Kladogramm

Allikas: Vikipeedia
Horisontaalne kladogramm lähtepunktiga vasakul
Kaks vertikaalset kladogrammi lähtega all
Amniota klaadi lindude haru

Kladogramm (kreekakeelsetest sõnadest klados 'oks', 'haru' ja gramma 'kirjamärk') on kladistikas kasutatav diagramm, millega saab visualiseerida elusolendite taksonite omavahelist sugulust.

Kladogrammi moodustavad eri suundades lahknevad jooned. Joontest moodustuvad taksonite rühmad (klaadid), milles iga lahknemiskoht märgib taksonite hiliseimat ühist esivanemat, kes võib olla hüpoteetiline ja kelles avalduvad tunnused võivad tal olla temast hargnevate taksonitega ühised. See hüpoteetiline esivanem võib anda aimu eri tunnuste evolutsiooni järjekorrast, kohanemisest ja muudest evolutsioonilistest narratiividest.

Algselt loodi sellised kladogrammid peamiselt morfoloogiliste tunnuste põhjal, kuid tänapäeval kasutatakse kladogrammide genereerimisel sageli DNA ja RNA järjestuse andmeid ja arvutuslikku fülogeneetikat, sageli morfoloogiaga kombineeritult.

Mida kladogramm ei ole[muuda | muuda lähteteksti]

Kladogramm ei ole evolutsioonipuu, kuna ta ei näita taksonite põlvnemist esivanematest ja sugulust nendega, samuti ei näita ta, kui palju taksonid on ajas muutunud, nii et ühe ja sama kladogrammi alusel võib konstrueerida erinevaid evolutsioonipuusid[1].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]