Mine sisu juurde

Kasutaja arutelu:MAppo/Analoog-digitaalmuundur

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Üldiselt on kirjutatud selge ja arusaadav artikkel, mida oli hea lugeda.

Mõned tähelepanekud ja parandusettepanekud:

Loetelude puhul vt üle lauselõpumärgid.

Vaata üle, kas iga lause või lõigu taga on viide.

Võrguallikale viidates lisatakse aadressile ka kuupäev juurde.

Analoog-digitaalmuundur päris alguses panna paksendatud kirja -> Analoog-digitaalmuundur

Enamus ADC tüüpidest toimib järgmiselt. -> Enamus ADC tüüpidest toimib järgmiselt kirjeldatud viisil.

sakkimine, resolutsioon, transistorloogika, referentspinge võiks siselingistada

värelus ehk jitter -> jitter on inglisekeelne sõna?

Lõpuks registreeritakse arv -> Lõpuks arv registreeritakse

Täpselt ei ole teada, millal esimene ADC oli tehtud ning milline see oli-> Ei ole täpselt teada, millal esimene ADC tehti ja milline see oli.

See asus Türgis 18. sajandil ning valmistati, kuna oli vaja mõõta täpsemalt vee koguseid -> See asus Türgis 18. sajandil ning see valmistati täpsemaks vee koguste mõõtmiseks.

Kuni 1950 aastate keskpaiguni kastutati -> Kuni 1950. aastate keskpaigani kasutati

kuna oli kasutusel kohmakas ja kallis vaakumtoru tehnoloogia -> kuna kasutusel oli kohmakas ja kallis vaakumtoru tehnoloogia

11 bitine -> 11-bitine

0.5m x 0.4m x 0.66m -> 0,5m x 0,4m x 0,66m

tuli kasutusel transistorloogika -> tuli kasutusele transistorloogika

hakkas järk-järgult elektroonika muutuma -> hakkas elektroonika järk-järgult muutuma

Ehk otsekonverteerimisega analoog-digitaal muundur -> Välk-ADC on teisisõnu otsekonverteerimisega analoog-digitaal muundur

Komparaator on komponent, mis võrdleb kahte sisendit ning väljastab “1” või “0” vastavalt kas üks sisend on teisest suurem või väiksem -> Komparaator on komponent, mis võrdleb kahte sisendit ning väljastab “1” või “0”, vastavalt sellele, kas üks sisend on teisest suurem või väiksem

[4]Seega igale  -> tühik  [4] Seega igale 

Seega igale komparaatorile antakse ette erinevad referentspinged ning võrreldakse neid sisendpingega. -> Seega antakse igale komparaatorile ette erinevad referentspinged ning neid võrreldakse sisendpingega.

ülesehituselt ja loogikast -> ülesehituselt ja loogikalt

n bitise muundamise kohta -> n-bitise muundamise kohta

Välk-ADC suurus, voolunõudlikkus ning hind muudab nad ebapraktiliseks kui on vaja üle 8bitist täpsust (255 komparaatorit). -> Välk-ADC suurus, voolunõudlikkus ning hind muudvad nad ebapraktiliseks, kui on vaja üle 8bitist täpsust (255 komparaatorit).

Loendurist lähevad andmed D/A muundurisse, kust edasi komparaatorisse. -> Loendurist lähevad andmed D/A muundurisse, kust liiguvad edasi komparaatorisse.

Eelisteks on lihtne ülesehitus, kuna vajab vaid ühte komparaatorit, mõõtmetelt väikene ning odav. -> Sellise komparaatori eelisteks on lihtne ülesehitus, kuna vajab vaid ühte komparaatorit, ning see on mõõtmetelt väikene ja ka odav.

Kuid seda vaid aeglaselt muutuva signaali puhul, kiirema signaali puhul tulevad sisse suuremad vead.[6] Järjestikuse lähenemise meetodiga ADC -> See on nii vaid aeglaselt muutuva signaali puhul, kiirema signaali puhul tulevad sisse suuremad vead.[6] Järjestikuse lähenemise meetodiga ADC (…? Lause jääb poolikuks?

eeldame, et sisendpinge on 7.2V ja muundur on 4-bitine –> eeldades, et sisendpinge on 7.2V ja muundur on 4-bitine

Enamus modernset muusikat toodetakse just kasutades arvuteid ja analoog-salvestamist. -> Enamik modernset muusikat toodetakse just arvuteid ja analoog-salvestamist kasutades.

Enamus stuudiod salvestavad muusikat 24-bitise ja 192-176.4 kilohertsise ADC’ga ning hiljem konverteeritakse see 44.1 kHZ’iks CD’de jaoks või 48 kHZ’iks raadio ja televisooni jaoks -> Enamik stuudioid salvestab muusikat 24-bitise ja 192–176.4 kilohertsise ADC’ga ning hiljem konverteeritakse see 44.1 kHZ’iks CD’de jaoks või 48 kHZ’iks raadio ja televisooni jaoks

A/D muundur on televiisori sees, et muundada analoogsignaal, mille püüab kinni teleantenn, digitaalvormi -> A/D muundur on televiisori sees, et muundada teleantenni kinnipeetav analoogsignaal digitaalvormi.

Mikrokontrollerites, mida kasutatakse tänapäeval põhimõtteliselt iga elektroonikaseadme sees, on suhteliselt aeglased 8, 10, 12 või 16 bitised muundurid.-> Mikrokontrollerites, mida kasutatakse tänapäeval põhimõtteliselt iga elektroonikaseadme sees, on suhteliselt aeglased 8-, 10-, 12- või 16 -bitised muundurid.


