Lenín Moreno

Allikas: Vikipeedia
Lenín Moreno (aastal 2008)
Lenín Moreno (aastal 2008)

Lenín Voltaire Moreno Garcés (sündinud 19. märtsil 1953 Nuevo Rocafuertes) on Ecuadori poliitik, alates 24. maist 2017 kuni 24. maini 2021 Ecuadori president. Ta oli aastatel 20072013 Ecuadori asepresident.

Ta sündis aastal 1953 Nuevo Rocafuertes Orellana provintsis keskklassi perekonnas. Ta on lõpetanud Ecuadori Keskülikooli.

Ta oli 15. jaanuarist 2007 kuni 24. maini 2013 Ecuadori asepresident (sisuliselt peaminister).

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus ja tal on kolm tütart.

Ta liigub ratastoolis, kuna 3. jaanuaril 1998 teda rööviti ja tulistati Quito kaubanduskeskuse parklas. Selle tagajärjel jäi ta alakeha halvatuks.


Väidetele korruptsiooni kohta[muuda | muuda lähteteksti]

Ina Papersi juhtum, hetkel tuntud kui Sinohydro juhtum.[1][2] See hõlmab korruptsiooniskandaali, milles väidetavalt haldati altkäemaksu või "tagasimakseid" ja rahapesu, kogusummas 76 miljonit dollarit,[3] kaasates Lenín Moreno ja tema perekonna seoses offshore-firmaga nimega Ina Investment Corporation. Uurimise kohaselt asutati see ettevõte Morenose venna Edwin Moreno poolt Belize'is, maksuparadiisis, mis on tuntud välismaiste ettevõtete maksusoodustuste poolest.

Inapapers.org veebis avaldatud teabe kohaselt[4] oleks "Ina" nimi lühend, mis moodustati Lenín Moreno tütarde Karina, Cristina ja Irina nimede viimastest kolmest tähest. Lisaks on uurimine seostanud Xavier Macías Carmigniani ja María Auxiliadora Patiño, Morenose lähedaste sõpradega ja tema naise Rocío Gonzáleze, offshore-firmaga.

Avastati, et Ina Investment Corporation viis läbi mitmesuguseid tehinguid, näiteks mööbli ostu Šveitsis ja korteri soetamist Hispaanias.[5] Arved väljastati Edwin Moreno ja María Auxiliadora Patiño nimele. On tuvastatud ka kaks tehingutega seotud aadressi: üks vastab Xavier Macías Carmigniani majale Guayaquilis ja teine on seotud Eduardo Lópezi omandis oleva naftafirmaga Sertecpet, Morenose vendade sõbra omanduses.

Ina Papersi juhtum on tekitanud olulisi poliitilisi tagajärgi ja sotsiaalset rahutust Ecuadoris, mis on viinud palvetele uurimiste ja ilmumiste osas Rahvuskogu ja Ecuadori riigi peaprokuröri juurde. Uurimise tulemusena on esitatud altkäemaksu süüdistused Lenín Morenole, tema naisele Rocío Gonzálezile, tema tütrele Irinale, tema vendadele Edwinile ja Guillermole ning 36 teisele isikule.

2023. aasta veebruaris teatas riigi peaprokurör Diana Salazar, et Ina Papersi juhtum on laienenud ja asjakohast teavet on saadud Panamast rahvusvahelise õigusabi kaudu. Seejärel esitati märtsis 2023 süüdistused ametlikult kohtuistungil, kus süüdistus palus kahtlusalustele vahistamist, viidates põgenemisohule. Siiski otsustas kohtunik kohaldada vähem piiravaid ettevaatusabinõusid, nagu regulaarsed ilmumised Rahvuskohtu ette ja reisikeeld.

Aprillis 2023 palus süüdistus Lenín Morenole, Rocío Gonzálezile, Irina Morenole ja seitsmele teisele juhtumiga seotud isikule vahistamist ennetavalt.[6] Teatati, et kümme kahtlusalust, sealhulgas Moreno, ei täitnud regulaarseid ilmumisi kohtu ette, mis viis Interpoli teate nende asukoha ja vahistamise kohta.

Ina Papersi ehk Sinohydro juhtum jätkub ja oodata on täiendavaid uurimisi ja õiguslikke menetlusi, mis toovad esile rohkem teavet väidetava korruptsiooni ja altkäemaksu tegevuste kohta, millesse on kaasatud Lenín Moreno ja tema perekond. Need süüdistused on avaldanud olulist mõju Ecuadori poliitilisele ja sotsiaalsele sfäärile, tõstatades küsimusi võimu läbipaistvuse ja eetika kohta[7][8].

Viiteid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ángel, Ronald (15. veebruar 2022). "Ecuador: The scandalous case that affects Lenín Moreno and for which the Prosecutor's Office carries out raids". El Ciudadano (inglise). Vaadatud 6. novembril 2023.
  2. "Rafael Correa affirms Moreno INA papers investigation led to Facebook page block". www.radiohc.cu (inglise). Vaadatud 6. novembril 2023.
  3. Wadhwa, Tanya (26. veebruar 2023). "Bribery charges to be filed against former Ecuadorian President Lenín Moreno". Peoples Dispatch (Ameerika inglise). Vaadatud 6. novembril 2023.
  4. "INA Papers - Los documentos sobre la corrupción presidencial en el Ecuador". INA Papers (inglise). Vaadatud 6. novembril 2023.
  5. "Ecuador: Opposition Seeks Investigation into Alleged Acquisition of Luxury Apartment in Spain by Front men For President :: Latin America Current Events & News". Vaadatud 6. novembril 2023.
  6. Syndication, S. L. G. (27. aprill 2023). "Ecuador: Prosecutors Request Preventive Detention of Former President Lenín Moreno – Sri Lanka Guardian". slguardian.org (Ameerika inglise). Vaadatud 6. novembril 2023.
  7. Woody, Christopher. "This simmering political clash may have led to Julian Assange's ouster from Ecuador's embassy". Business Insider (Ameerika inglise). Vaadatud 6. novembril 2023.
  8. Welle (www.dw.com), Deutsche. "Julian Assange to be kicked out of Ecuadorian embassy: WikiLeaks | DW | 05.04.2019". DW.COM (Briti inglise). Vaadatud 6. novembril 2023.