Kasutaja arutelu:KriKällo/Euroopa angerjas

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikli autor on võtnud Vikipeedias juba olemasoleva artikli, mida ta on omalt poolt täiendanud.

Artikkel on üldiselt hästi ja selges keeles kirjutatud. Oli hea lugeda.

Mõned parandusettepanekud/märkused:

Seos eestiga? Mis seisus angerjas Eestis on?

Ptk 3.3.1 Veekogude kvaliteet

Taani bioloog Johannes schmidt -> Taani bioloog Johannes Schmidt

Ptk kudemine ja areng esimestelt lõikudelt viited puudu

Me teame seda sellepärast, et 20. sajandi alguses leidis Taani bioloog Johannes schmidt Sargasso merest väikesed (alla 1cm) angerja vastsed (inglise keeles leptocephalus) -> Sellele järeldusele jõudis et 20. sajandi alguses Taani bioloog Johannes Schmidt, kes leidis

Sargasso merest väikesed (alla 1cm) angerja vastsed (leptocephalus)

Piirkonda Sargasso meres, kus angerjas kudemas käib teatakse tänu sellele, et minnes arvatavast kudemispiirkonnst eemale kasvab vastsete pikkus ja vanus. Angerja kudemisaeg on Märtsist juunini. -> Piirkonda Sargasso meres, kus angerjas kudemas käib, teatakse tänu sellele, et minnes arvatavast kudemispiirkonnast eemale kasvab vastsete pikkus ja vanus. Angerja kudemisaeg on märtsist juunini.

Leptotsefaali -> lause sees väikse tähega leptotsefaali

ei ole väga teada. -> ei ole väga hästi teada.

Kuid vastsed kindlasti kasutavad oma rändel ka aktiivset transporti vastasel juhul oleks nende jõudmine euroopasse väga vähe tõenäoline. -> Vastsed kasutavad kindlasti oma rändel ka aktiivset transporti, vastasel juhul oleks nende jõudmine Euroopasse väga vähe tõenäoline.

Leptotsefaali staadiumi kohta üldiselt on meil küllaltki vähe teada ning nende esimese rände pikkus põhjustab teadlaste seas küllaltki palju erimeelsusi. -> Leptotsefaali staadiumi kohta üldiselt on küllaltki vähe teada ning nende esimese rände pikkus põhjustab teadlaste seas palju erimeelsusi.

Kuid enamasti arvatakse, et see jääb 1-3 aasta vahele[7]. -> Arvatakse, et see jääb 1–3 aasta vahele[7].

selective tidal stream transport -> selective tidal stream transport (kursiivi) Anguillicoloides crassus -> Anguillicoloides crassus Anguillicola crassus vs Anguillicoloides crassus -> kumb õige? Kasutad kahte varianti.

See, millal üleminek passiivselt transpordilt aktiivsele toimub oleneb eelkõige veetemperatuurist, mis peab jääma 10-15 kraadi vahele -> See, millal üleminek passiivselt transpordilt aktiivsele toimub, oleneb eelkõige veetemperatuurist, mis peab jääma 10–15 kraadi vahele

Siselingistada: Estuaar; termoregulatsioon, metabolism, embrüo

metabolismi- ja ujumise efektiivsus -> metabolismi ja ujumise efektiivsus

8-15 -> 8–15 3-8 -> 3–8 Arvude vahel kasutatakse mõttekriipsu (pikem kui sidekriips). Vaata üle ka viidete loetelust leheküljenumbrite vahel olevad kriipsud.

Inglise keeles Silver eel -> silver eel

Peale selle pakseneb nahk -> Lisaks pakseneb nahk

Olles muundunud Rändangerjaks lõpetab soolestik funktsioneerimise ning kala ei toitu enam -> Olles muundunud rändangerjaks, lõpetab soolestik funktsioneerimise ning kala ei toitu enam

5000-7500 km -> mõttekriips

euroopa rannik - > Euroopa rannik (Euroopa suure algustähega; vt üle ka teised tekstis)

Üldised detailid selle rände kohta on endiselt meile teadmata kuna puuduvad tehnoloogilised võimalused jälgida kaladel nii pikka rännet. -> Üldised detailid selle rände kohta on endiselt teadmata, kuna puuduvad tehnoloogilised võimalused jälgida kaladel nii pikka rännet.

Osalist rännet on siiski suudetud jälgida kasutades satelliiti (PSAT) -> Osalist rännet on siiski suudetud jälgida, kasutades satelliiti (PSAT)

200-1000m -> kriips

Jõudes Sargasso merre saavutavad -> Jõudes Sargasso merre, saavutavad

Enamasti võtavad kalad vertikaalseid rändeid ette, -> Enamasti võtavad kalad ette vertikaalseid rändeid,

Alates 2000. aastatest on maailma angerjavarud 1–5% tasemest enne 1980. aastaid -> tegusõna puudu (vähenenud?)

naha või toiduga -> naha või toidu kaudu

ning läks kõigest kümnend kuni parasiit oli juba Euroopas laialt levinud -> ning läks kõigest kümnend, kuni parasiit oli juba Euroopas laialt levinud

A.crassus on Euroopa angerja näol leidnud endale vaba nišši -> vaba niši pole ehk kõige parem keel. Oskad ehk ümber sõnastada?

