadimiseks luba. Et faili lõpuks serverisse üles laadida, vajutage nupule "Upload". See võib aeglasema internetiühenduse puhul veidi aega võtta.

Eelistatud pildiformaadid on JPEG fotode, PNG joonistuste ning ikoonilaadsete piltide ja OGG helifailide jaoks.

Palun järgige järgmisi juhtnööre:

  • Faili nimi peab seda iseloomustama, muidu võivad tekkida nimekonfliktud teiste failidega. (näiteks: Randvere kirik 2003 suvi.jpg)
  • Lühikirjeldusest peab selguma, kust fail või pilt on saadud (näiteks võib märkida, et see on ise tehtud). Muidu võivad tekkida kahtlused ja segadused seoses failide algupära ja kasutamisõigustega.
  • Pilti artiklisse paigutamiseks lisage tekst vormis [[Pilt:fail.jpg]] või [[Pilt:fail.png|thumb|alt tekst]] või [[media:file.ogg]] helifailide jaoks.

Palun pange tähele, et teised võivad üleslaetud faile muuta või kustutada, kui nad leiavad, et see on Vikipeedia huvides. Nende võimaluste kuritarvitajatel võidakse üleslaadimine blokeerida.


Sättisin ja muutsin olemas olevat teksti ja pakkun välja et praegune tekst asendada üleval olevaga peale toimetamist ja mõne lisa paranduse tegemist:

  • en:Wikipedia:Image use policy - lehekülg oleks hea saada ka eesti vikisse
  • täpsemad viited autoriõiguste (GDFL, PD jne) kohta
  • informatsioon Commonsist ja soovitus kasutada Commonsit

Leian et inglise viki tekst on suhteliselt hea võtta põhjaks, piisavalt lühike ja konkreetne --TarmoK 21:38, 30 Mar 2005 (UTC)

Tegin ettepaneku sõnastusse parandusi. Andres 19:43, 23 Apr 2005 (UTC)
Arvan, et siin pole midagi arutada. Teen muudatused ära. Arutada võib ka hiljem. Andres 19:46, 23 Apr 2005 (UTC)
Lisaparandused võib ka hiljem teha, igatahes on nüüd parem kui enne. Andres 19:49, 23 Apr 2005 (UTC)

Inglise Vikis on seda muudetud, ma arvan, et me võiksime ka midagi sarnast teha (ainult et praegused instruktsioonid ka sisse jätta). Peep 21. oktoober 2005, kell 12.03 (UTC)

failide nimed[muuda lähteteksti]

Kas oskaks keegi "puust ja punaselt" stiilis kirjutada et failide nimed peaksid olema ainulaadsed? Et kui on pilt mingist objektist siis ei piisa kui on pildi nimeks vaid objekti nimi, vaid nimes oleks hea ka näha mis eristab teda teistest samast objektist tehtud piltidest. --TarmoK 19:18, 15 mai 2005 (UTC)

Väga lihtne: esimene pilt antud objektist kannab nime objektinimi, teine objektinimi2 jne. Pole mõtet hakata imereegleid leiutama. Siim 19:37, 15 mai 2005 (UTC)
See ümbernimetamine ja failidele nime andmine muutub õnneks Wiki versiooniga 1.5 oluliselt mugavamaks. Siis kui sellele tarkvara versioonile kunagi ka üleminek toimub, võiks mingi soovituse otse üleslaadimise lehele kirjutada küll. Ahsoous 19:50, 15 mai 2005 (UTC)

Pildi suurus[muuda lähteteksti]

Äkki paneks siia kirja, et kui pilt on (faili mahult) liiga suur, siis võiks seda väiksemaks teha, et pildid siin liiga palju ruumi ei võtaks (muidugi välja arvatud diagrammide jms. puhul). Peep 18. september 2005, kell 16.51 (UTC)

