Kasutaja arutelu:REres/Universumi soojussurm

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

1. Artikkel on piisavalt pikk, st koos tühikutega vähemalt 6000 tähemärki.

2. Artiklit pole Vikipeedias veel olemas, kuid inglisekeelses Vikipeedias on. Artikli alguses on sissejuhatus, mis algab pealkirja definitsiooniga. Artikkel on liigendatud peatükkideks ja läbinisti viidatud. Viitamissüsteem on kogu artikli ulatuses sama ning kergesti hoomatav. Viimane peatükk on "Viited". Nende omaduste põhjal võib öelda, et artikkel järgib Vikipeedia entsüklopeedilise artikli tavasid.

3. Artikli struktuur tundub peale vaadates loogiline, sest see algab sissejuhatusega, järgneb nii-öelda idee päritolu ehk motivatsioon, millelt toimub transitsioon ajaloole ning sealt praegusele seisule. Artikkel on ka kronoloogiliselt loogiline, ülevaatlik ja lakooniline. a) Esimesed sõnad on samad, mis artikli pealkiri ning esimene lause on definitsioon. b) Sissejuhatus on piisavalt lühike ning kokkuvõtlik.

4. Refereerimine: Peatüki "Idee päritolu" esimeses lõigus võib näha tsitaati algallikast, st refereering on täpne koopia algallika tekstist. Sinna tuleks panna jutumärgid. Viide on pandud lõigu lõppu, kuid viimane lause on võetud ingliskeelsest Vikipeediast.

a) Artikkel on peaaegu täielikult tõlge ingliskeelse Vikipeedia põhjal, kui arvesse võtta, et sissejuhatus ning peatüki "Idee päritolu" esimene lõik on muudest allikatest. Tõlke kvaliteedi kohta võiks öelda, et see on üsna sõna-sõnaline ning see toob kaasa märgatava lausete venivuse ja esineb ka vigu. Tsiteerin paar näidet lausetest, mille sisu jääb kohati raskelt interpreteeritavateks ning teatud kohtades ka vigaseks: "Aastal 1862 avaldas Thomson "On the age of the Sun's heat" (Päikese soojuse ajastul) artiklis, millise ta kordas oma põhilisi uskumusi energia hävimatusse (esimene seadus) ja energia universaalset hajumist (teine seadus), mis põhjustab soojuse levikut, kasuliku liikumise (töö) lõpetamist ja potentsiaalse energia ammendumist materiaalse universumi kaudu, selgitades siiski tema arvamust tagajärgede kohta universumile tervikuna."

"Mõlemale Thomsoni artiklile, aastast 1852 ja 1862, andsid nii Helmholtz kui ka Rankie, Thomsonile ideid, kuid lugedes tema artikleid, siis tuleb välja, et William Thomson väitis, et universum lõpeb "soojussurmaga", mis on "kõigi füüsiliste nähtuste lõpp"."

5. Esimeses viites tuleks lisada kuupäev, millal kasutati, sest tegemist on internetileheküljega ning see võib kunagi muutuda. Teises viites on tulnud süntaksis mingi viga. Ülejäänud viited on esitatud tehniliselt korrektselt. Iga väidet saab viidete põhjal soovi korral kontrollida.

6. Tekstiga edastatav sõnum on kohati vigane ning mitmeti mõistetav. Tekstis leidub keelelisi ja ortograafilisi vigu. Peatüki "Ajalugu" viimases lõigus on kogu lõigu ulatuses laiuv lause liialt veniv ning seda võiks mitmeks lauseks lahti jaotada või teistmoodi sõnastada. Siin veel üks lause peatüki "Ajalugu" teises lõigus, mis on vigane: "Kõik ideed selles ajakirjas, seoses päikese vanuse ja universaalse operatsiooni dünaamika rakendused, meelitasid William Rankie't ja Hermann von Helmholtz'i ning nad on vahetanud ideid sellel teemal." Peatüki "Idee päritolu" all on kasutatud sõna "asümmeetriliselt", kuid tegelik sõna peaks olema "asümptootiliselt".

7. Artiklis olev pilt on eestikeelse märkusega ning võetud Vikipeedia piltide andmebaasist.

8. Eestiga seonduvat infot ei ole. Universumi soojussurmas see erilist vajadust ei oma. --Karlmt (arutelu) 4. november 2017, kell 13:46 (EET)[vasta]