Mine sisu juurde

Kasutaja arutelu:MarioKool/API

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

1. Kas artikkel on piisavalt pikk? Lõplik artikkel peab olema vähemalt 6000 tähemärki (koos tühikutega, aga ilma viidete ja sisukorrata).

Artikkel on piisavalt pikk.

2. Milline on artikli üldmulje? Kas see vastab entsüklopeediaartikli nõuetele?

Üldmulje on väga hea. Esimeses kolmes lõigus on väga hästi lisatud vikipeedia-siseseid viiteid teksti, kuid viimastes lõikudes neid pole. Kuna mina lugesin sellise teema kohta täiesti esimest korda, siis oli alguses see ikka väga keeruline ja sissejuhatust lugesin umbes 3 korda ja lisaks veel inglise keelset Vikipeedia artikklit. Tegelt tegi see teine lõik (otstarve) asja palju selgemaks.

3. Artikli struktuur. Kas artikli struktuur tundub loogiline?

Struktuur tundub loogiline. On olemas alapealkirjad ja sisukord, kuigi sisukord võiks tulla peale esimest lõiku/definitsiooni.

a. Kas artikli esimene sõna / esimesed sõnad on sama(d), mis artikli pealkiri, ja kas esimene lause on (n-ö) definitsioon?

Esimene lause on definitsioon. Olenevalt, mis kõige kasutatavam sõna on, võiks see ka olla esimene ja ka artikkli nimi, et kui kõige rohkem kasutatakse API, siis võiks ka see esimesena tulla, või kui rakendusliides, siis see võiks ka artikkli nimi olla.

b. Kas sissejuhatus on piisavalt lühike ja kokkuvõtlik?

Mina võibolla eelistaks mõne lause lõpust kuskile mujale mahutada, aga pole ka hullu kui nii jääb.

4. Refereerimine. Kas tekst annab algallikas olevat infot adekvaatselt edasi, st kas algallikas väidab seda, mida refereering väidab? (Kontrolli kättesaadavaid allikaid pisteliselt.). Ega artiklis ei leidu plagiaati? Kas tekst on sidus ning refereering pole jäänud algallika teksti liigselt kinni? Kui algallikaid on tsiteeritud, siis kas tsitaadi kasutamine on õigustatud?

Pole allikaid lisatud veel hetkel.

Mil määral on artikkel originaallooming ja mil määral tõlketekst ingliskeelsest Vikipeediast? Viimasel juhul tasuks kontrollida tõlke kvaliteeti. Loodud artikkel võiks olla parem.

Artikkel on tõlgitus inglisekeelsest Vikipeediast päris täpselt. Viimased kaks lõiku on natukene paremad, ei ole nii täpselt tõlgitud vaid loogiliselt lühendatud või muudetud. Tõlkimisel soovitaks mõttega läbi lugeda inglise keelne lõik, siis see silma alt ära panna ja alles siis tõlkida seda, mis meelde jäi.

5. Viitamine. Kas iga väide, mis pärineb kasutatud allikatest, on viidete abil seostatav algallikaga? St kas viited on esitatud piisavalt tihti, nii et lugeja saab iga väidet soovi korral kontrollida. Kas viited on esitatud tehniliselt korrektselt? Kas bibliokirje (s.o viidete täiskirjed lõpus) kõik kohustuslikud elemendid on olemas?

Pole veel viiteid.

6. Loetavus. Kas tekstiga edastatav sõnum on mõistetav? Kas tekst on keeleliselt korrektne? Kui esineb korduvaid ortograafiavigu ja sa neid märkad, siis palun too need autori jaoks abistavalt esile.

Kohati on tekstist aru saada, et tegu on tõlkega, aga arvan, et kui tekst uuesti läbi lugeda, ilma inglise keelset vaatamata, siis saad ise ka aru, et mingeid kohti saab loogilisemana sõnastada. Näiteks selline lause:

Microsoft pühendab suurt resurssi tagurpidi ühelduvate rakendusliideste loomisele, et vanemaid rakendusi saaks käivitada uuemal Windowsi versioonil.

Parem oleks: Microsoft peab tähtsaks tagurpidi ühelduvate rakendusliideste loomist,…

Pisiviga: Rakendusliides protseduurilise programmeerimiskeele jaoks nagu Lua koosneb põhiliselt algrutiinidest, et käivitada koodi,…

Peaks olema kood (“i” on üleliigne).

teenuse-orjenteeritud arhiteektuuri– teenuse-orienteeritud arhitektuuri

Veebipõhised rakendusliidesed on liidesed, läbi mille käib suhtlus ettevõtte ja selle ressursse kasutava rakenduse.

Lause üleehitus keeruline, soovitaks midagi sellist: …liidesed, mille kaudu suhtleb ettevõte ja rakendus, mis kasutab selle ressursse.

Võibolla sealkohas ka täpsustaks, mis ressursse.

Lause pikkused head.

7. Pildid-joonised. Piltide-jooniste tekstid peavad olema eestikeelsed ning piltidel ei tohi olla probleeme litsentside või autoriõigustega. Pildid ja joonised pole kohustuslikud ei mustandis ega ka lõplikus tekstis.

Pilte-jooniseid pole, aga kui on olemas pilte antud teema lihtsustamiseks, siis võiks lisada.

8. Kas on Eestiga seonduvat infot (kui seda saab selle teema juures sisse tuua)?

Ei tea, kas on Eestiga seonduvat infot (hetkel artikklis ka pole).

--Kadrisamuel (arutelu) 6. november 2017, kell 11:20 (EET)[vasta]


Aitäh aktuaalse artikli eest!

  • Tee siselingid korda, st iga uut mõistet tuleb linkida vaid üks kord esimesel mainimisel ja linkida tuleb kogu sõna koos käändelõppude jm-ga.
  • Kui see tehtud, siis liida artikkel olemasoleva artikliga "Rakendusliides", vt videojuhendit.
  • Kui eelmised etapid täidetud, on töö arvestatud.

Parimate soovidega Annn (arutelu) 3. detsember 2017, kell 21:41 (EET)[vasta]