Kasutaja arutelu:ScorpioSK/Viinaköök

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Piiatomingas[muuda lähteteksti]

Viinaköökide ajalugu ja viina valmistust on mainitud ka artikli Viin (jook) peatükis Viinaajamise ajalugu Eestis, nt Katariina II ukaas, viinaköökide arv 1799. aastal ja millest viina valmistati. Siinkohal peaks jälgima, et sisu ei hakkaks korduma ja siin artiklis oleks kirjas konkreetselt viinaköökide ajalugu. Viina valmistamise peatükk hakkaks ilmselt enamuses korduma, see tasub läbi mõelda. Tänapäeval on viinaköögid kasutuses ka mõnes teises valdkonnas, nt Heimtali viinakööki kasutatakse ka juustukojana. Pakun välja, et siitkohalt saaks teksti laiendada. Kui materjali on leida, võiks näiteid tuua ka hoone ehituslikest iseärasustest või vajalikest tööriistadest/masinatest, mis pidid igas viinaköögis kindlasti olemas olema. Iseenesest on teema ja idee paigas, usun, et tuleb hea artikkel! Soovin edu!

Piiatomingas (arutelu) 18. oktoober 2016, kell 21:40 (EEST)[vasta]

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Seni antud tagasiside on põhjalik ning läbimõeldud. Soovitan rohkem välja tuua ka seda, millega artiklis nõustute. Omalt poolt lisaksin, et struktuur on sul paigas ning märksõnadest selgub, millest vastavas alateemas rääkida kavatsed. Soovitan samuti kirjutades tähelepanu pöörata sellele, et ei oleks sisulist kattuvust muude Vikipeedia artiklitega. Hea, kui saaksid artiklisse lisada mõne pildi viinaköökidest, nt teha teema Galerii või panna hiljem sobivasse kohta teksti kõrvale. Paljud lugejad ei pruugi olla viinakööke näinud ning visuaalne materjal oleks neile abistav.

Jõudu!

Liinap (arutelu) 20. oktoober 2016, kell 13:26 (EEST)[vasta]

Kriitilisi märkuseid on minu jaoks praegu raske leida, sest Teie artikli struktuur tundub väga läbimõeldud. Mulle meeldib, et olete iga alajaotuse alla lisanud ka lühikese kirjelduse, millest artiklis rääkida kavatsete. Kui siiski püüda midagi välja tuua, siis Piia Tomingase tagasisidest jäi mulle silma tema hea tähelepanek, et tekstil on antud artikli puhul oht korduma hakata ning seda tuleks kahtlemata jälgida. Kuna tegu on just Eesti viinaköökidega, siis on ilmselt raske leida head võõrkeelset kirjandust artikli täiustamiseks, küll aga usun, et lisainfo leidmiseks võiks proovida infot otsida näiteks raamatutest - siinkohal võiks aidata näiteks e-kataloog Ester! Ilmselt saab sellest, kas struktuuri osas tuleks midagi muuta, ka töö käigus paremini aru. Edu!

Lp0076e (arutelu) 20. oktoober 2016, kell 18:23 (EEST)[vasta]

Piiatomingas[muuda lähteteksti]

Tere!

Panen tähele, et peatükke ja märksõnu on juurde tulnud, seega on ka ülesehitus tublisti täiustunud. Loodud on väga hea alus artikli kirjutamiseks. Kahjuks ei ole mõisate viinaköökide tutvustuste kohta veel ühtegi viidet, need tuleb kindlasti lisada. Viite 1 leheküljel on olemas peatükk "Kasutatud kirjandus", mille all on ühe raamatu viitekirje (http://www.ester.ee/record=b2490387*est). Kui on võimalus raamatukogu külastada, tasuks raamat kindlasti läbi sirvida, sest on väga tõenäoline, et see on ka antud lause algallikaks. Praegune viide kui kooli õppematerjal tundub usaldusväärne ning kui viidet siiski ei muudeta, peaks lisama kasutamise kuupäeva.

