Kasutaja arutelu:Kezzu13/Kopsuvähk

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere!

Aitäh õigeaegselt esitatud artikli eest! Artikli teemavalik on huvitav ja aktuaalne. Esialgu keskendusin peamiselt sisulistele kommentaaridele:

Kuna tegemist on haigusega, tuleb artiklisse lisada haiguse infokast.

Kuna teema on hästi mahukas ja olulist infot palju, tuleks kirjutada hästi konkreetsed ja sisutihedad laused.

Sissejuhatus tuleb kirjutada pikemaks. Nt "kopsuvähk on üheks sagedamini esinevaks vähktõve vormiks...". Sissejuhatus peaks kajastama ka seda, mis on vähktõve põhitunnuseks ja mille poolest erineb see healoomulisest kasvajast. Sissejuhatuses mainida, et kopsuvähk jaguneb väikerakk- ja mitteväikerakk-kopsuvähiks.

"Kopsuvähk on surma põhjusena esikohal" → kindlasti mainida, et tegu on kasvajalistest haigustest tingitud surmajuhtudega.

Järgnevalt peaks kirjutama alapeatükid kummagi grupi kohta – kuidas need omakorda jagunevad, sagedus ning peamised rakutüübid.

Klassifikatsiooni juures tuleb kirjutada ka kopsuvähi staadiumitest ning TNM-klassifikatsioonist. Need võiks välja tuua kas tabelina või punktidena:

  • Staadium I – seletus jne.

Sagedus: võiks teha hoopis ühe koondtabeli kopsuvähi haigestumisest meestel/naistel Eestis ja maailmas. Tabel võiks kajastada nt viimase 10 aasta andmeid. (Eestis peaks uusim avaldatud statistika olema 2009. aasta kohta). Andmed on leitavad Vähiregistris.

"Kopsuvähki haigestumine on viimastel aastakümnetel muutunud. Haigestumine meeste seas väheneb, samas naiste hulgas see suureneb." → Saaks väljendada ka lühemalt, nt "Kopsuvähki haigestumine on viimastel aastakümnetel meeste seas vähenenud, naistel suurenenud."

"Kuni 1980-ndateni sagenes meeste kopsuvähki haigestumine Taanis, Soomes, Saksamaal, Itaalias, Šveitsis, Inglismaal ja Hollandis ning enamikus Ida- ja Lõuna-Euroopa maades kuni hiliste kaheksakümnendate ja üheksakümnendateni." → lause tuleb ümber sõnastada.

"1973-77; 20 haigusjuhtu 100 000 naise kohta; 1988-92: 34,7/100 000; 36,2/100 000)" → Ei ole aru saada millise piirkonna kohta andmed on ning viimase sageduse juures puudub ka aasta. Kui artiklisse saab korraliku esinemissageduste tabeli, võib sellised andmed tekstist üldse välja jätta.

Peatükis Riskitegurid ei ole vaja kirjutada, millised tegurid on rohkem või vähem uued. Oleks vaja välja tuua konkreetne riskitegurite loetelu.

Sümptomite tabelid võiks koondada üheks tabeliks, nt eemalda kahe tabeli vahelt "|} {| class="wikitable"". Ehk oleks isegi parem, kui teeksid tabelisse 2 veeru asemel 3 veergu: 1. veeru pealkiri "Sümptomite tüüp" ja selle all vastavalt respiratoorne või kopsuväline ja üldsümptom; 2. veerg "Sümptom või tunnus"; 3. veerg "Esinemissagedus (%)".

"Kopsuvähi ravitulemus on sõltuvuses staadiumiga, mil haigus avastati. Mida varem haigus avastatakse, seda parem on ravitulemus" → "Kopsuvähi ravitulemus on sõltuvuses haiguse staadiumiga – mida varem haigus avastatakse, seda parem on prognoos."

"Sõeluuringud on vajalikud, et aidata avastada haigus enne, kui patsiendil ilmnevad sümptomid." → "Sõeluuringud on vajalikud, et avastada haigus enne sümptomite ilmnemist."

Diagnostika peatükis võiks tuua kasutatavad meetodid välja punktidena, kus iga punkti taga on lühikirjeldus.

Elulemus ja ravi tuleb teha eraldi peatükkideks. Võib-olla lisada elulemuse juurde hoopis suremus, st "elulemus ja suremus"?

Ravi peatükk peab olema põhjalikum. Ravimeetodid tuleb jagada kirurgiliseks, kiiritusraviks ja medikamentoosseks raviks. Medikamentoosse ravi juures kirjutada lühidalt, milliseid tsütostaatikumide rühmi kasutatakse; võiks tuua nende juurde sulgudesse ka näited toimeainetest). Lisaks keemiaravile mainida ära ka palliatiivne ravi.

