Kasutaja arutelu:Luisegrethennirgi/Võõrsõnade leksikon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Hetkel tundub, et seniolevatest peatükkidest võib väheseks jääda, lisa alapeatükke juurde :) Teema võib jääda natuke ühekülgseks ja võibolla ei pruugi just kõige rohkem infot leida. Saan aru, et tegemist on siiski leksikoniga, aga võiksid lisada juurde näiteks mingeid erandsõnu, reegleid vms, et sisu ikka rohkem oleks, aga muidu edu! Isabelagnes (arutelu) 31. oktoober 2017, kell 17:52 (EET)[vasta]


Kirkejaetma[muuda lähteteksti]

Näen, et teema tundub veidike raske, kuid see on alles algus ja küll varsti on artikkel teksti täis :). Võiksid lisada leksikoni loomisloo ja tänapäeva kasutuse/poppulaarsuse. Võiksid ka välja tuua üksikud huvitavad sõnad leksikonist. Mustandi kohta väga tubli töö. Palju edu edaspidiseks kirjutamiseks!

31.oktoober tagasiside

Tekst on väga põhjalik ja huvitavalt kirjutatud. Kokkuvõte on paraja pikkusega. Artikkel on ilusti vormistatud. Palju edu!

14.november tagasiside

Assistendi kommentaar artiklile ja tagasisidele[muuda lähteteksti]

On tore, et kaasvikipedistid on andnud julgustavat tagasisidet ning jaganud nõuandeid! Hetkel polegi veel palju võimalik kommenteerida, sest teksti on vähe. Kuid ülesehitus ja alateemade valik tunduvad asjakohased. Alati võib ka kaasõppijate nõu järgi alateemasid lisada, kuid eks kirjutamise käigus selgub, kui palju millestki kirjutada on. Liialt teksti killustada ka ei maksa ja mahtu mahu pärast täita samuti mitte. Soovitan proovida kujutleda, mida ise sooviksid eest leida, kui Vikipeediast või internetist oma artikli märksõna otsiksid. Ning muidugi saab sellest kirjutada ainult olemasolevatele allikatele toetudes. Tagasisidet andes soovitan pöörata tähelepanu ka viitamise korrektsusele artiklis. Hetkel on olemasoleva viitega selline lugu, et link ei tööta, samuti peaks teksti sees (lõigu lõpus) olema ainult number, mitte allika enda aadress. Vaata veel III õppetüki materjalidest ja ka Vikipeedia enda juhendist üle, kuidas viidet vormistada. Pööra tähelepanu ka sellele, kuidas teema ja sisu kokku lähevad. Pealkiri on "Võõrsõnade leksikon", kuid hetkel algab sissejuhatus sõnadega "Võõrsõnade leksikoni veebiversioon" (minu rõhutus). Kui Sa ei soovi just ainult veebiversioonist kirjutada, peaksid sissejuhatust alustama ikkagi üldisemalt võõrsõnade leksikoni kui sellise tutvustamisest-kirjeldamisest. Soovin kirjutamisindu ja püsivust artikli jätkamisel! --Proosamanna (arutelu) 2. november 2017, kell 21:03 (EET)[vasta]

Marispraats[muuda lähteteksti]

Artikkel võibolla veidi üldine, kuid muidu põnev teema. Kindlasti lisa juurde alapealkirju, edu!

Assistendi kommentaar[muuda lähteteksti]

Artikli maht on kasvanud ja kasulikku ning asjakohast infot on juurde tulnud. See on tore. Aga palun uuri uuesti põhjalikult kursuse III õppetüki materjale, kus on juttu plagiaadist ja refereerimisest. Hetkel on Sinu artiklis ära toodud sõna-sõnalt allikatest võetud laused, mis pole aga tsitaadina vormistatud. Et vältida plagiaati, tuleb kõik see 'oma sõnadega' kokku võtta. Ei piisa sellest, kui kopeerid eri kohtadest lauseid uues järjekorras kokku. Artiklit kirjutades pead looma allikatest leitud info põhjal uue teksti.

Pööra tähelepanu ka IV õppetükis käsitletud autoriõiguste teemale. Hetkel on Vikipeedia märkinud Sinu kasutatud pildi automaatselt kustutamisele minevaks, sest Sa pole seda üles laadides esitanud autori luba pildi avaldamiseks Vikipeedias. Raamatu kujundus on samasugune autoriõigustega kaitstav teos nagu film, maal või luuletus (vt http://www.autor.ee/kkk/). Leksikoni tiitellehte uurides leiad kujunduse autori (Aadam Kaarma). Kui soovid pilti raamatu kaanest kasutada, pead tema kontakti leidma ja temalt luba küsima (vt siit).
Autoriõiguste küsimused sellistes asjades ongi kahjuks üsna keerulised ja mõneti vastuolulised. Soovitan IV õppetüki veel kord tähelepanelikult töötada ja kui jääb küsimusi, siis mulle või teistele õppejõududele kirjtuada või Moodle'i foorumis teema algatada. Jõudu artikli täiendamisel! --Proosamanna (arutelu) 9. november 2017, kell 22:24 (EET)[vasta]

Isabelagnes[muuda lähteteksti]