Komavead:

Firma, nimega Epsco Engineering tuli välja esimese avalikult kättesaadava Analoog-digitaal muunduriga aastal 1954. -> Firma nimega Epsco Engineering tuli välja esimese avalikult kättesaadava analoog-digitaal muunduriga aastal 1954.


Värelus tekib sellest, et ADC ei suuda mõõta aega täieliku täpsusega, ehk tekivad ajamõõtmise vead millal analoogväärtust mõõdeti. -> Värelus tekib sellest, et ADC ei suuda mõõta aega täieliku täpsusega ehk tekivad ajamõõtmise vead, millal analoogväärtust mõõdeti.

Kui analoog-diginaalmuunduri diskreetimis-sagedus on üle kahe korra suurem kui signaali ribalaius siis on võimalik see signaal pärast analoogsignaaliks muundada ilma kaduteta kui jätta kõrvale kvantimisviga. –> Kui analoog-diginaalmuunduri diskreetimis-sagedus on üle kahe korra suurem kui signaali ribalaius, siis on võimalik see signaal pärast analoogsignaaliks muundada ilma kadutet, kui jätta kõrvale kvantimisviga

vähemal määral ka see kuidas suudetakse vältida -> vähemal määral ka see, kuidas suudetakse vältida

Diskreetimise ehk säpmplimise tulemusel tekib digitaalsete arvude jada mis ongi digitaalsignaal -> Diskreetimise ehk säpmplimise tulemusel tekib digitaalsete arvude jada, mis ongi digitaalsignaal

Kuid kõige varasem teadaolev andmete muundaja ei olnudki elektrooniline vaid hoopis hüdrauliline -> Kuid kõige varasem teadaolev andmete muundaja ei olnudki elektrooniline, vaid hoopis hüdrauliline

Loendur pannakse seisma, kui D/A muundurist tulnud pinge saab suuremaks kui analoogpinge ning see registreeritakse. -> Loendur pannakse seisma, kui D/A muundurist tulnud pinge saab suuremaks kui analoogpinge, ning see registreeritakse.

Selle komparaatori puhul tuleb halvimal juhul lugeda 2n impulssi, enne kui mingi väärtus registreeritakse ning see muudab konverteerimise ajakulukaks -> Selle komparaatori puhul tuleb halvimal juhul lugeda 2n impulssi, enne kui mingi väärtus registreeritakse, ning see muudab konverteerimise ajakulukaks

Selle ADC töötamise eelduseks on, et kella töösagedus peab olema N korda suurem, kui diskreetimis-sagedus. –> Selle ADC töötamise eelduseks on, et kella tedöösagus peab olema N korda suurem kui diskreetimis-sagedus.

Et ükskõik millist signaali töödelda, hoiustada või transportida tuleb see kõigepealt muundada digitaalsesse vormi. -> Et ükskõik millist signaali töödelda, hoiustada või transportida, tuleb see kõigepealt muundada digitaalsesse vormi.

See ADC on kuni kaks korda kiirem, kui tavaline võrdlemismeetodiga ADC, -> See ADC on kuni kaks korda kiirem kui tavaline võrdlemismeetodiga ADC,

Kõige tähtsam bitt (MSB) seatakse kõrgeks, ehk kahendväärtuseks on 1000 (kümnendsüsteemis 8) -> Kõige tähtsam bitt (MSB) seatakse kõrgeks ehk kahendväärtuseks on 1000 (kümnendsüsteemis 8)

MSB pannakse tagasi madalaks ning kõrgeks tehakse järgmine bitt ning kahendväärtuseks, mis D/A muundurini jõuab on nüüd 0100 (kümnendsüsteemis 4) -> MSB pannakse tagasi madalaks ning kõrgeks tehakse järgmine bitt ja kahendväärtuseks, mis D/A muundurini jõuab, on nüüd 0100 (kümnendsüsteemis 4)

Llaanemets (arutelu) 12. oktoober 2014, kell 22:31 (EEST)[vasta]


Ei ole täpselt teada, millal esimene ADC oli tehtud ja milline see oli. -> Ei ole täpselt teada, millal esimene ADC tehti ja milline see oli.

1950. aastate keskpaiguni -> 1950. aastate keskpaigani

Samuti oma ülesehituselt ja loogikalt on välk-ADC kõige lihtsam -> Samuti on välk-ADC oma ülesehituselt ja loogikalt kõige lihtsam

8bitist -> 8-bitist

Enamik stuudioid salvestavad muusikat 24-bitise ja 192-176,4 kilohertsise ADC’ga ning hiljem konverteeritakse see 44,1 kHZ’iks CD’de jaoks või 48 kHZ’iks raadio ja televisooni jaoks -> Enamik stuudioid salvestab muusikat 24-bitise ja 192–176.4 kilohertsise ADC’ga ning hiljem konverteeritakse see 44.1 kHZ’iks CD’de jaoks või 48 kHZ’iks raadio ja televisooni jaoks


Loendur pannakse seisma, kui D/A muundurist tulnud pinge saab suuremaks kui analoogpinge, ning see registreeritakse. -> Loendur pannakse seisma, kui D/A muundurist tulnud pinge saab suuremaks kui analoogpinge ning see registreeritakse. (siia siiki koma ei käi; signaal registreeritakse)


Vaata palun ühtsuse seisukohast üle viiteindeksid - osad indeksite järel on pärast lauset või lõiku tühik, osadel mitte.

Llaanemets (arutelu) 13. oktoober 2014, kell 17:58 (EEST)[vasta]