Artiklisse peaks lisama pilte.

Viited: Internetis olevate artiklite juurde lisada ka link.


Kuna sisulisi muudatusi ja täiendusi tuleb teha palju, ootan parandatud artiklit 19. oktoobriks. Kui millegi kohta tekib küsimusi, võib alati julgelt küsida.

Edu soovides

KSaar (arutelu) 11. oktoober 2014, kell 17:27 (EEST)[vasta]



Artikli kallal on palju tööd tehtud, väga tubli!

Mõiste "Kopsuvähk" peab sissejuhatuse alguses olema paksus kirjas.

"Vähktõve põhitunnuseks on köha" → Köha on sümptom. Põhitunnuse all pidasin silmas järgnevat: "Vähktõve põhitunnuseks on rakkude kiire ja kontrollimatu jagunemine ning võime tungida ümbritsevatesse kudedesse, moodustades siirdeid ehk metastaase." Selle lause võib asemele kirjutada ning vastava viite leidmisega ei tohiks raskusi tekkida.

Haiguse infokast on väga hea. Sinna tuleks lisada veel üks rida: "RHK-10 kood" ning selle alusel on kopsuvähi kood "C34". (See on oluline, kuna Eestis kasutavad onkoloogid just diagnoosikoodi C34.)

"Väikerakk kopsuvähk" → võiks kasutada sidekriipsu: väikerakk-kopsuvähk.

"Arvatavasti on väikerakk kopsuvähirakud pärit bronhi neuroendokriinsetest rakkudes" → "väikerakk-kopsuvähi rakud", "neuroendokriinsetest rakkudest"

"adrenokorikotroopne" → "adrenokortikotroopne"

"Adenokartsinoom - kõige" → tuleks kasutada sidekriipsu asemel mõttekriipsu: "Adenokartsinoom – kõige", ka järgnevates lausetes.

"kui suitsetajatest naistes" → "kui suitsetajatest naistel."

TNM klassifikatsiooni tabel on väga põhjalik. Tabeli vormistamisel võiks aga eeskuju võtta ingliskeelse Wiki kopsuvähi artiklis olevast tabelist ning tulpade "T", "N" ja "M" vahele vahed lisada, et lugejal ei tekiks vale arusaam, et read üksteisest sõltuvad on.

"Carcinoma in situ" asemele → "kartsinoom in situ"

"proksomaalse" → "proksimaalse"

">5 - 7 cm" → arvude vahel "kuni" tähenduses kasutatakse mõttekriipsu: "> 5–7 cm"

"atelelektaasi" → "atelektaasi". Parem oleks kasutada selle mõiste asemel hoopis mõistet "kopsude kokkulangemine".

"perobronhiaalsetes" → "peribronhiaalsetes"

Kõik staadiumite joonised tuleb tõlkida eesti keelde.

Tabel "Vähki haigestumine Eestis" ei ole kopsuvähi artiklis vajalik. Selle asemele tuleb lisata kopsuvähi haigestumise tabel. Andmed esmasjuhtude arvu kohta meestel ja naistel on siin (esimesest kastist valida aasta; teisest "Hingetoru, bronh, kops (C33–C34)"; kolmandast kastist mehed või naised ja neljandast kastist "vanusrühmad kokku"). Andmed 100 000 elaniku kohta on siin.

"ioniseeriv kiirugs" → "ioniseeriv kiirgus"

"ja eelnevaid suitsetamisest tingitud pahaloomulised kasvajad" → "eelnevad"

"Kopsude ehituslike iseärasuste tõttu on neil keskkond" → "Kopsude ehituslike iseärasuste tõttu moodustavad nad keskkonna"

Kuna kopsuvähi sümptomid on juba toodud tabelis, et ole vaja neid eraldi ka punktikestena korrata.

Sümptomite tabelis samuti sidekriipsud mõttekriipsudeks: "8-75" → "8–75"

"Võttes arvesse kõiki kopsuvähijuhte on" → "on" ees koma puudu.

"Patsientide, kellel puuduvad sümptomid täielikult, on" → "Patsientidel,"

"kompuutertomograafilist" lingiviga.

"Arstlik ülevaatus - otsitakse" → mõttekriips; sama märkus järgnevate punktide kohta artiklis.

