Mine sisu juurde

Kasutaja arutelu:Magnusmets/Tuum-kest pooljuht nanokristallid

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

"Pooljuhtnanokristallid" peaks olema üks sõna. Artikli pealkiri võiks olla "Tuum-kest-tüüpi pooljuhtnanokristallid" või "Tuum-kest-struktuuriga pooljuhtnanokristallid", aga võib-olla isegi "Tuum-kest-pooljuhtnanokristallid" või "Tuuma ja kestaga pooljuhtnanokristallid". Tuleb välja selgitada, missugune neist kõige õigem on.

Praegu kasutatakse selle termini jaoks ingliskeelset lühendit. See ei ole hea, sest artikkel peab ju olema eestikeelne. Kui on vaja lühendit, siis peab see olema eestikeelne, näiteks TKPNK tundub loogilisena.

Ingliskeelset sõna "background" ei tohi tõlkida tagapõhjaks. See võib olla taust, aga täitsa hea tõlge on sissejuhatus.

Kolloidsed pooljuhtnanokristallid, mida ka kvantpunktideks kutsutakse – siin on vastuolu sissejuhatusega. Sissejuhatuses öeldakse, et kvantpunkt on üksnes nanokristalli tuum, aga selle lause järgi tuum ja kest mõlemad kokku. Emb-kumb neist lausetest on väär.

Koordinatsiooniarv tuleb linkida. "Nanosuurusjärk" käib sidekriipsuta, "kvantvangistusefekt" on üks sõna ja tuleb linkida. Seevastu "materjalide rühm" käib lahku.

"Karakteriseerimine" on siin paha sõna. See tähendab ju "iseloomustus", aga nanoosakestel teadupärast iseloomu ei ole. Selle võib nimetada kirjelduseks või omadusteks või kuidagi niimoodi.

Mõni sõna kuluks ära ajaloost. Kes sellised nanokristallid või nende loomise meetodi välja töötas? Kui ei tea, kas saab öelda riigi? Millal see leiutis tehti? Kui aastat ei tea, kas aastakümne saab öelda?

Kasutatud viited lähevad kõik ingliskeelsetele trükistele. See tekitab kahtlust, kas sa oled need ise kõik läbi töötanud või mõnest teiskeelsest vikipeediast üle võtnud. Viimasel juhul on tekst viidatud üksnes formaalselt, aga mitte sisuliselt, sest sa pole kontrollinud, kas neis on tõepoolest kirjas see, mida sa väidad seal olevat. Üldiselt tuleks kasuks eestikeelsete materjalide kasutamine, loodetavasti neid leidub. Taivo 20. oktoober 2012, kell 23:04 (EEST)[vasta]

Pealkirja muutes pidin uut artiklit alustama. Parandatud versioon on Väljendusõpetuse materjaliteaduse all. Kahjuks ei leidnud selle teemalisi eesti keelseid artiklied.--Magnusmets (arutelu) 27. oktoober 2012, kell 01:42 (EEST)[vasta]

Kvantpunktid on pooljuhist nanokristallid. Kolloidsed osakesed on nanosuurusjärgus. Kvantpunktile on mingist teisest pooljuhist kest ümber kasvatatud ja tegemist on tuum-kest-struktuuriga pooljuhtnanokristalliga. Kolloidsed nanokristallid ei ole sama, mis antud heterostruktuur.--Magnusmets (arutelu) 27. oktoober 2012, kell 02:08 (EEST)[vasta]