Kasutaja arutelu:ReAnmann/Komplemendi süsteem

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Joonis aitab asja palju paremini selgitada - väga hea, et see olemas on.

Ühekohalist numbrit võiks välja kirjutada teksti sees - vaadake sissejuhatuses.

Mõne keerulisema termini juures võiks olla Vikipeedia artikli link, lühike seletus või lihtsalt lihtsamat terminit kasutatud, nt ensüüm, efektor, fagotsütoos, hepatotsüüd, tsütolüüs, makrofaag, müeliin, mannoos, epiteel, tsütoskeleti filament.

Tavaline entsüklopeedialugeja ei tea kindlasti erinevaid valkude nimetusi ja seda, mida need endast kujutavad - nt C3, C5b, iCb3 jt. Kas nende kohta annaks mingisuguse lihtsa ülevaatliku seletuse artikli juurde? Muidu jääb kogu see sünteesiosa lihtsurelikule väga keeruliseks.

Barraquer-Simonsi sündroom võiks olla artiklilingiga, isegi kui artiklit veel ei ole.

Mõttekriips on pikem kui sidekriips ja peab mõlemalt poolt tühikuga eraldatud olema. Vaadake abiks Wikipedia artiklit: https://en.wikipedia.org/wiki/Dash. Eestis kasutatakse tavaliselt en-dashi mõttekriipsuna.

Funktsioonide peatükis võiks viide olla.

Joonis võiks pisut suurem olla.

Tore, et viidetega on üldiselt korras.

--ElvaOlle (arutelu) 11. oktoober 2014, kell 21:06 (EEST)[vasta]

Saatsin teile vastava meili ka, kuid kirjutan ka siia.

Tegin teie poolt soovitud parandused.

C3, C3a, C3b, C2, C4 jne on komplemendi süsteemis osalevad valgulised komponendid. Missugust selgitust te silmas peate? Mina ütleksingi, et need on komplemendi süsteemi töös osalevad valgud, mis signaale edasi kandes süsteemi tõhususe tagavad.

Ja tekkis ka selline küsimus, et kas ma pean korduvalt tegema siseviite näiteks makrofaagide kohta, kuigi ma sellele juba artikli algusosas viitasin?

--ReAnmann ReAnmann (arutelu) 15. oktoober 2014, kell 09:29 (EEST)[vasta]

Ortograafia jm[muuda lähteteksti]

Jätke C3, C3a, C3b, C2, C4 jt siis nii nagu on.

Ei ole siseviiteid rohkem vaja kui ainult üks esimesel mainimisel.

mille tulemusena mirkoorganism, kas opsoniseeritakse - siin pole koma vaja.

MAC- membrane attack complex - ärge suurtähtlühendit kaldkirja pange, eraldage mõttekriips muust tekstist tühikutega: "MAC - membrane attack complex".

immuunkaitse osa, vaid vaadeldakse kui silda adaptiivse ja kaasasündinud immuunkaitse vahel - alus oli puudu: "vaid seda vaadeldakse kui".

millest ühed on süsteemi aktivatsioonil esmalt osalevad efektormolekulid(molekulid, mis mõjutavad regulaatormolekulide käitumist) - pange sulu ette tühik: "efektormolekulid (molekulid, mis mõjutavad regulaatormolekulide käitumist)".

ja teised, mis on ensümaatilise aktiivsusega valgud – kaasatud membraaniründe kompleksi moodustamisse - kui viimane osalause käib ensümaatilise aktiivsusega valkude kohta, siis oleks parem vormistus selline: "ja teised, mis on ensümaatilise aktiivsusega valgud – teisisõnu valgud, mis on kaasatud membraaniründe kompleksi moodustamisse".

sisaldab mingisugust „faktorit“ ,mis on võimeline hävitama baktereid - vormistage nõnda: "sisaldab nn faktorit, mis on võimeline hävitama baktereid".

üks osa seerumist, mis kuumutamisel säilitab bakteritsiidse efekti, ning teine osa, mis selle kaotab - parem oleks: "osa, mis säilitab kuumutamisel bakteritsiidse efekti, ning teise osa, mis selle kaotab."