"kel on näiteks südamestimulaator, operatsiooni klambrid" → " kel on näiteks südamestimulaator või operatsiooni klambrid"

"õhtu sisaldavate" → "õhku sisaldavate"

  • kopsude funktsionaalseid näitajaid → "kopsude funktsionaalsed näitajad"
  • hindama operatsiooniga kaasnevaid riske → "operatsiooniga kaasnevad riskid"
  • arvestama tähtsamate elundkondadega kaasnevaid haigusi → "tähtsamate elundkondadega kaasnevad haigused"

"seanside" → "seansside"

"keemaravi" → "keemiaravi"

"Mitteväike raku kopsuvähi" → "mitteväikerakulise kopsuvähi"

"võimalik eemaldada kasvaja eemaldada" → sõnakordused.

"Sarnaselt kiiritusravile toimub keemiaravi mitu päeva järjest" → "Sarnaselt kiiritusravile toimub keemiaravi mitme järjestikuse ravikuurina"

"effektiivsemad" → "efektiivsemad"

"keemiaravi pikendab eluiga kuid" → "kuid" ees koma puudu.

Artiklisse tuleks lisada juurde siselinke (nt "kasvaja", "rakk", "bronh", "hormoon" jne). Seejuures tuleb silmas pidada, et kui mõiste tekstis kordub, oleks siselink ainult selle esmakordsel kirjutamisel.

Jõudu tööle! Ootan parandusi 30. oktoobriks. Kui tekib küsimusi või parandused saavad varem valmis, võib mulle meilile märku anda.

KSaar (arutelu) 27. oktoober 2014, kell 16:41 (EET)[vasta]



"Vähktõve põhitunnuseks on köha, kuid esineb ka rindkerevalu, hingeldust ja kaalukaotust." → See lause tuleb sissejuhatuses kindlasti ära muuta! Nagu juba eelnevalt mainisin, on vähktõve põhitunnuseks rakkude kontrollimatu ja kiire jagunemine ning võime metastaseeruda teistesse kudedesse. See info tuleb kindlasti sissejuhatusse asemele lisada. Viitena võib kasutada nt Maailma Terviseorganisatsiooni kodulehte. Sissejuhatusse võib, kuid ei pea jääma lause, et kopsuvähi peamiseks sümptomiks on köha.

"Lamerakk-kartsinoom - esineb " → mõttekriips: "Lamerakk-kartsinoom – esineb"

"Suurrakk-kartsinoom - diferentseerumata" → ""Suurrakk-kartsinoom – diferentseerumata"

"Kasvajad suurusega < 3-7 cm" → ""Kasvajad suurusega < 3–7 cm"

"järgmistesse struktuuridesse invasiooni - rindkeresein" → "järgmistesse struktuuridesse invasiooni: rindkeresein"

"atelelektaasi" → "atelektaasi"

"Pahaloomuliste kasvajate esmasjuhtude arv paikme, soo ja vanuserühma järgi" ei sobi tabeli pealkirjaks, sest tabel ei kajasta vastavaid andmeid. Sobiks "Kopsuvähi esmasjuhtude arv ja haigestumuskordaja 100 000 elaniku kohta Eestis aastate lõikes". Tabelisse tuleb esimesele tulbale lisada ka pealkiri "Aasta".

"mis on nimekirja lisandunud on" → "on" ees koma puudu.

"Vaatamata esmase kopsuvähi avastamise asümptomaatilisusele on selliseid patsiente vaid 6-13%." → "on" ees koma puudu; "6–13%".

"90-99%" → "90–99%"

"hingamisteede vaatlus - bronhoskoobiga" → "hingamisteede vaatlus – bronhoskoobiga"

"proovitükk kasvajast - proovitükk kasvajast võetakse" → "proovitükk kasvajast – proovitükk kasvajast võetakse"

"Ühe ja viie aasta suhteline vähielulemus" → tabeli pealkirja lisada "kopsuvähi elulemus".

"1-2%-ni." → "1–2%-ni."

"operatsiooniga kaasnevaid riske" → "operatsiooniga kaasnevad riskid"

"6-7 nädalat" → "6–7 nädalat"

"Leukopeenia muudab organismi vastuvõtlikumaks infektsioonidele" → lause lõpus punkt puudu.


Kui kõik nimetatud parandused on tehtud, on artikkel avaldamiseks valmis. Artikli avaldamiseks tuleb selle sisu kopeerida siia ja salvestada. Artikkel peab üles jõudma hiljemalt 31. oktoobril ning töö on arvestatud pärast artikli ülesjõudmist.

KSaar (arutelu) 30. oktoober 2014, kell 09:21 (EET) [vasta]