Kasutaja arutelu:Marit ma/OPEC

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Retsensioon

Sisukus: Artikkel on pikk ning väga sisukas. Mahtu on aga tunduvalt rohkem kui kursuse nõuded ette näevad. Teksti saaks kindlasti kokku tõmmata, sest üleliigset tundub kompaktses artiklis liiga palju olema.

Artiklile on lisatud tabeleid ning pilte, mis teevad artikli atraktiivsemaks ning seletavad kergemini lahti teksti sisu.

Artikli keeleline kvaliteet ning selle arusaadavus:

Üldiselt on artikkel keeleliselt korrektne, kuid esinevad mõned vead:

• otsusi -> otsuseid

• praegsed liikmed -> praegused liikmed

• petrooliumi -> petrooleumi

• teadusuringute -> teadusuuringute

Segased on kaks esimest peatükki, sest OPEC-i tegevuse algus on esimeses peatükis, kuid üldine loomine on alles järgmises peatükis, vahepeal on jutt liikmesriikidest ning nafta hinna kehtestamisest. Soovitaksin need peatükid üle vaadata ning ajalugu tuua kokku ühte lõiku. Liikmesriikide liitumine ning ülevaade nendest võiks olla vaid tabelites, sest tekstis kordub sama jutt, mis on tabelites selgemalt välja toodud.

Viitamine: Viitamine on korrektne, kõik lõigud on kenasti viidatud. Kasutatud allikaid on piisavalt.

Rtooming (arutelu) 7. mai 2014, kell 15.54 (EEST)


Sisu: väga sisukalt ja pikalt kirjutatud artikkel. Kuid mainiks ära, et autori töö ületab kindlasti ettenähtud mahu. Seega oleks võinud teemat veidi kokku tõmmata ja lühendada ning teha lihtsamaks. Tore, et on lisatud pilte ja tabeleid, see teeb artikli ilmekamaks.

Keeleline pool: raskeid kirjavigu ei täheldanud, aga esines mõningaid näpuvigu. Kohati tundusid laused mulle kohmakad ja veidi halvasti sõnastatud.

Nt: "OPECi peakorter asus Genfis, Šveitsis, 1965.a 1.september kolis see ümber Viini, Austriasse." Õigem oleks kirjutada "...1.septembril".

Liikmesriikide tabeli veerus "produktsioon" üheksandas reas asuvad veidrad sulud, mis ilmselt ei peaks seal olema.

"OPECi riikide ühtekuuluvust nõrgestas ka tugevalt riikide jagunemine Iraagi-Iraani sõja ja Iraagi invasiooni Kuveti mõjud." Siin on mõeldud Kuveiti mõjusid?

Viitamine: allikaid oli piisavalt ja viitamine tundub korrektne. Pole küll kindel, kas see on viga, kuid peatükkide "endised liikmed" ja "praegused liikmed" all asub viide 4 üksikult tühja rea peal, mis ei tundu sobilik.

--KKoppel (arutelu) 7. mai 2014, kell 16:06 (EEST)[vasta]