Hetkel oled olnud väga tubli, mulle meeldib Sinu artikkel! Teksti on palju, mis on hea :) Kokkuvõte on lühike, aga selge ja selle teema kohta ei olekski pikemat vaja. Alateemad on kokkuvõttega seotud, aga neid eraldi välja ei tooda, seega alateemade järjekorra kohta pole midagi öelda. Minu arust on kokkuvõte sobiva pikkusega. Lingid töötavad, kategooria on ka ilusti lisatud ja samuti ka siselingid! Jätka samas vaimus! :)

Isabelagnes (arutelu) 14. november 2017, kell 18:57 (EET)[vasta]

Assistendi kommentaar artiklile ja tagasisidele[muuda lähteteksti]

Tagasiside on sõbralik ja julgustav. Kiidetakse kokkuvõtte pikkust, Isabel Agnes pöörab tähelepanu ka kategooriatele ja siselinkidele. Ainult oleks pidanud tähele panema, et siin artiklis on tekkinud väike segadus ja siselinkide asemel on hoopis välislingid. Siselink on link teisele eestikeelsele vikiartiklile. Loe selle kohta veel õppematerjalidest, ja kui ikka segaseks jääb, kirjuta mulle või teistele õppejõududele või algata teema foorumis.
Kaasõpilaste tagasiside annab kenasti aimu sellest, mida Vikipieedia kasutaja artiklilt ootab. Ent on ka üks aspekt, mida esmasel lugemisel kohe tähele ei pane. Selle nädala ülesanne ei olnud otseselt refereeringuid kommenteerida, kuid kui mõni allikas lahti klikkida, ilmneb, et siin on üsna silmatorkavalt allikatest terveid lauseid muutmata kujul kopeeritud. Need on artiklisse loogilises järjekorras paigutatud, nii et lugedes jääbki mulje hästi kirjutatud tekstist, aga paraku on selle teksti tegelikult kirjutanud teised autorid. Vikipeedia artiklis peab sisalduma allikatest pärit info, aga mitte allikatest pärit konkreetne lausestus. Kirjutasin sellest ka eelmises tagasisides, palun vaata see ja III õppetüki materjalid veel kord üle! Oskad väga hästi eri allikatest pärit infot järjestada ja seostada! Nüüd on aga vaja info see ka oma sõnadega kokku võtta.

Jõudu kirjutamisel! --Proosamanna (arutelu) 15. november 2017, kell 19:28 (EET)[vasta]

Assistendi kommentaar[muuda lähteteksti]

Näen, et oled tagasiside põhjal mõned muudatused teinud: eemaldanud välislinke ja muutnud mõne lause sõnastust. Tore, et tagasisidet arvesse võtad! Pane nüüd aga kadunud välislinkide asemele ikka ka siselinke. Sinu artikliga sobivaid vikiartikleid on eesti keeles päris palju: näiteks võõrsõna, tsitaatsõna, sententsi, morfoloogia, Ferdinand Johann Wiedemanni, etümoloogia jpt teemadel.
Lisaks ei ole paari sõna muutmine mõnes lauses siiski veel refereerimine. Tegelikult ei pea allikat vaatamagi, nägemaks, et tegu pole refereeringu, vaid otse üle võetud lausetega. Stiil on selgelt teistsugune kui entsüklopeediaartiklile kohane. Näiteks järgmised laused torkavad silma juba teie-vormi kasutamise poolest:

Mitmesõnaliste fraaside ja allmärksõnade otsimiseks valige Märksõna asemel Laiendatud märksõna. Kui te ei tea, kas lühendis tuleks tähed kirjutada kokku või lahku, proovige otsida kokku kirjutatud kuju. Võõrtähtede sisestamiseks klõpsake klaviatuuri ikoonil.

See on omal kohal kasutusjuhendis, aga kas Sina lugejana ootaksid, et entsüklopeedias tsiteeritaks käsitletava teose kasutusjuhendit? Samamoodi eristub selgelt järgmise lõigu stiil:

See sobib kasutamiseks juba algkoolis, pakkudes raamatumaailmas algajale eeskätt sõnaseletusi ja omasõnalisi sünonüüme. Ea- ja jõukohast teavet selle kohta, kust tulevad eesti keelde sõnad ja kuidas neid õigesti kasutada vajavad nii igas kooliastmetes õppijad kui õpetajad.

ja lõik, mis algab:

Eestis on „Võõrsõnade leksikoni“ traditsioon vaid mõnevõrra lühem kui õigekeelsussõnaraamatu traditsioon...

on samuti üsna sõna-sõnalt üle võetud. Vaata veel kursuse materjalidest refereerimise põhimõtteid ja proovi neid oma artiklis rakendada.
Lisaks veel vormistuslik pisasi: kokkuvõte käib vikiartikli algusesse, et lugeja saaks olulise info kohe kätte. Peaksid jutu, mis on praegu alapealkirja "Kokkuvõte" all, lihtsalt algusesse tõstma. Kokkuvõttes olev info on asjakohane, ainult et tuleks jällegi oma sõnadega läbi kirjutada (praegu on sõnastus otse Apollo kodulehelt).
Soovitan mõelda nii, et oled juba teinud ära info kokkuotsimise ja sõelumise töö! Nüüd tuleb see lihtsalt n-ö läbi seedida ja siis oma sõnadega välja kirjutada, järgides entsüklopeedilist stiili. Jõudu artikli täiendamisel ja viimistlemisel! --Proosamanna (arutelu) 30. november 2017, kell 01:08 (EET)[vasta]