Kasutaja arutelu:Ruusr/Teleparalleelne gravitatsioon

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on üldiselt nii keeleliselt kui sisuliselt hästi kirjutatud ning on hea, et see teema Vikipeedias ka eestikeelsena kajastust leiab. Siiski on artikkel pisut lühike. Artikli sisuosa peab olema vähemalt 8000 tähemärki (koos tühikutega, aga ilma viidete ja Vikipeedia vormistuseta).

Oleks hea, kui leiaksid artikli illustreerimiseks ka pildi(d). Kas oleks selle teema juures võimalik tuua ka mingit seost Eestiga? Kas meil selle teooriaga tegeletakse, kes jne.

Mõned keelelised parandusettepanekud:

Pealkiri võiks ka olla Teleparalleelne gravitatsioon

Esimeses lõigus kõige alguses mõiste Teleparalleelne gravitatsioon rasvasesse kirja.

mille lõi esimesena Einstein 1920. Aastatel -> mille lõi Einstein 1920. aastatel

siselingista: gravitatsioon, elektromagnetism,

uusi arusaamasid gravitatsioonist -> uusi teadmisi gravitatsioonist

võetaks kasutusele -> võetakse kasutusele

mugav ette kujutada -> lihtne ette kujutada

vaadates kuidas -> vaadates, kuidas

vektori muut? -> kas on see sõna õige?

Kasutades tuletise ja summeerimise omadusi on võimalik kirjutada see avaldis kujul -> Kasutades tuletise ja summeerimise omadusi, on võimalik kirjutada see avaldis kujul

kus suurust -> ,kus suurust (koma peaks olema enne kus joonise järel kohe)

paindetensori -> on õige sõna?

Sellega on võimalik tuletada punktosakese liikumisvõrrandid TPGs, mis tulevad -> Sellega on võimalik tuletada punktosakese liikumisvõrrandid TPGs, mis tulevad võrrandist

kus vasak pool kirjeldab osakese liikumist ja vasak pool sellele osakesele mõjuvaid jõudusid. -> kus vasak pool kirjeldab osakese liikumist ja parem pool? sellele osakesele mõjuvaid jõudusid.

See tähendab, et teleparalleelne käsitlus ei too kaasa uut füüsikat vaid kirjeldus on erinev. -> See tähendab, et teleparalleelne käsitlus ei too kaasa uut füüsikat, vaid lihtsalt selle kirjeldus on erinev.

Kuigi ÜRT ja TPG on võrdväärsed teooriad, on nende vahel siiski põhimõttelisi erinevusi. Nimelt -> Kuigi ÜRT ja TPG on võrdväärsed teooriad, on nende vahel siiski põhimõttelisi erinevusi:

Nimelt teleparallelism on kalibratsiooniteooria, kuid üldrelatiivsusteooria ei ole.-> Teleparallelism on kalibratsiooniteooria, üldrelatiivsusteooria mitte.

Seega see kas aegruum on kõver või mitte sõltub sellest, millised eeldusi tehakse ja kumb mingil juhul lihtsam on -> Seega see, kas aegruum on kõver või mitte, sõltub sellest, millised eeldusi tehakse ja kumb mingil juhul lihtsam on

lk 1-11 -> arvude vahele käib mõttekriips

Kuna kasutad ka lühendeid TPG ja ÜRT, siis võiksid esimeses lõigus teleparalleelse gravitatsiooni ja üldrelatiivsusteooria taha ka sulgudesse need lühendid välja tuua.

Llaanemets (arutelu) 14. november 2015, kell 13:14 (EET)