Kasutaja arutelu:Pauljaakson/Kapillaarnähtused

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikli alguses ei ole vaja artikli pealkirja uuesti pealkirjaks panna.

"Kapillaarefekt" ei pea olema paksus kirjas. "Aga ka" asemel soovitan kasutada "samuti", muidu meenutab kahtlaselt venekeelset "a takže". Van der Waals käändub ülakomata, "der" on minu mäletamist mööda väikese d-ga ja üksikut perenime ilma eesnimeta ei lingita. Siin ei tohiks mitte eesnime juurde otsima hakata, vaid linkimata jätta. Veel parem oleks linkida "van der Waalsi jõud", nii vist seda nimetati.

Kõik terminid tuleb linkida üksnes esimesel korral. Siin on hulk termineid (menisk, adhesioon, kapillaar, elavhõbe, raadius, vedelik, rõhk jne.) lingitud igal korral. See tuleb maha võtta, esimesest lingist üldjuhul piisab. Muide, link "menisk" läheb valesse kohta, seda tuleb räpsustada.

Seda, mis on standardtingimused, ei ole vaja sulgudes anda. See on (või vähemalt peaks olema) artiklis "Standardtingimused" isegi kirjas.

Arvus ei tohi koma asemel punkti kasutada. Kui arvu järel on ühik, siis eraldatakse nad teineteisest tühikuga. Algava sulu ees ja lõppeva sulu järel käib tühik.

Sageli kasutad mõne lõigu juures taanet. Palun ära seda tee. Taane on õigustatud valemite kirjutamisel ja selle selgitamisel, mida mingi täht valemis tähendab, aga mujal mitte. Peale selle ei ole näideteks olevaid pikki lõike vaja tärnistada.

Kohati on tekst liiga kantseliitlik. Võtame näiteks lause "Negatiivse efekti vältimiseks kasutatakse meetodit, mis kujutab endas paelte eelnevat kemikaalidega töötlemist, millega sisuliselt kleebitakse paelas tekkinud kapillaarid teatud kohtadest kinni, et tõkestada vee edasist levikut." Proovin ümber sõnastada: "Selle vältimiseks töödeldakse paelu kemikaalidega ehk sisuliselt kleebitakse paelas kapillaarid mõnest kohast kinni, et tõkestada vee levikut." Lause läks poole lühemaks, ilma et midagi kaduma oleks läinud. Taivo 22. oktoober 2012, kell 01:19 (EEST)[vasta]

Parandasin viidatud muudatusettepanekud Pauljaakson (arutelu) 11. november 2012, kell 20:49 (EET)[vasta]


Toimetasin artikli üle, eriti lõpust läks teine väga kokku, vaata ise. Nüüd võib artikli avaldada ja pärast seda on töö arvestatud. Taivo 16. november 2012, kell 19:00 (EET)[vasta]