Kuulsuse narrid (film)

Allikas: Vikipeedia
Kuulsuse narrid
Režissöör Ain Mäeots
Stsenarist Ott Kilusk
Operaator Mihkel Soe
Helilooja Ardo Ran Varres
Monteerija Andres Hallik
Kunstnik Karoliina Kull
Produtsent Kristian Taska
Tootja Taska Film ja Apollo Film Productions
Aasta 2023
Kestus 95 minutit
Riik Eesti
Keel eesti keel

"Kuuluse narrid" on Eesti mängufilm Eduard Bornhöhe samanimelise jutustuse ainetel.

Algmaterjal[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi aluseks on Bornhöhe 1892. aastal ilmunud satiirilise jutukogu "Tallinna narrid ja narrikesed" esimene osa "Kuulsuse narrid", milles kirjeldatakse kahe saamatu, kuid kõrgelennuliste unistustega mehe, leiutaja Jaan Tatika ning luuletaja Saalomon Vesipruuli toimetamisi ja ettevõtmisi 19. sajandi lõpu Tallinnas. Mõlemad tegelased on saanud eesti kultuuris arhetüüpseteks, neid kasutatakse sageli võrdkujudena.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Mängufilm viib vaataja aega, kus eestlaste rahvuslik iseteadvus oli alles tärkamas. Komöödiafilmi peategelasteks on mehed, kelles pakitseb soov oma rahvale midagi igavikulist kinkida – olgu selleks siis õhus lendav imemasin või maakeeli kirja pandud väärtkirjandus.

Kolkakülast saabub provintsilinna Saalomon Vesipruul, kes pärast mitmeid põrumisi erinevates ametites otsustab edu saavutada vabakutselise kirjanikuna. Ta rendib endale väikese toakese. Paraku pole Vesipruuli kirjanduslikud kavatsused määratud teostuma, sest uude ametisse sisse elades tutvub ta oma naabri – looduseuurija ja leiutaja Jaan Tatikaga. Saatuse tahtel ei sünni tutvusest suurt ja südamlikku sõprust, otse vastupidi – tekib vastastikune vihkamine. Olukorda teeb keerulisemaks seegi, et Saalomon näeb korteriperenaises muusat, kuid ka Jaan Tatikal on Agnesega omad plaanid. Perenaisele on silma visanud ka liiakasuvõtjast Värdi, kellel on kahtlaselt tihti Agnese juurde asja. Agneselgi on omad soovid ja unistused – tuleb leida armastus, kes suudaks olla isaks tema väänkaelast pojale.

"Kuulsuse narrid" on ehe komöödia, mille peategelaste saamatusele ja unistustele saab nii kaasa elada kui ka kaasa tunda. Nende julgus katsetada ja ebaõnnestuda on hämmastav, kuid nad on veendunud, et utoopilistest ideedest võib sündida midagi suurt. Ent utoopiliste ideaalide teostumine võib takerduda kõige maisematesse asjadesse ja – mis parata – ka ande ja vaimse taseme puudumisse.

Mängufilmi treiler.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]