Kategooria arutelu:Venemaa inimesed

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Oskab keegi aidata säärases küsimuses. Siin on kategooria Venemaa inimesed ja on olemas kategooria Nõukogude Liidu inimesed, kas see kategoriseerimine käib selle järgi, millal ta tegutses või mis ajal ta elas. Seejuures kui inimene tegutses küll NSVL ajal, kuid elab näiteks tänapäevani, siis oleks eriti edukas ta märkida nii Nõukogude Liidu inimeste kui ka Venemaa inimeste alla. Minu arvates oleks see maksimaalseim võimalus segaduste vältimiseks. Kusjuures need kes on elanud enne 1920. aastaid (see tähendab surnud ennem) tuleks paigutada Venemaa inimeste kategooria alla ! --Dj Capricorn 10. veebruar 2006, kell 16.53 (UTC)

Näen asja sedamoodi. Nõukogude Liidu inimesed peaks olema Venemaa inimeste allkategooria. Kategoriseerimisel lähtuda sellest, millal inimene on kuulsaks saanud. Näiteks Viktor Sanejev ja Juri Sedõhh elavad tänapäevani, aga nende sportlaskarjäär lõppes NSV Liidu ajal, mistõttu nad on Nõukogude Liidu sportlased. Vladimir Lenin tegutses ka eeskätt NSV Liidus, mistõttu on ka Nõukogude Liidu poliitik (Venemaa inimeste kategooriat pole Leninile vaja). Taivo 10. veebruar 2006, kell 17.50 (UTC)

Geniaalne mõte, see allkategoriseerimine, olen nõus, kuigi ilmselt tulevikus võib siin tekkida sellega ettenägematuid probleeme teatud persoonide suhtes --Dj Capricorn 10. veebruar 2006, kell 17.55 (UTC)

Samas jälle tegelikult peamise aja elas Lenin ikkagi ju Vene ajal, keisririigi ajal, aga ei vaidle vastu, et ei sobi Venemaa inimeste alla --Dj Capricorn 10. veebruar 2006, kell 17.57 (UTC)
no päris nii ka ei saa nüüd panna et Nõukogude Liit on Venemaa all. Nõukogude Liit oli ikka vähe suurem riik kui Venemaa ja ei usu et keegi pooldaks näiteks Ernesaksa kategoriseerimist Nõukogude Liidu kategooria kaudu Venemaa alla --TarmoK 10. veebruar 2006, kell 18.09 (UTC)


