Kasutaja arutelu:KristinaOr/ Viiruste evolutsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on üldiselt hea potentsiaaliga ja see teema on väga lai aga praegu seal on vähe informatsiooni ja artikkel ei ole piisavalt pikk. Esimist sõnu sisukorda sees üldse ei ole ja esimese peatükkis „ Viiruste evolutsioon“ mulle ei meeldi esimene lause „Viiruste evolutsioon on evolutsioonilise bioloogia ja viroloogia osa, mis on puutub just viiruste evolutsiooni.“. See on tautoloogia. Ja selle osa pealkiri on sama kui tervel artiklil – tundub ebaloogiliselt. Viiteid peaaegu pole ja informatsiooni kontrollida ei saa. Kõik tekst näeb välja nagu mingi terve teksti juhuslikult valitud osad. Mina olin selle teemaga kokkupuutunud ja mulle on kõik aru saadav sest ma tean seda, mis seal ei ole kirjas aga nendele, kes ei tegele viirustega, võib olla väga raske lugeda. Ma ei saanud aru, mille pärast seal on pilt ajaskaalaga. Ma mõtlesin esialgu et seal võik olla LUCA aeg, aga see ei ole üldse seotud viirustega. Väga üldine pilt. Aga artikkel on loetav ja kui seda hästi täidata ja viiteda – võiks olla väga ilus materajl. Ma vaatasin et see artikkel on tõlgendatud inglisekeelsest Vikipeediast aga minu jaoks inglisekeelne materjal ei ole hea, lai ja hästi vormistatud. Mina vaatan et samad vead on ka, näiteks, venekeelses artiklis. Eestiga seonduvat infot ei ole ja see info siin on ebaoluline. --J LEVIN W (arutelu) 4. november 2017, kell 23:13 (EET)[vasta]

ÕA Avelt:

  • Viiruste evolutsioon on evolutsioonilise bioloogia ja viroloogia osa, mis on puutub just viiruste evolutsiooni. --- ..., mis keskendub viiruste evolutsioonile. Või hoopis nii: Viiruste evolutsioon on uurimisvaldkonnana evolutsioonilise bioloogia ja viroloogia osa ning see tegeleb viiruste evolutsiooni uurimisega. --Sirlizupping (arutelu) 5. detsember 2017, kell 21:29 (EET)[vasta]
  • väike paljundamise aeg --- lühike generatsiooniaeg
  • Nii suur mutatsioonide sagedus koos loodusliku valikuga annab viirustele võimalust kiiresti kohaneda keskkonna muutmisega. --- Suur mutatsioonisagedus koos loodusliku valikuga võimaldab viirustel kiiresti kohaneda muutuvate keskkonnatingimustega.
  • Viiruste evolutsioon on olulisem aspekt viirushaiguste epidemioloogias --- Viiruste evolutsioon on oluline viirushaiguste epidemioloogias
  • Kiire viiruste mutatsioon samuti põhjustab probleeme efektiivsete vaktsiinide ja antiviiruste preparatide töötlemisel, sest resistentsuse mutatsioonid tekivad nädala või kuu jooksul pärast ravimise algust. --- Viiruste kiire muteerumine põhjustab probleeme vaktsiinide ja viirusvastaste preparaatide väljatöötamisel, sest resistentsust põhjustavad mutatsioonid tekivad nädalate või kuude jooksul pärast ravimise algust.
  • Viiruste uurimine molekulaarsel tasandil näitas side viiruste, mis infitseerivad organisme igast domeenist, ja viiruste valkude vahel, mis eelnesid kolme eludomeeniga jaotust ja sellepärast kuuluvadki viimane universaalne ühine esivanema (LUCA)[1] hulka. See näitab, et mõned viirused ilmusid vara eluevolutsiooniastmel ja, et viirused võisid tekkida korduvalt. --- segane lause, kirjuta ümber.
  • viiruseteke --- viiruste tekke
  • Kolm klassikalist viiruste tekke hüpoteesi: ---- nimeta hüpoteesid ja seleta lahti.

nt 1) "viirused esmalt" hüpotees - ... 2) reduktsioonihüpotees - ... 3) "põgenemise" hüpotees - ...

