Malborki Maarja kirik

Allikas: Vikipeedia
Ülalinnuse konvendihoone ja kirik selle küljes. Vana postkaart
Vaade kirikule kirdest
Sisevaade aastast 2016

Malborki Maarja kirik (saksa keeles Marienkirche der Ordensburg Marienburg) asub Malborki linnuses. See purustati Teises maailmasõjas ja ennistati etapiviisiliselt.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

1344. aastal laiendati ja ehitati algne lossikirik Saksa Ordu kõrgmeistri Dietrich von Altenburgi käsul Maarjale pühitsetud kirikuks[1]. Sellest perioodist pärineb ka ülakindluse ehitusmahust eenduv polügonaalne koorilõpmik. Koorilõpmiku välisseina idanišis asus kaheksa meetrit kõrge seisvat neitsi Maarjat kujutav reljeef, mis loodi umbes 1340. aastatel ja mille kaeti hiljem Veneetsia meistritelt tellitud värvilise klaasmosaiigiga enam kui 300 000 klaaskivist.[2]

1881. aastal otsustas Saksamaa valitsus Maarja kiriku restaureerida. Tööd algasid aasta hiljem. 5. juunil 1902 pühitseti kirik uuesti.[3]

Kirik ja Maarja reljeefkuju olid heas korras 1945. aastani, mil lääne poole tungiv Punaarmee linnuse purustas[4]. Lõhutud originaalreljeefist on säilinud mõned tükid, mis tänapäeval on eksponeeritud kõrgmeistri palee keldris[5]. Aastal 2007 sai kiriku restaureerimisprojekt rahastuse. 2014. aastal hakkasid Poola restauraatorid Maarja kuju taastama. Umbes 60 protsenti kuju katnud mosaiikkivikestest õnnestus kiriku varemetest päästa ja neid taaskasutati[6] ning 31. märtsil 2016. aastal pühitses ordu kõrgmeister uue Maarja kuju.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Kirik on ühelööviline gooti tellisehitis, mis eendub ordulossi idanurgast. Siseruum on kaetud tähtvõlvidega. Algne altar pole säilinud.

Säilinud on kiriku kaks sissepääsu. Kuldne värav (saksa keeles "Goldene Pforte") on keraamilise taimdekooriga ja tarkade ning rumalate neitsite skulptuuridega kaunistatud perspektiivportaal 13. sajandist ja see on kiriku peasissekäik. Kiriku põhjaportaalil on kujutatud Maarja kroonimist. Kiriku all asub pühale Annale pühitsetud matusekabel.

Väljast on kirik täielikult restaureeritud, siseruumi etapiviisiline ennistamine veel toimub.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]