Jaksu ja entusiasmi!

Piiatomingas (arutelu) 1. november 2016, kell 20:19 (EET)[vasta]

Nii palju, kui viiteid on lisatud, tunduvad need algteksti põhjal ümbersõnastatud, mitte sõna-sõnalt ümber kirjutatud - see on hea. Nagu eelnevalt mainitud, puuduvad viinaköökide osa viited, mis tuleks lisada. Teksti on muidugi väga palju juurde tulnud ning see on sidus ja informatiivne.

Nii palju, kui viiteid on lisatud, tunduvad need algteksti põhjal ümbersõnastatud, mitte sõna-sõnalt ümber kirjutatud - see on hea. Nagu eelnevalt mainitud, puuduvad viinaköökide osa viited, mis tuleks lisada. Teksti on muidugi väga palju juurde tulnud ning see on sidus ja informatiivne. Lp0076e (arutelu) 1. november 2016, kell 21:26 (EET)[vasta]

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Tubli, et oled teksti täiendanud! Kindlasti lisa oma refereeringutele viited juurde, need puuduvad nt ajaloo ja mõisate viinaköökide osas. Kindlasti soovitan vaadata kasutaja Piiatomingas poolt mainitud raamatut ("Viinad & peenemad napsid"). Kui internetiallika autor on selle teose oma kirjanduse nimekirjas välja toonud, on ta seda oma teksti koostamisel kasutanud, mis tähendab, et ilmselt pole internetileheküljel öeldu enam algallikas. Kui refereeringu lausete aluseks on sama allikas, soovitan mitte tõsta neid erinevale reale, nt ajaloo osa viide käib hetkel ainult lause "Keskajal peeti Eestit rukkiriigiks" kohta.

Jõudu!

Liinap (arutelu) 2. november 2016, kell 17:16 (EET)[vasta]

Piiatomingas[muuda lähteteksti]

Tere!

Tore, et teksti on palju juurde tulnud. Pistelisel vaatlusel ja võrdlusel allikatega tunduvad need ka hästi refereeritud. Tubli, et on korrektselt lisatud eelmisel korral puuduolnud viited. Samas on esimestes peatükkides (nt ajalugu) viited siiski puudu ning üsna pikad ja keerukad laused tunduvad olevat refereerimata. Usun, et olete siiski oma töö koostamist selliselt plaaninud, et kõik viite- ja refereeringuvead saavad parandatud. Artiklist on kujunemas hea tervik, alapeatükid on hetkel tasakaalus ning järgivad pealkirja.

Pilt sobib artiklit illustreerima ja on vabalt kasutatav. Sarnaseid, nt teiste Eesti viinaköökide kohta, võiks juurdegi lisada, et lugejal oleks lihtsam mõista, millistest hoonetest jutt käib. Minu poolest võiks ka Mõisate viinaköökide peatükis algmaterjali olemasolul näiteid õige veidi pikemalt kirjeldada, kuid see jääb lõpuks ainult autori otsustada.

Edu!

Piiatomingas (arutelu) 8. november 2016, kell 21:56 (EET)[vasta]

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Aitäh tagasisidestajale sisuka ja põhjaliku tagasiside eest! Autorile: kindlasti lisa puuduolevad viited! Hetkel ei ole kogu info, mida esitad, kontrollitav (nt osas ajalugu, valmistus). Neljanda viite eestigiid.ee lehekülje puhul on tegemist teisese allikaga. Seal viidatakse omakorda teosele "Eesti arhitektuur" (1997). Kui soovid kasutada ainult internetiallikaid, otsi Lagedi mõisa viinaköögi kohta infot mõnelt muult internetileheküljelt, mis on esmane allikas. Praegusel juhul tuleks sul viidata "Eesti arhitektuurile" ehk algallikale ja lisada ka leheküljenumber, kust oled infot refereerinud. Seda raamatut leidub erinevates raamatukogudes. Sinu valitud pilt illustreerib hästi artikli teemat.

Edu ja jõudu!

