Katharine, Kenti hertsoginna

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Katharine, Kenti krahvinna)
Katharine, Kenti hertsoginna

Katharine, Kenti hertsoginna (Katharine Lucy Mary Windsor, neiupõlvenimega Worsley) (sündinud 22. veebruaril 1933) on Briti kuningliku perekonna liige, Kenti hertsogi abikaasa.

Hertsoginna pälvis avalikkuse tähelepanu 1994. aastal, kui astus katoliku usku; nii sai temast esimene avalikult usku vahetanud kuninglikust soost isik pärast 1701. aasta pärilusseadust. Ta on seotud muusikamaailmaga ning on laulnud mitmes kooris. Ta täidab ka iga-aastase Wimbledoni tenniseturniiri autasustaja rolli, mille andis talle tema ämm printsess Marina.

Oma siira ja sooja olekuga on hertsoginna võitnud endale palju poolehoidjaid. Eraelus on ta tuntud kui Katharine Kent ning 2002. aastal loobus ta kasutamast Tema Kuningliku Kõrguse tiitlit. Ta on avaldanud soovi, et teda kutsutaks ametlikult nimega Katharine, Kenti hertsoginna; selline viis on tavaliselt omane peeride eksabikaasadele.

Lapsepõlv ja noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Katharine Lucy Mary Worsley sündis 22. veebruaril 1933 Yorkshire'is Sir William Arthington Worsley ja Joyce Morgani ainsa tütrena. Ta sai hariduse Queen Margareti koolis Yorki lähedal ja Runton Hilli koolis Norfolkis. Koolis õppis ta armastama muusikat ning mängima klaverit, orelit ja viiulit. Hiljem töötas ta mõnda aega Yorki lastekodus ja Londoni lasteaias, misjärel astus Oxfordi ülikooli muusikat õppima.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

8. juunil 1961 abiellus ta prints Edwardiga, kes oli kuningas George V lapselaps ja kuninganna Elizabeth II nõbu. Pärast laulatust sai Katharine'i tiitliks Tema Kuninglik Kõrgus Kenti hertsoginna.

Paaril on kolm last, kes ei kanna kuninglikke tiitleid:

1977. aastal sündis surnult nende neljas laps. See kaotus viis hertsoginna sügavasse depressiooni, millest ta on ka avalikult rääkinud.

Katoliiklus[muuda | muuda lähteteksti]

1994. aastal astus hertsoginna roomakatoliku kiriku liikmeks. See oli tema enda otsus, milleks ka kuninganna nõusoleku andis. Hertsoginna selgitas oma valikut BBC-le antud intervjuus: "Mulle meeldivad juhised ja katoliku kirik pakub juhiseid. Ma olen seda alati oma elus tahtnud. Mulle meeldib teada, mida minult oodatakse. Sa pead minema pühapäeval kirikusse, ja kui sa ei lähe, siis läheb sul kehvasti!"

Kuigi 1701. aasta seadus ütleb, et katoliiklasega abiellumise korral kaotab kuninglikku perekonda kuuluv isik troonipärimisõiguse, ei sätesta seadus sedasama juhul, kui tema abikaasa, kes oli abielludes anglikaan, hiljem katoliiklusse pöördub. Seetõttu ei kaotanud hertsog oma kohta troonipärimisjärjekorras.

Hilisemad aastad[muuda | muuda lähteteksti]

Kenti hertsoginna otsustas 2002. aastal loobuda Tema Kuningliku Kõrguse tiitlist ning vähendada enda kanda olevate kuninglike kohustuste hulka. Sellest ajast peale teatakse teda kui Katharine Kenti. Tema ametlik tiitel on aga endiselt Tema Kuninglik Kõrgus Kenti hertsoginna.

Hertsoginna töötas 13 aastat inkognito Wansbecki algkoolis muusikaõpetajana.

Aastaid on ta püüdnud tõrjuda kuuldusi, et tema ja ta abikaasa elavat eraldi ning plaanivat abielu lahutada. BBC on teatanud, et hertsoginna kannatab kroonilise väsimuse all, Mail on Sunday väitel on aga hertsoginnal depressioon. Katharine ise ütleb, et kõik inimesed on pidevalt natuke depressioonis.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]