Kvaliteetsete piltide puhul on suur maht ainult kasuks. Pilt:Africa satellite plane.jpg jms --WikedKentaur 3. jaanuar 2006, kell 22.04 (UTC)
Aga nüanss, et sul ei pruugi selle faili üleslaadimine miskil põhjusel õnnestuda... a ja huvitav kuidas siis thumbnailide moodustumine toimub... iseenesest huvitav oleks teada milline failisuurus php.ini-sse sisse on kirjutatud... (iseenesest jagan seda Peebu seisukohta... veel selgituseks, et näiteks fair use'i alusel siin kasutatavad pildid ei saagi olla eriti suured, kuna nad ei tohiks võimaldada teha kvaliteetset väljatrükki) ja tegelt tuleks siiski piltide üleslaadimise lehele teha märkus, et täiesti vabade piltide puhul on selleks õigem kasutada commonsit - Ahsoous 3. jaanuar 2006, kell 22.43 (UTC)

Soovituste alt puudub SVG formaat. --WikedKentaur 3. jaanuar 2006, kell 22.01 (UTC)

Paraku peab nentima, et seda formaati tegelikult veel ei tunnista enamlevinud brauserid (ppudub nn. native support) ... selle formaadi kõiki külgi ei toeta täielikult ka muide veel täninigi tarkvara, mis siin thumbnaile genereerib jne... vahepeal oli miskil perioodil commonsisse nende failide üleslaadimine isegi ka keelatud (kuna teoreetiliselt need failid võivad sisaldada pahatahtlikke skripte, mis võivad originaalfaili vaatamisel rakenduda)... nii, et ma arvan, et seda veel vast ei maksa soovituste hulka lisada... küll aga kindlasti lähitulevikus... - Ahsoous 3. jaanuar 2006, kell 22.33 (UTC)

See tekst siin peaks olema suures kirjas, et ta hästi silma paistaks, ning peaks olema võimalikult lühike ja kokkuvõttev, et selle läbi lugemine kaua aega ei võtaks. Eeskujuks jällegi inglise Viki. Siin peaks samuti selgitama, et vaba litsentsiga failid tuleks kõik panna Commonsisse, mitte eesti vikipeediasse - eriti kui sellel pole eestikeelseid tekste. Igatahes on hästi tähtis see ruttu ära parandada, sest praegu laetakse üpris tihti kui mitte ilma allikata, siis ilma autoriõiguste infoga (et mis litsentsi alla kuulub), ning samuti kopeeritakse siia inglise viki pilte, mis on vaba litsentsi all ja seega tuleks hoopis commonsisse viia. Peep 14. mai 2006, kell 19.45 (UTC)

Teie poolt üleslaetav fail võidakse kustutada, kui te ei lisa detailset informatsiooni järgneva kohta:

  1. Faili allikas:
    • Kui tegite pildi ise, siis kirjutagegi seda.
    • Kui pilt on pärit veebist, lisage aadress, kust te selle saite.
    Enamik internetis leiduvatest piltidest on autoriõigustega kaitstud ega ole sobilikud Vikipeediasse laadimiseks!
  2. Faili autoriõiguste omanik ja selle litsents, kaasa arvatud:
    • mall litsentsi või autoriõiguste kohta (näiteks {{GFDL}} ), või kui vastavat malli ei ole, siis litsentsi kirjeldus,
    • Selgitus selle kohta, miks te arvate, et failil on just selline litsents
    • Kui te laadite siia pilti, mille autoriõigused kuuluvad Teile, siis peate selle avaldama mõne vaba litsentsi all (GFDL või Creative Commons).

Pidage meeles ka järgnevat:

  1. Kui te laadite üles vaba litsentsiga pilti, siis kaaluge hoopis laadimist Commonsisse, niimoodi saab seda pilti kasutada kõikides Wikimedia projektides. Commonsisse saab pilte laadida Wikimedia Commons upload page alt (Te peate olema sisse logitud).
  2. Faili nimi peab selle sisu või sellel kujutatut selgelt iseloomustama (näiteks: Randvere kirik 2003 suvi.jpg). Kasutades faile iseloomustavaid nimesid, vähendame nimekonfliktide tekkimise võimalust.

Täpsemalt lugege artiklist Vikipeedia:Piltide kasutamine.


üleslaadimis tekst vajab veel redigeerimist, samuti tuleb lisada enamkasutatavad litsentsimallid rippmenüüsse üleslaadimislehel: MediaWiki:Licenses --WikedKentaur 31. mai 2006, kell 09.44 (UTC)