Kasutaja arutelu:SPukk/Ebaseaduslik metsaraie

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Meeldis see, et artikkel on kirjutatud lihtsas eesti keeles ja arusaadavalt. Teksti ülesehitus on loogiline ja alaosade sisu vastab pealkirjale. Väga hea, et juurde on lisatud ka pilt ning et paar illustreerivat näidet on eraldi kastikestes välja toodud. Seeläbi eristuvad need must tekstist paremini. Lisaks on väga hea, et sisse on toodud ka teema seost Eestiga. Artikkel võiks olla pisut pikem (8000 tähemärki koos tühikutega).

Mõned märkused ja kommentaarid:

Lisaks võib selle alla minna puidu seadusevastane transport, ostmine või müük, sealhulgas ilma lubadeta metsaraie; -> Lisaks võib selle alla kuuluda …

või ületades ettenähtud piiranguid -> või ettenähtud piirangute ületamine

Seaduserikkumine võib esineda ka kauba valesti deklareerimisel tollis või maksudest ja muudest kuludest kõrvalehoidmise näol -> Seaduserikkumine on ka kauba valesti deklareerimine tollis või maksudest ja muudest kuludest kõrvalehoidmine.

Suurim probleem on takistada ebaseadusliku puidutoodete jõudmist turule. -> Suurim probleem on ebaseaduslike puidutoodete turule jõudmise takistamine.

. .[5] , . .[7] – kahte punkti pole vaja

tuua tähelepanu probleemile -> pöörata tähelepanu

sellised andmed olla ohustavaks mainele ja nende turu tulevikuväljavaateid halvustav -> sellised andmed olla ohustavaks mainele ja nende turu tulevikuväljavaateid halvustavad

kaasaarvatud _> kaasa arvatud

1% [8] aga -> 1% [8], aga …

ning õõnestab seaduste täitmist ja vastutustundlikku metsamajandamist -> ning see õõnestab seaduste täitmist ja vastutustundlikku metsamajandamist.

toime panema rohkem korruptsiooni ja maksudest kõrvale hiilimist ja vähendavad tootjariigi sissetuleku -> tegelema rohkem korruptsiooniga ja hoiduma kõrvale maksudest, vähendades seeläbi tootjariigi sissetulekut

seadusekuulekad Ettevõtted –> seadusekuulekad ettevõtted

Kuna ettevõtjad hiilivad maksudest kõrvale jäävad tootjariigil saamata suured tulud -> Kuna ettevõtjad hiilivad maksudest kõrvale, jäävad tootjariigil saamata suured tulud.

Kuna tegemist on ebaseaduslikke äridega, siis puuduvad igasugused sotsiaalsed garantiid töölistel. -> Kuna tegemist on ebaseaduslikke äridega, siis puuduvad töölistel igasugused sotsiaalsed garantiid.

US dollari -> USA dollari

Ebaseadusliku metsaraie ulatuslikus -> Ebaseadusliku metsaraie ulatuslikkus

1,8 miljardid US dollarit -> 1,8 miljardit USA dollarit

kahju ligi 10 kuni 15 miljardit eurot -> kahju 10–15 miljardit eurot

kogu väärtuses -> koguväärtuses

365 miljoni US dollari -> USA

[17]Uuemad, [19]Sisemiselt -> viitenumbri ja uue lause vahele tühik

võrrelnud seaduslikku ülestöötamist tarbimise ja ekspordiga -> seaduslikku ülestöötamist võrrelnud tarbimise ja ekspordiga

ebaseaduslikku tegevusega -> ebaseadusliku tegevusega

puudub dokumentatsioon mahagoni raiete ja maailmaturul liikumise kohta -> dokumentatsioon mahagoni raiete ja maailmaturul liikumise kohta puudub

[20] .[21] ?

Ülemaailmselt on Hiina suurim puidu importija ja mööbli ning muude töödeldud puidutoodete eksportija [28] -> punt lause lõppu

Indoneesia valitsuse hinnangul jääb neil saamata ligi 3 miljardid US dollarit aastas .[14] Maailmapangaandmetel [15]saavad … -> vt üle tühikud

Aafrikas 2002. aastal moodustas -> Aafrikas moodustas 2002. aastal

kaug-ida regioonides -> Kaug-Ida regioonides

50 – 90 % -> 50–90 % (tühikuid pole)

Rahvusvaheline Kriminaalpolitsei Organisatsioon ehk Interpoli hinnangul -> Rahvusvahelise Kriminaalpolitsei Organisatsioon ehk Interpoli hinnangul

See on poole rohkem kui Maailmapanga hinnang 15 miljardi US dollarit. [27] -> See on poole rohkem kui Maailmapanga hinnang 15 miljardi US dollarit.

