Kasutaja arutelu:Nana00/Koloniaalimpeeriumid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tekst on hea ja hästi loetav Artikkel annab hea ülevaate koloniaalimpeeriumitest, tuues välja kõik koloniaalriigid ja andes iseloomustuse nende konta. Venemaa impeeriumiga võiks veel tegeleda, sest millist sündmust lugeda Venemaa laienemise alguseks. Kas Ivan Julma või Peeter I vallutusi? Võiks uurida ka veidi teisi inglisekeelseid allikaid.

--Mercalee (arutelu) 9. mai 2012, kell 21:41 (EEST)[vasta]

Artikkel vastab etteantud pikkusele. Artikli alguses võiks välja tuua koloniaalimpeeriumi mõiste või siis selle üldisema seletuse. Hetkel on kirjas ainult nende ajaloost. Praegune esimene lõik võiks olla isegi omaette peatükk. Tekstis esineb arusaamatuid lauseid. Nt esimese lõigu teine lause; esimese lõigu keskel: „Britid koondusid Briti mere hiilgeaegadel 19. sajandil, kui neist sai suurim impeerium läbi ajaloo- tänu arenenumatele transpordisüsteemile“; esimese lõigu kaks viimast lauset ning veel mõned. Kohati jätab tekst mulje nagu see oleks konspekt. Kuid hooletus- ning kirjavigu esineb vähe.

Kaart võiks olla nähtav ka artiklit vaadates. Praegu peab selle nägemiseks selle avama uuel leheküljel. Siselinke tuleks kindlasti juurde lisada. Pealkirjas „Tehnika areng“ mingi vormistuslik viga. „Koloniaalimpeerium“ on pealkirjades vahepeal suure ja vahepeal väikese algustähega.

Mõne pealkirja juurde on lisatud „Pikemalt artiklis“ ja mõnele pole. Mõnele impeeriumile on lisatud jälle ingliskeelne siselink. See jääb veidi arusaamatuks.

Võiks rääkida veel kolooniate tüüpidest (ümberasujate kolooniad, sõltuvuses alad, istandused, kaubanduspostid) ning nende vali~tsemise eripäradest. Lühidalt kolonialismi mõjust ja dekolonisatsioonist.

Kuid samas on autor keskendunud teemale ja ilmselt oleks vajalik edaspidi eestikeelsesse Vikipeediasse kirjutada iga impeeriumi kohta pikem artikkel. See artikkel andis igatahes väga hea lühiülevaate koloniaalimpeeriumitest. Hoolimata väikestest tehnilistest vigadest on tegemist hea artikliga.

Egler (arutelu) 10. mai 2012, kell 10:41 (EEST)[vasta]