Jules Bordet uskus , et mittespetsiifiline vereseerumi osa - koma ette ei panda enamasti tühikut: "Jules Bordet uskus, et mittespetsiifiline vereseerumi osa".

(inglise keeles complement- täiendama) - parem: "(inglise keeles complement - 'täiendama')".

1890. lõpus - kirjutage sõna "aasta" ka: "1890. a lõpus".

ühte tüüpi komplementi - siin kasutage nimetavat käänet: "üht tüüpi komplement".

"Funktsioonide" peatükis pange iga loetelu elemendi järele punkt, et lause oleks lõpetatud.

hepatotsüüdid(maksarakud) - eraldage sulg tühikuga: "hepatotsüüdid (maksarakud)".

Kõik kolm aktivatsiooni rada – klassikaline, alternatiivne, lektiini, moodutavad C3-konvertaasi(proteaasne aktiivusus) - eraldage sulg tühikutega, pange ka teine mõttekriips: "Kõik kolm aktivatsiooni rada – klassikaline, alternatiivne, lektiini rada – moodutavad C3-konvertaasi (proteaasne aktiivusus)".

Siin pange jällegi sulu ette tühik ja võtke sulu järelt tühik ära, sest kirjavahemärgi ees ei ole tühikut: patogeeni tsütolüüsini(osmootse rõhu toimel toimuv rakumembraani purunemine ja rakkude lõhkemine [3]) ."

Ärge pange suurtähtlühendit kaldkirja ja eraldage mõttekriips mõlemalt poolt tühikuga: "(MAC - membrane attack complex)".

Komplemendi süsteemi aktivatsioon- klassikaline ja alternatiivne rada - ka siin pange mõttekriipsu ette tühik (vt joonise allkirjas).

varasematest organismidest, kui seda on selgrootud - siin pole enne sõna "kui" koma vaja, sest ta ei ühenda kõrvallauset pealausega.

Tekkinud C3b seondub omakorda C4b-ga , mille tulemusena tekib C5-konvertaas - koma ees ei tohi tühikut olla, järel aga küll: "Tekkinud C3b seondub omakorda C4b-ga, mille tulemusena tekib C5-konvertaas".

"Lektiini raja aktiveerib mannoos(monosahhariid)-siduvate lektiinide (MBL- mannose-binding lectine) ja fikoliinide seondumine patogeeni pinnal olevatele spetsiifilistele suhkrupolümeeridele" - pange sulu ette tühik, eraldage mõttekriips tühikutega, ärge suurtähtlühendit kaldkirja pange, ehk siis: "Lektiini raja aktiveerib mannoosi (monosahhariidi) siduvate lektiinide (MBL - mannose-binding lectine) ja fikoliinide seondumine patogeeni pinnal olevatele spetsiifilistele suhkrupolümeeridele".

Mannoos-siduvate lektiinidega - pange ka siin omastavasse, siis pole sidekriipsu vajaa: "mannoosi siduvate lektiinidega".

C3-konvertaas, C4bC2a - siin pole koma vaja ning ka siin mitte: moodustab alternatiivse raja C3-konvertaasi, C3bBb.

kontsentratsioon vereplasmas on kõrgem, kui komplemendi süsteemis osalevate valkude hulk - siin pole jällegi "kui" ette koma vaja.

Kirjutage äratundmist ikka kokku.

Viimases lauses muutke jälle kirjavahemärgistust: "Üha rohkem seostatakse komplemendi süsteemi rolli ka kesknärvisüsteemi haigustega - Alzheimeri tõbi ja teised neurodegeneratiivsed seisundid nagu seda on selgroovigastused".

--ElvaOlle (arutelu) 27. oktoober 2014, kell 02:45 (EET)[vasta]

Tegin teie poolt nõutavad muudatused. Aitäh, et minu artiklit parandasite!

-- ReAnmann (arutelu) 27. oktoober 2014, kell 12:40 (EET)[vasta]