Viitamisest veel: võrguväljaande puhul peab vaatamise kuupäev olema viites teksti lõpus. Teksti sisse pole kuupäeva vaja. Osadel tühik enne viiteindeksit, osadel mitte. Võrduviitel http://www.traffic.org/timber-trade vaatamise kuupäev puudu. Vt palun ka teised võrguviited üle.

Llaanemets (arutelu) 10. oktoober 2014, kell 16:27 (EEST)[vasta]


turule jõudmise takistamine.. -> kahte punkti pole vaja

Suurtarbijatel nagu Ameerika Ühendriigid või Euroopa Liit puuduvad legaalsed vahendid, -> Suurtarbijatel, nagu Ameerika Ühendriigid või Euroopa Liit, puuduvad legaalsed vahendid, (kui nagu võrdub tähendusega näiteks, käib selle ette koma)

Lisaks segatakse ebaseaduslikult saadud puit vaheladudes või sadamates seadusliku puiduga või võltsitakse seadusliku puidu dokumente deklareerides koguseid suuremateks. -> Lisaks segatakse ebaseaduslikult saadud puit vaheladudes või sadamates seadusliku puiduga või võltsitakse seadusliku puidu dokumente, deklareerides koguseid suuremaks.

Kuigi 2013. aastal jõustus Euroopa Liidu Puidumäärus,[3] -> viitetähis enne koma

kastis olev: 2004.a märtsis, korraldas Greenpeace -> koma sinna pole vaja

2004.a märtsis, korraldas Greenpeace demonstratsiooni peatades ühe Indoneesia firma Korindo kaubalaeva, mis transportis puitu Prantsusmaale, Ühendkuningriiki, Belgiasse ja Madalmaadesse. -> 2004.a märtsis korraldas Greenpeace demonstratsiooni, peatades ühe Indoneesia firma Korindo kaubalaeva, mis transportis puitu Prantsusmaale, Ühendkuningriiki, Belgiasse ja Madalmaadesse.

. .[7] -> kahte punkti pole vaja

viiteindeksitest: kohati eelneb neile tühik, kohati mitte. Pigem siis juba kõik teha nii, et lause/lõigu järel olevale viitetähisele eelneb tühik. vt palun üle viitetähised tühikute seisukohast.

Näiteks Eesti Vabariigis hinnati 2003. aastal ebaseaduslikuks metsaraieks 1% [8], aga mitteriiklik organisatsioon Eesti Roheline Liikumine ligi 50%. [9] [10] -> kas see nr 9 käib selle lause teise poole kohta ning 10 kogu lõigu kohta? Siis teha nii, et see 9 läheb selle viimase lause sisse enne punkti ning 10 läheb enne viimast lauset ülejäänud lõigu taha.

kaublemist -> kauplemist

kes väljastavad sertifikaate toote legaalsuses -> kes väljastavad sertifikaate toote legaalsuse kinnitamiseks.

Üldine põhimõte nende puhul on: puit on hangitud legaalsetel viisidel ning metsaraie ei ületa juurdekasvu. -> Nad järgivad põhimõtet, et puit oleks hangitud legaalsetel viisidel ning metsaraie ei ületaks juurdekasvu.

Eesti Riigimetsa Majandamise Keskusele on omistatud need mõlemad sertifikaadid. -> Eesti Riigimetsa Majandamise Keskusele on mõlemad organisatsioonid väljastanud sertifikaadid.

Ühendkuningriikide ja Indoneesia ühisuuringus Indoneesia puidutööstuse kohta 1998. aastal leiti, et umbes 40% töödeldud puidust oli ebaseaduslik. Koguväärtuses üle 365 miljoni USA dollari. -> 1998. aasta ühisuuringus Ühendkuningriikide ja Indoneesia puidutööstuse kohta leiti, et umbes 40% töödeldud puidust oli ebaseaduslik. Koguväärtuses oli see üle 365 miljoni USA dollari.

Uuemad uuringud on seaduslikku ülestöötamist võrrelnud tarbimise ja ekspordiga ning leidnud, et 88% tootmisest on mingis lõikes ebaseaduslik. -> Uuemad uuringud on seaduslikku ülestöötamist võrrelnud tarbimise ja ekspordiga ning on leitud, et 88% tootmisest on mingis lõikes ebaseaduslik.

kastis: miljardid -> miljardit (osastav)

Llaanemets (arutelu) 27. oktoober 2014, kell 10:49 (EET)[vasta]

Parandused tehtud- Sanderp