Kategooria arutelu:Eesti Vabariigi mündid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siin kategoorias praegu 85 müntide litsentsimärketa kujutist. Umbes pooled neist on taasiseseisvumisjärgsed, mille autorõigus peaks kuuluma Eesti Panagle. Nende juurde võiks lisada sellise märgise nagu Commonsis [1].

Vanemate kohta sain sellise vastuse:

Ka Eesti Vabariigi varasemate pangatähtede ja müntide kujundused on autoriõigusega kaitstud teosed autoriõiguse seaduse tähenduses. Vastavalt nimetatud seadusele kehtib autoriõigus autori kogu eluaja jooksul ja 70 aastat pärast tema surma. Kuna pangatähti ja münte on kujundanud erinevad kunstnikud, siis on erinevate kujunduste autoriõiguste kehtivus erinev. Eesti Pank ei oma käesoleval hetkel ülevaadet milliste kujunduste autoriõigused kehtivad ja milliste autoriõigused on juba lõppenud. Kuigi Eesti Pank on 1919.a Eesti Vabariigi keskpangana asutatud Eesti Panga õigusjärglane, ei ole meie käsutuses lepinguid, mis kinnitaksid vanemate pangatähtede ja müntide kujunduste autoriõiguste üleminekut Eesti Pangale. Õiguste üleminekut võib küll eeldada ning Eesti Pangal ei ole ka midagi selle vastu, kui vanade pangatähtede ja müntide kujundusi veebientsüklopeedias avaldatakse. Samas ei saa Eesti Pank välistada nende õiguste pärijatele kuulumist. Sellest tulenevalt ei saa Eesti Pank anda nõusolekut kujunduse kasutamiseks ega ka kehtestada varasemate pangatähtede ja müntide kujunduse kasutamise tingimusi.

...
Rahvusvaheliste ja avalike suhete osakond
Eesti Pank

Seega on vanemate müntide staatus suuresti ebaselge. Arvan, et võime eeldada, autoriõiguse kuulumist kujundajale. Panen ette kusutatada pildid, mille puhul ei õnnestu leida kinnitust 70 aasta möödumisele kujundaja surmast.

Peale selle, võimalik, et lisaks peaks need fotod ise vaba litsentsi all olema, kuna mündid iseenesest pole kahemõõtmelised. Pikne 15. oktoober 2010, kell 13:00 (EEST)

Ehk siis järgmised kavatsen kustutada:

--Pikne 17. oktoober 2010, kell 10:10 (EEST)


Siin on kirjas, et kujunduste kasutamiseks tuleb luba küsida, seega pole tegu vabade piltidega. Ilmselt ei sobi pildid müntidest, mille autoriõigus kuulub Eesti Pangale, ka Commonsisse. Võimalik, et siit tuleks kustutada ka uuemate müntide kujutised. Pikne 10. november 2010, kell 11:32 (EET)

Uute myntide puhul tuleks kysida Eesti Pangalt luba mingi konkreetset fotovaliku avaldamiseks CC-litsentsi all. Võib juhtuda, et nad sellega täiesti nõustuvad. Vanemate myntidega seoses peaks asja tegelikult uurima, kas tuleb otsida välja pärijad või lahendab asja mõni kunstnike katusorganisatsioon. Mis selle Krümmeri eesnimi on? --Oop 2. jaanuar 2012, kell 16:13 (EET)[vasta]