Kuupaistesonaat

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Beethoveni teosest; Mozarti teose kohta vaata artiklit Klaverisonaat nr 14 (Mozart)

Klaverisonaat nr 14 cis-moll, nimega Quasi una fantasia, op. 27, nr 2, on Ludwig van Beethoveni klaverisonaat. See valmis 1801. aastal ja ta pühendas selle 1802. aastal oma õpilasele krahvinna Julie "Giulietta" Guicciardile. Pealkiri "Kuupaistesonaat" (saksa keeles Mondscheinsonate) sai tuntuks hiljem, tõenäoliselt pärast Beethoveni surma.

Teos on Beethoveni üks kuulsamaid klaveriteoseid ja see sai populaarseks juba tema eluajal. Ta kirjutas Kuuvalgussonaadi oma kolmekümnendate aastate alguses, pärast seda, kui oli lõpetanud mõned tellimustööd; puuduvad tõendid selle kohta, et see sonaat oleks temalt tellitud.

Sonaati peetakse üheks romantismiajastu varaseimaks muusikateoseks. Sonaat koosneb kolmest osast: Adagio sostenuto, Allegretto ja Presto agitato. Carl Czerny, Beethoveni õpilane, kirjeldas esimest osa kui "kummitusstseeni, kus kaugelt kostab kaeblik kummituslik hääl". Liszt kirjeldas teist osa kui "lille kahe kuristiku vahel". Viimasest osast on Charles Rosen kirjutanud: "See on emotsioonide esituses kõige ohjeldamatum. Isegi täna, kakssada aastat hiljem, on selle metsikus hämmastav".

Ka nüüdisaja tuntud pianistid on oma töötlustesse lisanud teose põhimotiive. Näideteks on George Shearing albumis "Moonlight Becomes You", albumis "White Satin" ja Alicia Keysi versioon "Remixed & Unplugged" albumis "Songs in A Minor".