Kasutaja arutelu:Msild/Eesti Planeerimissüsteem

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikli Eesti planeerimissüsteem pikkus vastab etteantud mahule ja on teemakohane, andes lihtsa ülevaate Eesti planeerimisüsteemi olemusest, kujunemisest ja strukutuurist. Artiklis esineb ka mõningaid puudujääke. Esmalt juhiksin tähelepanu Vikipeedia artiklitele omasele vormistusele. Nimelt ei kasutata artikli teksti sees välislinke (nt. Planeerimisseadus, üleriigiline planeering Eesti 2010, viidad Eesti maakondade planeeringute lehtedele), vaid need lisatakse vajadusel teksti lõppu välislinkide peatükki. Välislinkide asemel kasutatakse Vikipeedias siselinke, mis antud artiklis kahjuks täielikult puuduvad. Viimaseid võib lisada ka siis, kui mõisted punaseks jäävad ehk antud artiklit pole veel Vikipeediasse kirjutatatud. Lähtuvalt eelmisest punktist peaksid artikli alajaotused üleriigiline planeering, maakonnaplaneering, üldplaneering ja detailplaneering olema siselingitud ja viima vastatavate mõistete pikema lahtiseletuse lehekülje juurde. Veel vajavad linkimist mõisted ruumiline planeerimine, planeering ja paljud teised olulised terminid. Eelnev aitab vältida mõistete topelt lahtikirjutamist erinevates artiklites. Lisaks üldjuhul vikipeedias suurtähtedega kirjutamist ei kasutada.

Sisulise poole pealt on esmapilgul kõik olemas, kohati küll veidi hajutatult ja laialivalguvalt, kuid siiski. Artikli algus ei suuda aga paraku lühidalt ja konkreetselt selgeks teha, millega planeerimisüsteemi näol tegu on. Lugeja tahaks üldjuhul kohe teada, et Eesti planeerimissüsteem koosneb neljast tasemest ja on määratud planeerimisseadusega. Sisulise poole pealt oleks tahtnud rohkem lugeda Eesti planeerimisüsteemi kujunemise ajaloost, mis seda mõjutanud on ja miks selline süsteem üldse vajalik on. Planeeringute struktuuri all on hetkel eri taseme planeeringud lühidalt planeerimisseaduse abil iseloomustatud, kuid suuremat rõhku võiks pöörata nende omavahelisele seostamisele ja võrdlusele.

Vormilise külje pealt tuleks üle vaadata kõikide kuupäevade ja arvude kirjutamine (puudu tühikuid ja punkte). Parandada vead: finantseerib, ülevaatamise kohustus või ülevaatamiskohustus, I maailmasõda. Muuta joonise formaati väiksemaks ja lisade sellele allkiri. Joonise kasutamine on väga hea ja lisab artiklile kõvasti artaktiivsust juurde.

Viitamise juures on hea, et on lisatud ka internetilehekülgede vaatamise kuupäevad. Allikaid oleks võinud olla rohkem ja mitmekesisemaid, kuigi Planeerimisseadus üldjuhul katab enamuse temaatikast.

Seega on tegu sisuka ja teemakohase artikliga, mis tuleks viia vastavusse Vikipeedia vormistuse tavadega ning muuta teksti veidi sidusamaks (planeeringuliikide osas) ja sissejuhatust konkreetsemaks.

(Jantsik 29. veebruar 2012, kell 21:59 (EET))[vasta]

Vabandan, et nii hilja, aga siin on minu retsensioon:

  • Töö on väga sisukas ja arusaadav, toob välja kõik olulise selle teema juures.
  • Positiivne on ka see et on joonis, kuid see võiks olla väiksema formaadiga.
  • Eriti hea ei ole kasutada välislinke teksti sees, samas võiks olla kasutatud siselinke.

tuuli8998