Liinap (arutelu) 9. november 2016, kell 11:23 (EET)[vasta]

On näha, et artiklit on praeguse peatüki raames tekstiliselt täiendatud. Ka pildimaterjali on lisatud, kuid ma arvan, et huvitavamaks teeks artiklit ka veel mõne pildi lisamine. Tähelepanekud viitamise osas on eelnevalt juba tehtud - soovin edu!


Lp0076e (arutelu) 10. november 2016, kell 12:18 (EET)[vasta]

Tagasiside 14. novembri seisuga: Kokkuvõte on olemas ja see on küll lühike, aga täpne ning toob välja olulise. Ma täiesti usun, et ei ole sugugi lihtne viinaköögi artiklile eriti pikka kokkuvõtet kirjutada. Väike tähelepanek, et numbrite 16 ja 19 taha peaks siiski lisama ka punktid ja samuti ka kogu ülejäänud artiklis olevate järjekorranumbrite juurde - usun, et oled teadlik. Samuti ehk annab kuidagi sajandid lisada lause enda sisse. Lisatud lingid olid "Vaata ka" sektsioonis ning korrektsed ja töötavad. Siselinke võiks peale "Vaata ka" jaotuse lisada veel ka põhiteksti sisse, usun, et leidub mõningaid sobivaid mõisteid (nt meierei, piiritus) või erinevaid kohanimesid, millele linkida. Lisatud kategooria on sobiv.

Lp0076e (arutelu) 14. november 2016, kell 17:43 (EET)[vasta]

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Kokkuvõttes on sul nähtuse määratlus toodud, see on arusaadav ning seletab lahti nähtuse sisu. Enamjaolt oled määratluse vormistanud korrektselt, kuid punkt paikneb vales kohas. Praegu tundub, et "(16.-19.sajand)" alustab teist lauset. Samuti puudub sul määratluse juures viide. See tuleb kindlasti lisada! Kokkuvõte hetkel artiklis kajastatut kokku ei võta, kuna seal on vaid määratlus toodud. Kindlasti täienda seda järgmiseks korraks! Ka muid tekstiosi tuleks järgmiseks korraks rohkem täiendada. Hetkel on sul teksti ligikaudu 3800 tähemärki, kuid praeguseks peaks seda olema üle 4000 tähemärgi. Artikli tähemärkide arvu saad kontrollida siit: http://www.charactercountonline.com/ . Tore, et oled viiteid teksti juurde lisanud. Seda tuleb siiski veel teha, nt on neid puudu osades ajalugu, valmistus, tänapäev, mõisate viinaköögid. Sinu lisatud lingid töötavad. Raadi mõisa juures esineb sul punase lingina Nõukogude, kuid Vikipeedias on olemas artikkel "Nõukogude Liit" https://et.wikipedia.org/wiki/N%C3%B5ukogude_Liit . Seega tuleks sul see vikilink vahetada Nõukogude Liidu lingi vastu. Lisatud kategooria sobib.

Jõudu!

Liinap (arutelu) 16. november 2016, kell 21:43 (EET)[vasta]

Piiatomingas[muuda lähteteksti]

Tere!

Siiralt vabandan viibinud tagasiside pärast. Kokkuvõtte esimene lause võtab nähtuse hästi kokku, esimene sõna peaks aga olema paksus kirjas (bold). Kokkuvõttesse lisaksin veel mõne lause ajaloost, nt mitu viinakööki oli Eestis hiilgeaegadel (millal), mis oli Eesti rukki eripära, ning lõpuks mainiks ka praegu tuntud viinaköökide nimesid (nt Eesti tuntuimad viinaköögid asuvad Raadi, Palmse, ... mõisate juures). Üldiselt peaks kokkuvõte võtma kokku artikli sisu. Mainin siinkohal ka endiselt puuduvaid viiteid, millele on vaja veel tähelepanu pöörata!

Kategooria on sobiv, lingid korrektsed. Tasuks veel lisada lingid mõisate näidete juurde, nt Palmse mõis (https://et.wikipedia.org/wiki/Palmse_m%C3%B5is).

