Kasutaja arutelu:Uudekyll/liivakast

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Suurepärane algus! Saan Teie tööd vaadates, eeldan, õigesti aru, et olete kõik materjalid juba läbi töötanud ning eesmärgiks on artikkel esitada juba enne lõplikku tähtaega? Kui see ka päris nii ei ole, siis igal juhul olete teinud arvestatavas mahus iseseisvat tööd ning jõudnud kirjutamisega oluliselt kaugemale kui üldine ajakava eeldab. Sellest lähtuvalt annan ka soovitusi edasiseks kirjutamiseks ja toimetamiseks - kirjutamist võite mõistagi jätkata ka vaid rangelt kursuse ajakava järgi.

  1. Sisu ja alapeatükid
    • Kindlasti tuleb lisada kokkuvõte (vt 5. alateema materjale).
    • Püüdke seada sihiks, et artikkel oleks - hoolimata sellest, et nõutud tähemärkide arv on juba täis - ühtne sisuline tervik. Eeskuju võib võtta näiteks ingliskeelsest [artiklist] - samavõrd pikalt Te loomulikult kirjutama ei pea, kuid eesmärgiks võiks seada isikust võimalikult kompaktse ülevaate andmise. Näiteks on asjakohane lisada alaosa Matilda valitsusajast, täiendamist vajab kindlasti ka ülevaade valitsejanna elukäigust.
  2. Allikad, viitamine, refereerimine
    • Kasutatud kirjandus on sobiv - hea valik! -, aga napp. Teosest "The Lioness Roared" on leidnud kasutust viis (25-26, 29, 35-36), kogumikust "Queens and Power" kümme (3-13) lehekülge. Kui peamiste elulooliste faktide välja toomiseks on see, tõepoolest, piisav, siis Matilda valitsusaega, poliitikat jm kirjeldama asudes soovitan uuritavaga kindlasti põhjalikumalt tutvuda.
    • Viitamine on läbivalt korrektne, soovitan vaid järjepidevale viitamisele veidi enam tähelepanu pöörata - näiteks esimeses teemalõigus puuduvad viited täiesti. Kindlasti lisage ka märge, millisest allikast pärinevad pildid.
    • Olete refereerimise põhimõttest õigesti aru saanud ja, nagu ülesanne ka nõuab, teksti, nii palju kui see autori mõtet moonutamata ja sündmustiku sisu lihtsustamata võimalik, oma sõnadega ümber jutustanud. Enne teksti toimetamist soovitan aga üle vaadata õppetüki, mis annab ülevaate entsüklopeedilisest stiilist. Toon välja ka kaks kohta, kus sellest veidi kõrvale olete kaldunud:
      • Näib, et Geoffrey ja Matilda nõustusid algselt, et kõige praktilisem viis tema pärandi saavutamiseks oleks Normandia vallutamine - kellele näib? Kui tegemist on ajalookirjutuses nii-öelda üldkehtiva seisukohaga, soovitan selle koha vastavalt ümber sõnastada. Juhul, kui osundatud seisukohta jagab vaid Teie autor, aga välja tuua, et tegemist on vaid ajaloolase Charles Beemi hinnanguga.
      • Matilda valitsejakarjääri hiilgeaeg oli - vt eelnevat kommentaari.
  3. Sõnastus, õigekiri, terminoloogia
    • Senistes kirjutamise etappides on olnud oluline keskenduda sisu loomisele - grammatikavigade parandamine või lauseehituse korrigeerimine jääb, tõepoolest, toimetamise faasi. Kindlasti vajavad üle vaatamist veel nii sõnastus kui lauseehitus, mitmed väiksemad eksimused on tulnud ka võõrkeelse teksti tõlkimisest. Näiteid:
      • mõnikord Maud/Maude; soovitan: (allikates) ka Maud/Maude(viide) / tuntud ka kui Maude/Maude(viide)
      • tekstis: Kuigi ka enne Matildat olid anglosaksi naised omanud kuninglikku võimu olid nad siiski valitsenud vaid oma meessoost kuningate nimel. Vaadake see koht üle - valitsemine oma meessoost kuninga nimel omab teist tähendust kui valitsemine regendina või kuningast abikaasa kõrval.
      • Vaid aasta peale peale lesestumist aastal 1125 kutsus Henry I tütre tagasi Inglismaale - kes siis täpselt lesestus?


See, et tekst nõuab veel sisulist ja vormilist toimetamist, ei pisenda vähimalgi määral Teie seni tehtud töö väärtust. Võttes arvesse asjaolu, et tegemist on Teie esimese suurema tööga vikipeedias, on algus muljetavaldavalt hea; ka ei peagi artikkel veel ei sisult ega stiililt suurepärane olema.

Kuivõrd nüüdseks on enamik kursusel osalejaid jõudnud oma tööga kenasti järje peale, võib edaspidi tagasisidet oodata igal nädalal. Kui jooksvalt muresid tekib, küsige, nagu ikka, ka enne järgmist tähtaega nõu.


Edukat kirjutamist!

K. K. --Kk1058 (arutelu) 16. november 2018, kell 18:57 (EET)[vasta]


Selline vastukommentaar, et piltide allikaid artiklisse ei märgita, see info avaneb pildile klõpsates. Adeliine 16. november 2018, kell 19:20 (EET)[vasta]