Kasutaja arutelu:MMNurges/Kosmoloogiline konstant

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Nii sisuliset kui keeleliselt väga hästi kirjutatud artikkel. Väga põhjalik ja loogilise ülesehitusega.

Siiski lisaksin paar parandusettepanekut:

Kui aga Edwin Hubble 1929. aastal avastas, et galaktikad eemalduvad üksteisest - mis viitab Universumi paisumisele - loobus Einstein kosmoloogilise konstandi kontseptsioonist ning kutsus seda oma "suurimaks äparduseks". -> Kui aga Edwin Hubble 1929. aastal avastas, et galaktikad eemalduvad üksteisest – mis viitab Universumi paisumisele – loobus Einstein kosmoloogilise konstandi kontseptsioonist ning kutsus seda oma "suurimaks äparduseks".

90'ndate -> 90ndate

CDM - Cold dark matter –> CDM - Cold dark matter

2013. aasta Plancki andmete kohaselt arvatakse ΩΛ -> 2013. aasta Plancki andmete põhjal arvatakse ΩΛ

osades lõikudes on viiteindeksi nr-d puudu, nt esimestes kahes lõigus, Einsteini võrrandi lõigus, ajaloo osas, antroopsusprintsiibi osa teises lõigus.

sest ilma selleta ei lubanud ta valemid kirjeldada staatilist Universumit - gravitatsiooni tõttu tõmbub Universum kokku -> sest ilma selleta ei lubanud ta valemid kirjeldada staatilist Universumit – gravitatsiooni tõttu tõmbub Universum kokku

sisaldasid samuti kosmoloogilist konstanti, kas teooria põhjal või kuna see tekkis matemaatika tõttu. -> ei saa mõttest aru.

1998. aasta Tüüp Ia supernoovade punanihke vaatlustest võib järeldada, -> 1998. aastal vaadeldi Ia tüüpi supernoovade punanihkeid, millest võib järeldada

Ühe võimaliku seletuse kosmoloogilise konstandi väiksele, kuid nullist erinevale, väärtusele tõi 1987. -> Ühe võimaliku seletuse kosmoloogilise konstandi väiksele, kuid nullist erinevale väärtusele tõi 1987.

kui hetkel mõõdetud, siis, teisi muutujaid -> kui hetkel mõõdetud, siis teisi muutujaid

Seda argumenti kasutades, ennustas Weinberg, -> Seda argumenti kasutades ennustas Weinberg,

praegult aktsepteeritud väärtusest -> praegu aktsepteeritud väärtusest

Selle asemel kosmoloogilise konstandi väärtus väheneb iga tsükliga praeguse väikse väärtuseni -> Selle asemel väheneb kosmoloogilise konstandi väärtus iga tsükliga praeguse väikse väärtuseni

Kriitikud väidavad aga, nagu ka autorid ise täheldavad, et ka see mudel vajab samasugust arvude timmimist, nagu tehakse teistes kosmoloogilistes mudelites. -> Nagu ka autorid ise täheldavad, väidavad ka kriitikud, et ka see mudel vajab samasugust arvude timmimist, nagu tehakse teistes kosmoloogilistes mudelites.

kui vaakumi energia on (kasvõi osaliselt) skalaarvälja potentsiaal, nagu inflatsiooni jäänuk. -> kui vaakumi energia on (kasvõi osaliselt) skalaarvälja potentsiaal nagu inflatsiooni jäänuk.

Llaanemets (arutelu) 12. oktoober 2014, kell 13:35 (EEST)[vasta]

Paar kommentaari veel: vajab samasugust arvude timmimist -> kas sõna timmima asemele midagi paremat leiaks? Või kuulub selline sõna füüsika sõnavarasse?

Võrguväljaannetele (v.a teadusartiklid) viidates lisatakse aadressi taha ka kuupäev, mil seda vaadati. 217.71.45.203 29. oktoober 2014, kell 18:36 (EET)[vasta]