  • Mitte üks nendest hüpoteesidest ei olnud täiesti aktsepteeritud --- Viroloogid on aga hakanud neid hüpoteese ümber hindama.
  • Üks probleemidest viiruste päritolu ja evolutsiooni uurimisel on suur mutatsioonide sagedus, eriti RNA ja retroviiruste juhul, nagu HIV. --- eriti RNA ja retroviiruste puhul (nt HIV).
  • Hiljutine viirustevalkude kokkupaneneku struktuuride võrdlemisel põhinev uurimus näitab aga uusi tõendeid. Fold Super Families (FSF’s) on valgud mis näitavad sarnased kokkupaneku strukruure sõltumatult tegelikust aminohapete järjestusest ja need, nagu näidatud, võivad tõestada viiruste fülogeenia. --- Hiljutine viirusvalkude voltumisstruktuuride võrdlemisel põhinev uurimus annab uusi tõendeid viiruste evolutsioonist. FSF-id (Fold Super Families või siis võiks tõlkida: Voltumise Superperekonna valgud) on valgud, millel on sarnased voltumisstruktuurid, sõltumata nende aminohappelisest järjestusest ning nad võivad viidata viiruste tegelikule pärinemisele.
  • Nii viiruste valgud saab jagada neljaks superperekonnaks; põhinevad kolmel bakterite, arhede ja eukarüootide viiruste haaral koos nelja haaraga, mis nähtavasti näitab, et see eraldus enne kolmeks haaruks jägamiseks. --- Thus - seega

Seega on näidatud, et viiruste valgud saab jaotada nelja superperekonda: bakteriviirused, arheviirused, eukarüootsed viirused ja viirused, mis said alguse ilmselt enne nende kolme lahknemist.

  • Niimodi „viiruse proteom peegeldub iidse evolutsioonilise ajaloo teeid, mis võib olla tõestadud kaasaegse bioinformaatika abil.“ Anshan Nasir and Gustavo Caetano-Anollés,”See eeldub neid rakudeliinide eksisteerimist, mis oleksid ühised rakude ja viiruste jaoks, enne viimane universaalne ühine esivanem (LUCA) ilmumist, kes andis algust kaasaegsetele rekudele. Vastavalt meie andmetele, pika toimega valik, mis oli suunatud genoomi ja osakeste suuruse vähenemisele, põhjustas virorakude reduktsiooni kaasaegsete viiruste rakudeni (millele on iseloomulik täielik genoomi puudus), kuid teised co-eksisteerivad rakudeliinid andsid kaasaegsete rakude mitmekesisust. Enamgi veel, pikk geneetiline kaugus RNA ja DNA superperekondade vahel eeldub, et RNA maailma hüpoteesil võivad olla uued eksperimentaalsed tõendused, mis näitavad kauakestvaе ajavahemikku rakudeelu evolutsioonis. --- Kirjuta ümber. Anshan Nasir ja Gustavo Caetano-Anollés on öelnud: "...

Evolutsiooni peatükk vajab samuti veel tööd, palju toortõlget ja mõte ei tule esile.

  • Viirused ei moodusta kivistusi traditsioonilises arusaamas, kuna need on palju väiksem, kui väiksemaid kolloidsed settekivimeid moodustavad osakesed, mis põhjustavad taimede ja loomade fossiliseerumist.--- Viirused ei moodusta kivistisi traditsioonilises mõttes, kuna nad on veel väiksemad kui kolloidsed osakesed, millest koosnevad setted ja taimede ning loomade kivistised.
  • Kuid, paljude organismide genoomid sisalduvad endogeensete viiruste elemendid (EVEs). --- Samas sisaldavad paljude organismide genoomid endogeenseid viiruslikke elemente (EVE-sid).
  • ... jätka ise

--Aveav (arutelu) 30. november 2017, kell 18:32 (EET)[vasta]

Tagasisidet veel:

  • Vähemalt iga lõigu lõpus peab olema viide. Palun täienda oma artiklit viidetega.
  • Läbivalt tekstis tuleks lisada siselinke. Vaata siselinkide vormistamise kohta siit.
  • Palun võta arvesse Ave kommentaare ja paranda teksti vastavalt.
  • Jooniste pealkirjad tuleb eesti keelde tõlkida.

Kui need parandused tehtud, siis saadan infot arvestuse kohta. Aitäh, et aitasid Vikipeediat täiendada! --Sirlizupping (arutelu) 5. detsember 2017, kell 20:51 (EET)[vasta]