Leonard Digges

Allikas: Vikipeedia

Leonard Digges (eluaastad ligikaudu 15151559) oli inglise matemaatik ja maamõõtja, tuntud arhitekt ja kindlustusmeister.[1] Ta rakendas oma matemaatikateadmisi geodeesias.

Tema vanemad olid James Digges ja Philippe Engham. Digges oli abielus ning tal oli kuus last, 3 poega ja 3 tütart.[2]

Tal ei olnud kõrgharidust. Arvatakse, et ta võis olla õppinud Oxfordis, kuid tõestusmaterjali, et kool lõpetatud sai, ei ole.[3] Tema saavutustele pani aluse see, et ta pere oli väga jõukas, mis tagas isegi ilma hariduseta talle piisavad vahendid ja võimalused tegemaks seda, mida Digges oma elu jooksul suutis.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Diggesi tööd on seotud kõrgema matemaatika ja ka astronoomiaga.
  • 1553. aastal avaldatud raamat “Üldine progress” osutus väga populaarseks. Teos oli suur läbimurre, sest varem olid analoogsed teosed ilmunud vaid ladina või kreeka keeles. Teos sisaldas igikalendrit, ilmateaduste kogusid ja hulganisti astronoomilist materjali.
  • 1556. aastal avaldas Digges elementaarse geodeesiakäsiraamatu “Tectonicon”.[4]
  • Oletatakse, et võis leiutada teleskoobi, kuid seda ei ole olnud võimalik tõestada.[5] Teooria kohaselt võisid Leonard Digges ja ta poeg Thomas (1545–1595) kasutada teleskoopi planeetide diagrammi koostamiseks.[6]
  • 1550. aastatel leiutas ta nurkade mõõtmiseks seadeldise, mille tänapäevane nimetus on teodoliit.
Teodoliit

Teodoliidi kasutamine/olemus[muuda | muuda lähteteksti]

Teodoliidiks nimetatakse optilist riista, mida kasutatakse nurkade mõõtmiseks ettenähtud nähtavate punktide vahel horisontaal- ja vertikaaltasandil.[7] Peamine eesmärk on maamõõtmine, kuid seda on kasutatud hoonete ja infrastruktuuride ehitamisel.

Teodoliit koosneb teisaldatavast teleskoobist, mis võimaldab pöörata ümber vertikaal- ja horisontaaltelje. Algsest teodoliidi versioonist pilte leida ei ole, kuid olemasolevast teodoliidist tehti kaasaegne versioon umbes 1700. aastatel, kuhu panustasid ka teised teadlased.

Leonard mainis sõna theodolitus esimest korda 1571. aasta geodeesiaõpikus. Sellel mõõdistusseadmel oli ümmargune rõngas või plaat, mis oli jagatud 360 kraadi, ja mõlemas otsas pöörlev alidaad, mille mõlemas otsas oli sihikuid.

Alates 1571. aastast hakati selliseid aparaate kasutama laialdaselt üle maailma.

Teodoliiti ja paljusid teisi isa teooriaid arendas ka Diggesi poeg Thomas Digges. Thomas Digges oli samuti tugev matemaatik ja kutsumuselt isaga üsna sarnane. Tänu temale said paljud isa algatatud/tehtud asjad lõpetatud ja toodud tänapäeva.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Digges, Leonard".
  2. "Leonard Digges (family)".
  3. "The Galileo Prodject - Digges, Leonard".
  4. "Mathematical Treasures - Leonard Digges' Tectonicon".
  5. "Leonard Digges - Inventor of the Telescope?".
  6. "Who made the first telescope?". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. veebruar 2022. Vaadatud 25. veebruaril 2022.
  7. "Surveying and Geodesy - Theodolite".