Kui kasutada kategooriaid "Nõukogude Liidu inimesed", "Venemaa inimesed" jne, siis tuleb neid kasutada sõltumatult, mitte nii, et üks oleks teise allkategooria. Ernesaks ja Lenin olid Nõukogude Liidu inimesed, Lenin oli ka Venemaa inimene, Ernesaks mitte. Küll aga peaks "Nõukogude Liidu sportlased" olema "Nõukogude Liidu inimeste" alamkategooria. Andres 10. veebruar 2006, kell 18.14 (UTC)
Nõukogude Liit tuleks siin juhul võrdsustada/vaadelda praegu eksisteerivate riikidega. 15 NLiidu osaks olnud riikide kategooriasse tuleks kirjutada suunav "Vaata ka" märkus kategooriale "Nõukogude inimesed". - Urmas 10. veebruar 2006, kell 18.22 (UTC)
Hääkene küll Lenin Leniniks... aga teatavatel juhtudel tuleb mõne isiku puhul tõesti üles lugeda viis- kuus riiki ja miskis variandis ei paneks ma ühte riiki teise alla ehk siis tõesti NSV-sid praeguse riigi ja selle suure alla... selgituseks - karta on, et näiteks Džohhar Dudajevi võib vist rahumeeli panna NSV Liidu sõjaväelaste alla, aga muude riiklike kategooriatega on väga suured probleemid... niisiis kokkuvõtteks, ühest lahendust ma arvan et siin ei ole ja järelikult riigid peaksid ikkagi eraldi olema, mitte üks-teise allkategooriad - Ahsoous 10. veebruar 2006, kell 18.50 (UTC)
Kahtlen sügavalt, kas on vaja kategooriat Nõukogude inimesed. Kõiki "nõukogude inimesi" saab kategoriseerida ka vastavate vabariikide alla, kus nad tegutsesid. Nõukogude Liit oli oma olemuselt ikkagi Vene impeerium ja oleks rumal liigitada inimesi, kelle tegevus langes peamiselt aega, mil Eesti (või mõni teine "vennaliku pere" liige) oli annekteeritud, Nõukogude inimeste alla. Ja tõesti paljud on tegutsenud aktiivselt nii nõukogude ajal kui ka hiljem. Milleks ajada asju keeruliseks ja teha topelt kategooriaid neile? Lenin oli kindlasti ka Venemaa inimene. Ega Venemaa kuskile ei kadunud ju. Režiimivahetus ei tähenda, et riik kadus. Nii oli näiteks Stalin Gruusia ja Venemaa inimene. Milleks vaja veel kategooriat Nõukogude inimene? Artiklis saab ju seda mainida, et oli nõukogude poliitik, sportlane jne. Ernesaks oli eesti ja Eesti inimene. --Metsavend 10. veebruar 2006, kell 18.54 (UTC)
Vat Stalin oli just nimelt Nõukogude poliitik, aga eriti olid seda Brežnev ja Andropov ja miski muu riigi alla neid viimaseid liigitada on täielik mõttetus. - Ahsoous 10. veebruar 2006, kell 19.15 (UTC)
Sel juhul ma pooldaksi nagu algul oli, et see kes kindlasti kuulub nõukogude alla liigitada sinna ning kes päris sulaselge nõukogude tegelane ei olnud see venemaa alla. Kusjuures milliseid vabariike sa mõtled Metsavend siinses kontekstis, ega sa taha öelda, et me olime ka 1940-80-tel Eesti vabariik ?? --Dj Capricorn 10. veebruar 2006, kell 19.17 (UTC)
Aga muidugi. Just nimelt olime me ka sel ajal Eesti Vabariigi kodanikud või nende järeltulijad, kuigi meid sunniti Nõukogude Liidu passi välja võtma. Seda nimetatakse õiguslikuks järjepidevuseks. Poliitikute puhul on veel arusaadav neid kategooriasse "nõukogude" liigitada, aga teiste tegvusalade puhul ma seda küll ei toeta. Jaak Uudmäe on Eesti sportlane, kuigi ta esindas Nõukogude Liitu rahvusvahelisel areenil. --Metsavend 10. veebruar 2006, kell 20.05 (UTC)
Aga kuule, nii meil ju see ongi välja kujunend, et muude tegevusalade isikud ongi üldreeglina oma selle väiksema üksuse alla liigitatud, aga aeg-ajalt on lihtsalt selline probla, et täpsemat üksust pole lihtsalt kirjutajal teada ja siis pole miskit parata... aga ütleks nii, et teatavatel juhtudel on see küll rohkem enda sisetunde küsimus... aga siin on probleeme ka muude isikutega... näiteks Che Guevara, kasvõi Jennifer Lopez jne. ... näiteks minule oli tõsine üllatus, kui ma teada sain et Charlie Chaplin oli elu lõpuni üksnes Briti alam... - Ahsoous 10. veebruar 2006, kell 20.23 (UTC)


Kui jutt on sportlasest, siis võib kategoriseerida selle järgi, millist riki ta esindas või esindab. Ka poliitikut või sõjaväelast võib kategoriseerida riigi järgi. Inimesi saab kategoriseerida nii rahvuse, elukohamaa ja kodakondsuse järgi. Andres 10. veebruar 2006, kell 20.29 (UTC)
Võtsin nõukogude liidu inimesed Venemaa alt maha --Dj Capricorn 10. veebruar 2006, kell 20.31 (UTC)