Jõudu ja jaksu!

Piiatomingas (arutelu) 16. november 2016, kell 21:47 (EET)[vasta]

Piiatomingas[muuda lähteteksti]

Tere!

Artikli üldine sisu on hea, vastab Vikipeedia tavadele ja on neutraalne. Grammatilise poole ja lausete ümbersõnastamisega (mh refereerimisega) tuleb aga veel palju tööd teha. Soovitan selles osas keegi endale appi võtta. Peatükis "Mõisate viinaköögid" kordub tihti sõna tänapäevani/tänapäevaks. Selle asemel võiks kasutada nt aastaarve, et info ei aeguks. Linkida soovitaksin veel nt sõna "rukis". Kahjuks on endiselt puudu ka suur hulk viiteid.

Jõudu viimasteks nädalateks!

Piiatomingas (arutelu) 23. november 2016, kell 11:12 (EET)[vasta]

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

Kena, et oled täiendanud artikli kokkuvõtet ja ülejäänud sisu. Tekstis on veel viiteid puudu, nt ajaloo osas al lausest "Et mõisates viina ajada...", valmistuse osa 1. lõigus al lausest "Üheks põhjuseks oli kvaliteetse rukki...", mõisate viinaköögi osas Heimtali mõisa puudutaval infol. Viited tuleks lisada ka kokkuvõttele, kuna sealne info põhineb samuti allikatel. Kas sa vaatasid teost "Viinad peenemad napsid" (2009), mille Liina Maasik on oma kirjanduse nimekirjas ära toonud (http://www.lvrkk.ee/kristiina/Liina_Maasik/alkohol/kasutatud_kirjandus.html)? Kui tema on oma teksti refereerinud sellest teosest, siis ei ole Maasiku lehe puhul tegemist algallikaga ning sul tuleks viidata teosele "Viinad peenemad napsid". Soovitan kogu teksti üle lugeda ning vaadata seda sellise pilguga, kas lugeja, kel pole eelteadmisi viinaköökide kohta, saaks sellest aru. Nt esineb sul nii kokkuvõttes kui ka tänapäeva osas võõrsõna konsentreerumisdentsid. Selle sõna tähendus ei pruugi kõigile teada olla. Vikipeedial on lai lugejaskond. Seega tuleks see sõna lahti seletada või kasutada selle asemel mõnda muud sõna. Kindlasti vaata üle ka sõnastus ja õigekiri. Neid tuleks parandada. Nt kokkuvõtte lauses "Viina põletamine oli oluline mõisamajanduse osa Eesti rukki eripära tõttu mis oli mürgise tunglatera puudus" ei ole hästi aru saada, mida tähendab mürgise tungaltera puudus. St kas Eesti rukki eripära oli, et mürgist tungaltera polnud või oli Eesti rukki eripära puudus(ehk defekt), mis esines mürgisel tungalteral. Ka ei selgu sinu tekstist (st kokkuvõttes ega ajaloo osas), miks oli viina põletamine oluline mõisamajanduse osa, milles see väljendus ja kelle arvates. Seega tuleks seda täpsustada. Õigekirjast: nt valmistuse osa lausesse " Kui põllult oli vili või rukki ära korjatud läks see viina kööki ja seal hakati põletama piiritust" on tulnud trükiviga. Rukki asemel peaks olema rukis ning viina kööki peaks olema kokku kirjutatud. Jälgi, et laused ei lähe liiga pikaks. Kui lause on liiga pikk, on lugejal seda raske mõista ning lause mõte ei tule nii selgelt esile. Nt lause "Viin pidi omadustelt vastama kindlatele nõudmistele, millest tähtsamad olid, et viinal ei võinud olla halba lõhna, samuti ei tohtinud see olla sogane või põhjakõrbenud, vasktiiglis põletamisel pidi sellest põlema ära pool" on võimalik teha kaheks. St 1. lause oleks Viin pidi omadustelt vastama kindlatele nõudmistele. ning 2. lause Tähtsamad nendest olid.... Vaata kindlasti üle ka numbrite õigekiri. Mõnes kohas on sul ununenud aastaarvu tagant punkt või tühik ära, nt 1525 aastal, 20.sajandil. Valmistuse osa 2. lõigus esineb sõna juba. Soovitan selle ära jätta, kuna see väljendab hinnangut. Tänapäeva osas lauses "Suurimaks maal asuvaks piiritustehaseks kujunes..." on sõna poolt, mis tuleks samuti eemaldada. Seda kasutatakse siis, kui soovitakse väljendada suunda. Kindlasti soovitan veelkord üle vaadata 6. õppetüki materjali.

