Kasutaja arutelu:Lulu/Mida Vikipeedia ei ole

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Tegin variandi, millest on varem juttu olnud. Eeskujuks en:Wikipedia:What Wikipedia is not. --Lulu 24. oktoober 2005, kell 19.38 (UTC)


Hea töö! Arvan, et selle võib välja panna. Arutada saab ka hiljem.
Mul on mõned märkused. Pisut võiks ka keeleliselt toimetada, aga seda ei tahaks enne teha, kui tekst on välja jäetud.

ei ole praktiliselt ruumipuudust

Sõna "praktiliselt" võiks välja jätta.

Vikipeedia artiklid ei piirdu mõiste või sõna defineerimisega. Lühikesi definitsioone või määratlusi kasutatakse vaid täpsustuslehekülgedel ja loendites, kus need viitavad terviklikule artiklile. Vikipeedia ei õpeta, kuidas sõnu kasutatakse, hääldatakse, kirjutatakse jne. Kõigeks selleks on Vikipeedia sõsarprojekt Vikisõnaraamat.

Juhtudel, kui sõna tähenduse avamine on vältimatu entsüklopeedilisest materjalist arusaamise huvides, tuleb seda teha. Erinevus vikisõnaraamatust seisneb selles, et seal fikseeritakse sõna kõik tähendused, vikipeedias aga räägitakse ainult terminoloogilistest tähendustest.
Vikipeediasse siiski pannakse kirja ka hääldus, kui tegemist on võõrnimede või -sõnadega. Ka see, kuidas sõna kirjutatakse, ilmneb ju artikli pealkirjast. Aga see käib ainult nende sõnade kohta, mis on mingi artikli pealkirjaks.

Artikli lugemisel ei tohiks keegi aru saada, kas see, millest kirjutatakse, kirjutajale endale meeldib või ei meeldi.

Noh, see on ainult ideaal. Ja see räägib vastu järgmisele lausele:

Artikli kirjutamisel tuleb see teha nii neutraalseks kui vähegi võimalik.

Oma isiklikku suhtumist teemasse ei tohiks kuidagi välja näidata.
Jälle sama. Arvan, et võiks piirduda keskmise lausega.

Ükski Vikipeedia artikkel ei tohi sisaldada mujalt kopeeritud tekste, pilte ega meediafaile.

Tohib küll, kui selleks on luba.

Aga näiteks arutelud selle üle, "mis oleks saanud siis, kui..." või "kui Venemaa ründaks Eestit..." ei kuulu Vikipeediasse.

Arvan, et võib refereerida mujal leiduvaid arutelusid. Andres 25. oktoober 2005, kell 02.32 (UTC)

Olen sisuga üldjoontes nõus, kuid artikli pealkiri peaks minu meelest olema "Mis Vikipeedia ei ole". Siim 25. oktoober 2005, kell 08.43 (UTC)

Mitte et see väga oluline oleks, aga negatsioon kysilauses tingib deklineeriva kysisõna akusatiivi: Mis mul on? --- aga: Mida mul ei ole? Sarnaselt ka: Kes on kohal? --- aga: Keda ei ole? Kui kysisõna on käändumatu, siis ta muidugi ei muutu: Kus on? --- Kus ei ole? Olen nõus, et keeletunnetus on võõrkeelte mõjul veidi hägustunud, mistõttu tehakse tihtipeale vigu. Aga jah, õige on: Mida Vikipeedia ei ole. --Lulu 25. oktoober 2005, kell 13.52 (UTC)