Mariana Pineda Muñoz

Allikas: Vikipeedia

Mariana Pineda Muñoz (1. september 1804 Granada – 26. mai 1831 Granada) oli 19. sajandi Hispaania liberaal, kes hukati absolutismi ennistamise ajal Fernando VII valitsusajal.

Mariana Pineda Muñoz
Sündinud 1. september 1804
Granada
Surnud 23. mai 1831 (26-aastane)
Granada
Rahvus hispaanlane
Elukutse revolutsionäär
Abikaasa Manuel Peralta Valle (1819-1822)
Lapsed José María (1820), Úrsula María (1821) ja Luisa (1829)
Vanemad María de los Dolores Muñoz Bueno ja Mariano de Pineda Ramírez

Mariana oli Granada laevakapteni ja Calatrava ordu rüütli Mariano de Pineda y Ramírezi tütar. Mariano de Pineda y Ramírez ei saanud kunagi teadmata põhjustel abielluda María de los Dolores Muñoz y Buenoga. Paaril sündis Sevillas, kus nad ka mõnda aega elasid, esimene tütar, kuid laps suri varsti pärast sündi. Seejärel kolisid nad Granadasse, kus nad elasid eraldi majades ning seal sündis nende teine ​​tütar Mariana. Ema ja tütar läksid pärast sünnitust elama isa Don Mariano majja, kes allkirjastas mõne kuu pärast kroonilise haiguse tõttu dokumendi, millega andis emale tütre üle kõik õigused. Kuid varsti pärast seda mõistis don Mariano oma tütre Mariana ema hukka selle eest, et naine omastas teatud varasid tütre nimele ja María Dolores põgenes tüdrukuga nende ühisest majast. 12. novembril 1805 ta arreteeriti ja tüdruk anti tagasi isa hoolde. Pärast don Mariano surma läks Mariana oma isapoolse onu eestkoste alla, kes oli pime, vallaline ja 47 seitse aastat vana. Pärast abiellumist endast palju noorema naisega andis ta oma eestkoste kohustused oma noortele ülalpeetavatele José de Mesale ja Úrsula de la Presale, kelle hoole alla jäi tüdruk kogu oma lapsepõlve lõpuni.

Mariana abiellus Manuel de Peralta y Vallega, olles vaid 15-aastane. Manuel oli temast üksteist aastat vanem ning äsja sõjaväest naasnud – pole teada, millega ta hiljem elatist teenis. Pulmad peeti 1819. aasta oktoobris Mariana vallastütre seisundi tõttu "salaja". Järgmise aasta märtsis sünnitas ta poisi José María ja 1821. aasta mais tüdruku Úrsula María. Kaks aastat hiljem, augustis 1822. aastal, suri tema abikaasa, jättes oma 18-aastase lese kahe väikese lapsega. Mariana ühines liberaalse liikumisega ja pärast absolutismi uut taastamist Fernando VII poolt 1823. aastal võttis ta lesena oma koju tagakiusatud liberaalid. Selles seltskonnas tutvus ta hiilgavate saavutustega sõjaväelase Casimiro Brodett y Carbonet'ga, kellega ta kavatses abielluda, kuid abiellumisplaan nurjus, kuna Brodett ei saanud oma liberaalse kuuluvuse tõttu kohustuslikku kuninglikku “erandit”. Ta oli sunnitud lahkuma sõjaväest ning pages Kuubale. Mariana omalt poolt kadus Granadast järgmiseks kaheks aastaks ning pole teada, kus ta oli ja mida ta selle aja jooksul tegi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Mariana Pineda. Kasutatud 21. märts 2022. a., allikas Wikipedia: https://es.wikipedia.org/wiki/Mariana_Pineda