E. Angerja võimekus -> Euroopa angerja?

primaar produktsiooni -> primaarproduktsiooni

poliitika ptk suure algustähega

[COUNCIL REGULATION (EC) No 1100/2007]  ?

2009.aastal vastu Angerja -> 2009. aastal

Angerja -> angerja

2013.aastal -> 2013. Aastal

klaasnagerjate -> klaasangerjate

1- 1,5 % ning mujal 5-10% -> mõttekriipsud arvude vahele

2015.aasta -> 2015. aasta

Pilt euroopa angerja elutsükkel - eestikeelses artiklis peavad ka piltide ja jooniste tekstid olema eestikeelsed. Püüa mõne pildiprogrammiga tekst eestikeelseks muuta ja siis pilt uuesti üles laadida.

Llaanemets (arutelu) 20. oktoober 2015, kell 19:13 (EEST)[vasta]

Sellele järeldusele jõudis 20.sajandi alguses Johannes Schmidt -> Sellele järeldusele jõudis 20. sajandi alguses Johannes Schmidt

Piirkonda Sargasso meres, kus angerjas kudemas, käib teatakse tänu sellele, et minnes arvatavast kudemispiirkonnst eemale kasvab vastsete pikkus ja vanus. -> Piirkonda Sargasso meres, kus angerjas kudemas käib, teatakse tänu sellele, et minnes arvatavast kudemispiirkonnst eemale kasvab vastsete pikkus ja vanus.

1-3 -> 1–3 (mõttekriips)

parasiidid (Anguillicoloides crassus) jne. [18] -> parasiidid (Anguillicoloides crassus) jne. [18]

siselingista: metabolism

Olles muundunud Rändangerjaks -> Olles muundunud rändangerjaks

Üldised detailid selle rände kohta on endiselt meile teadmata kuna -> Üldised detailid selle rände kohta on endiselt meile teadmata, kuna

Enamasti võtavad kalad ette vertikaalseid rändeid , -> Enamasti võtavad kalad ette vertikaalseid rändeid, et ....

Angerjavarud maailmas on kiiresti vähenenud. Alates 2000. aastatest on maailma angerjavarud 1-5% sellest tasemest, mis oli enne 1980. aastaid. -> Angerjavarud maailmas on kiiresti vähenenud. 2000. aastatest alates on maailma angerjavarud vähenenud 15% sellest tasemest, mis oli enne 1980. aastaid.

A.crassus on Euroopa angerja näol leidnud endale vaba nišši. -> A.crassus on Euroopa angerjal üsna laialdaselt levinud.

E. Angerja võimekus -> euroopa angerjas

Kasuta ühtselt kogu tekstis väljendit euroopa angerjas (osades kohtades praegu Euroopa angerjas, E. angerjas)

Angerja majandamiskava -> angerja majandamiskava

Ta elab ka Kanaari, Assoori ja Fääri ja Briti saartel ning Islandil,Läänemeres selle madala soolsuse tõttu ka meres -> Ta elab ka Kanaari, Assoori ja Fääri ja Briti saartel ning Islandil, ka Läänemeres selle madala soolsuse tõttu.

Kitsapealist angerjat hinnatakse rohkem sest ta on rasvasem -> Kitsapealist angerjat hinnatakse rohkem, sest ta on (tühik) rasvasem

Kuid tänapäeval arvatakse pigem, et need vormid näitavad seda, millises keskkonnas angerjas on üles kasvanud. -> Kuid tänapäeval arvatakse pigem, et need vormid sõltuvad sellest, millises keskkonnas angerjas on üles kasvanud.

küllaltki vähe infot angerja kudemisharjumuste kohta. [4] -> küllaltki vähe infot angerja kudemisharjumuste kohta.[4] (ilma tühikuta)

kudemispiirkonnst -> kudemispiirkonnast

Viidete ühtsusest. Võiksid kogu artiklis viiteindeksite kasutamise ühtseks teha (kui kasutad viiteindeksi ja puntki järel tühikut, siis tee seda palun kogu artikli lõikes; samuti siis kui kasutad viidet ühe lause kohta ning kasutad seda enne punkti - viimase sõna järel ja enne punkti lisa kõikjale tühikud või siis üldse ilma tühikuta).

See kui suurt osa mängib leptotsefaali rändel passiivne ning palju aktiivne transport, ei ole väga hästi teada. -> See, kui suurt osa mängib leptotsefaali rändel passiivne ning palju aktiivne transport, ei ole väga hästi teada.

