Kategooria arutelu:Mullateadus

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Mismoodi on mullateadus osa geograafiat? --TarmoK 20:29, 28 mai 2005 (UTC)

Mille alla sa ta siis paigutaksid? Siim 20:40, 28 mai 2005 (UTC)
Geoloogia all ta ju on ja sinna kuulumine on mõistetav --TarmoK 20:54, 28 mai 2005 (UTC)
Geoloogia ja geograafia piiritlemine on keeruline ülesanne. Enamasti arvatakse mullateadus, geomorfoloogia jms. geograafia ja geoloogia piiril asuvaiks. Näiteks Tartu Ülikoolis õpetatakse mullateadust geograafia instituudis. Mullateaduses on lisaks väga oluline roll ka bioloogial, mis teeb tast suhteliselt iseseisva teaduse. Geoloogid mullaga reeglina ei tegele ja mullateadlasi geoloogideks ei tohiks nimetada. Siim 21:01, 28 mai 2005 (UTC)
Küsimus ei olnud keda nimetada kelleks. Kui mullateadus panna teiste kategooriate alla siis pigem ainult geoloogia kui lisaks geograafia alla. Sest lihtsas maakeeles on ju geoloogia kõik see mis on maapinnast allpool, ained/materjalid ja geograafia see mis on maapinnal ja "kujundid" (riigi piirid, jõed, mäed jne) Tean et see on siin väga jäme määratlus. Kuid nagu ütled on ta suht iseseisev teadus siis ehk panna ta tõesti otse teaduste alla või hoopis teha oma "maateaduste" (vahe)kategooria ja panna sinna sellised "piiri peal" olevad kategooriad koos Geoloogia ja Geograafiaga ja ka näiteks Okeanograafia ja seal on arvatavasti teisigi. --TarmoK 21:41, 28 mai 2005 (UTC)
Teadmiseks sulle, et piir geoloogia ja geograafia vahel, mis on üsna hägune, ei jookse mitte mööda maapinda, vaid umbes ühe meetri sügavusel maa sees. See ei ole muidugi ametlik ja mitte alati ega igalpool rakendatav, aga nii seda tavaliselt mõistetakse. Seda just mullakihi tõttu, mis arvatakse pigem geograafia kui geoloogia alla. Mullateadus võib olla kategooriana teaduste all, aga ta peaks olema ka geoloogia ja geograafia kategooriate allkategooria. Teaduste kategoriseerimise reeglid on meil väljatöötamata. Kunagi sai proovitud neid reegleid luua, aga asi läks väga "veriseks" ja jäi seetõttu pooleli. Siim 21:49, 28 mai 2005 (UTC)
Tahan öelda veel seda, et niivõrd lihtsustatult ei saa asja käsitleda, nagu sa geograafiat ja geoloogiat eristasid. Jõed ja mäed on vägagi geoloogilised objektid. Geoloogial ja geograafial on lihtsalt väga ulatuslik ühisosa. Geograafia defineerimine ja eriti piiritlemine on aga väga raske ülesanne. Geoloogiaga on asi mõnevõrra lihtsam. Siim 21:56, 28 mai 2005 (UTC)