Edu!

Liinap (arutelu) 23. november 2016, kell 20:25 (EET)[vasta]

Vabandan hilinenud tagasiside tõttu. Minu arvates esinevad suurimad puudujäägid mitte info puudumise, vaid hoopis selle hea sõnastamise ning õigekeelsuse osas. Nagu eelnevalt mainitud, on puudu ka viiteid. Kuna olen sinu teksti täiendaja, püüan esimese võimaluse korral sõnastuse ja õigekeelsuse osas aidata.

Lp0076e (arutelu) 27. november 2016, kell 21:38 (EET)[vasta]

Õppeassistent[muuda lähteteksti]

Tere!

On paranenud artikli sõnastus ning lisandunud ka viited. Lisaksin veel paar soovitust sõnastuse kohta. Ajaloo osa 2. lõigu 2. lause oleks parem jagada kaheks. Hetkel on see lause veidi liiga pikk ning lugejal selle mõtet raskem jälgida. Nt võiks 1. lause lõppeda sõnaga "...elluviija." ning teine alata sõnadega "Ta andis 1763. aasta 5. augusti...". Ajaloo osa 3. lõigu lauses " Peale suhteliselt primitiivsete,ainult lihtviina tootvate viinaköökide asendamist..." soovitan ära jätta sõnad suhteliselt primitiivsete ja ainult, kuna need ei ole neutraalsed ning väljendavad suhtumist. Parem oleks nt öelda "Peale lihtviina tootvate viinaköökide asendamist piiritustehastega, oli 1899. aastaks Eestis kokku 13 viina tootvat tehast". Valmistuse osa 1. lõigu viimases lauses "Edasi saadeti vaadid..." soovitan sõna edasi asendada sõnaga seejärel, kuna hetkel tekib sõnakordus (vt eelmise lause 2. poolt). Sama osa 3. lõigu viimases lauses "Kuna siseturul pidi viin olema kange..." soovitan asendada vee lisamisega sõnaga veega. Ajaloo osas puudub 1. lausel "Teadaolevat hakati viina tootma Revalis 1525. aastal" ning 3. lõigul viide. Need tuleks lisada, kuna hetkel ei ole võimalik aru saada, kust see info pärineb. Lauses "Teadaolevalt hakati..." soovitan sõna Revali viia ettepoole, tegusõna hakati järele. Nt "Teadaolevalt hakati Revalis viina tootma 1525. aastal". Valmistuse osas 1. lõigu eelviimases lauses oleks hea kasutada minevikku, kuna siis oleks lõik ajaliselt ühtlasem. Teistes selle lõigus lausetes on samuti minevikuaeg. Nt asendada juhitakse vormiga juhiti. Kena, et on paranenud õigekiri! Ajaloo osa 2. lõigu sõnad kindral kuberner tuleks kirjutada kokku, nt kindralkuberner. Sõnade õigekirja saab üle kontrollida siit: http://portaal.eki.ee/dict/qs/ . Mõnest kohast on puudu tühikud, nt valmistuse osa 1. lõigu 3. ja 4. lause vahel. Soovitan teksti kindlasti enne avaldamist üle vaadata. Üldiselt on artikkel kena. Tubli!

Kõike head!

Liinap (arutelu) 1. detsember 2016, kell 14:41 (EET)[vasta]