1-3 aasta vahele -> mõttekriips arvude vahele

1-5% sellest tasemest -> mõttekriips arvude vahele

klaasangerjaks[8] . -> tühikut pole vaja

vastu voolu -> parem: vastuvoolu

Olles muundunud Rändangerjaks -> Olles muundunud rändangerjaks

Üldised detailid selle rände kohta on endiselt meile teadmata kuna puuduvad tehnoloogilised võimalused jälgida nii pikka kalade rännet. -> Üldised detailid selle rände kohta on endiselt teadmata, kuna puuduvad tehnoloogilised võimalused jälgida nii pikka kalade rännet.

Anguillicoloides crassus -> Anguillicoloides crassus (kogu tekstis)

läbi lõpuste, naha või toidu kaudu -> läbi lõpuste, naha või toidu.

Selle regulatsiooni kohaselt võttis ka eesti 2009. aastal vastu Angerja majandamiskava. -> Ka Eesti võttis 2009. aastal vastu angerja majandamiskava.

ICESe aruande kohaselt -> ICESe aruande järgi

Põhjamere klaasnagerjate arvukus -> Põhjamere klaasangerjate arvukus

Llaanemets (arutelu) 27. oktoober 2015, kell 20:58 (EET)[vasta]


05.11.2015:

klaasanagerjate -> klaasangerjate

Angerjal on kirjeldatud kaks vormi, kitsa- ja laiapealine. -> Angerjal on kirjeldatud kahte vormi, kitsa- ja laiapealine.

herneste juures nähakse angerjaid sagedamini kui mujal kuival maal selle pärast, et herne lehed säilitavad niiskust paremini kui teiste taimede lehed. -> herneste juures võib angerjaid näha sagedamini kui mujal kuival maal sellepärast, et herne lehed säilitavad niiskust paremini kui teiste taimede lehed.

Sellest tulenevalt on meil küllaltki vähe infot angerja kudemisharjumuste kohta .[4] -> Seega on küllaltki vähe infot angerja kudemisharjumuste kohta .[4]

Piirkonda Sargasso meres, kus angerjas kudemas käib, teatakse tänu sellele, et minnes arvatavast kudemispiirkonnast eemale kasvab vastsete pikkus ja vanus. -> Sargasso meres paiknevast angerja kudemispiirkonnast annab tunnistust ka see, et kui minna sellest piirkonnast kaugemale, kasvab vastsete pikkus ja vanus.

Kuid vastsed kasutavad oma rändel kindlasti ka aktiivset transporti, vastasel juhul oleks nende jõudmine Euroopasse väga vähe tõenäoline.[6] -> Vastsed kasutavad oma rändel ka aktiivset transporti, vastasel juhul oleks nende jõudmine Euroopasse väga vähe tõenäoline.[6]

Enne Euroopa rannikule jõudmist teevad vastsed läbi metamorfoosi ning muunduvad klaasangerjaks [8]. – viiteindeks ilma tühikuta

Pikka aega peeti angerjat obligatoorse katadroomsuse stiilinäiteks -> stiilinäiteks pole hea sõna, proovi ümber sõnastada

Obligatoorne katadroomsus tähendab seda, et kala peab rändama mageveekogusse, kust ta siis hiljem võtab ette rände merre, et seal kudeda. -> Selle järgi peab kala rändama mageveekogusse, kust ta hiljem võtab ette rände merre, et seal kudeda.

Kuid nüüdseks on teada, et angerjas on hoopis fakultatiivselt katadroomne liik. -> Nüüdseks on teada, et angerjas on hoopis fakultatiivselt katadroomne liik.

Üldised detailid selle rände kohta on endiselt meile teadmata, -> Üldised detailid selle rände kohta on endiselt teadmata,

Selle põhjal avastati, et sarnaselt mitmetele teistele kalaliikidele -> Selle abil on leitud, et sarnaselt

Angerjas võib tõesti laskuda sügavamatesse kihtidesse -> Angerjas võib laskuda sügavamatesse kihtidesse

Seega angerjate puhul arvatakse, -> Seega arvatakse,

jahedamasse kihti jälle selleks, -> jahedamasse kihti selleks,

Saasteained võivad põhjustada otsest kalade surma, kuid levinumad on juhtumid, kus need kahjustavad intensiivselt kalade elu ning paljunemise efektiivsust.[14] -> Saasteained võivad põhjustada otsest kalade surma, kuid enamasti kahjustavad need intensiivselt kalade elu ning paljunemise efektiivsust.[14]

vaba nišši -> vaba niši

Euroopa angerja arvukuse vähenemisel nähakse põhjust ka muutustes Sargasso meres. -> Euroopa angerja arvukuse vähenemine põhjustab muutusi ka Sargasso meres.

Selle kohaselt -> Selle järgi

Veebiallikatele, välja arvatud internetis olevatele artiklitete lisatakse juurde ka aeg, mil seda kasutatud on (nt vaadatud 20. oktoober 2015)

p. 365–376. -> arvude vahele mõttekriips

p. 1660-. -> siit leheküljenumber puudu? või on kriips lihtsalt üleliigne?

Llaanemets (arutelu) 5. november 2015, kell 11:43 (EET)[vasta]