Kasutaja arutelu:Kertmann

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on piisavalt pikk. Igale pealkirjale järgneb defineeriv lause või pealkirja selgitav ning sisseviiv lause.Struktuur on loogiline ning sissejuhatus on piisavalt lühike ja kokkuvõtlik. Kirjatöös on olemas ka Eestiga seonduvat infot. Artikkel pole veel korrektselt viidatud. Millegipärast tekkis mul piltide laadimisel tõrge, mistõttu ma ei saanud kontrollida piltide korrektsust. Kommentaarina ütlen, et artiklis võib ainult kasutada neid pilte, mis on olemas Wikipedia Commonsis või eesti Vikipeedias.

Teksti sisu on üldosas mõistetav, ainult paaris kohas on lause ehitus ebaloogiline, mis on ka ära toodud allpool. Teksti oli hea lugeda, kuid osad laused venisid liiga pikaks. Esines ka ortograafiavigu. Allpool on väljatoodud kommentaarid lause ülesehituse parandamise jaoks ja kõige enam silmapaistvad ortograafia vead. Kõik kommentaarid on mõeldud ainult autori abistamiseks.

  • Tekstis leidub kirjavigu nagu nt: …võistluse võitis Saksamaalt päris tudengivõistkond…
  • Tema pakutud idee on sarnane sellele, kuidas liigub litter õhuhokis.- See lause tekitab segadust, kui seda mitte edasi selgitada. Lause põhimõte ei tule selgelt välja. Selgita seda ideed veel edasi, et see oleks kõikidele lugejatele arusaadav või eemalda see.
  • …, kui pakuti rongi võimalikuks teekonnaks Los Angelesi regioonist San Franciscosse. – Kui jätta lause samaks, siis lihtsalt: Los Angeles regioonist. Kuid parem oleks lõpetada lause nii: ...võimalikuks teekonnaks Los Angeles-San Francisco.
  • … mis ühendaks omavahel Eesti pealinna Tallinna ja Soomepealinna Helsingi.-…mis ühendaks omavahel Eesti pealinna- Tallinn ja Soome pealinna- Helsingi või mis ühendaks omavahel Eesti pealinna (Tallinn) ja Soome pealinna (Helsingi).
  • Tunneli pikkus sõltub sellest, mis tee valitaks ja lühimaks distantsiks on pakutud 50 kilomeetri- Sõna valitaks on vales käändes, sellist käänet ei eksisteeri. Mida tehakse? Valitakse. Proovi sõnastada lause selgemini, näiteks tee sellest mitu lauset, mis on aga lühemad ja lihtsamini jälgitavad nt: Tunneli pikkus sõltub sellest, mis tee valitakse. Lühimaks distantsiks on pakutud 50 kilomeetrit.
  • 24.oktoobril 2017 Äripäeva avaldatud artiklis mainis Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna juhataja Kaupo Reede, et Tallinna-Helsingi tunnel rajatakse varem või hiljem niikuinii, kuna kaubavahetus ja -vood on lähima paari aastakümne jooksul olulises muutuses ning kuna Soome kaubanduspartnerid asuvad enamasti Kesk-Euroopas ja nüüd on kindel Rail Balticu ehitus, siis on soomlased aktiivsemalt hakanud tunneli rajamise üle kaaluma.- Pikki lauseid on keeruline jälgida ning tavaliselt on need ka keeruka ülesehitusega, mis lõpuks kipuvad ebaloogiliseks muutuma. Tee see lause parem mitmeks lauseks. Vaata lause üle, selles esineb kirjavigu nt: …nüüd on kindel…, selle asemel peaks kirjutama: ja nüüd kus on kindel. Samuti ma ei ole kindel, kas vikipeedia artiklis on sobilik refereefida ajalehetedes avaldatud artikleid. Saan aru, et antud teema on väga uudne ning selle kohta arvatavasti pole palju usaldusväärseid allikaid. Soovitan siiski selles osas üle küsida õppejõult, kas see on sobilik.
  • …kuna Marsi atmosfääri tihedus on umbes 1% planeet Maa õhutihedusest merepinnal…- Natuke ebaloogiline ülesehitus. Võibolla saaks lause põhimõtet hoopiski lihtsamini edasi öelda.
  • …Washingtoni vahele Hyperloop, täpsemalt sai Elon Musk valitsuselt suulise loa ehitamaks New Yorgi, Philadelphia, Baltimore'i ja Washingtoni vahele Hyperloop. - Ebavajalikult pikk lause, teistsugune variant oleks nt: ….Washingtoni vahele Hyperloop. Täpsemalt sai Elon Musk valitsuselt suulise loa ehitamaks New Yorgi, Philadelphia, Baltimore'i ja Washingtoni vahele Hyperloop.
  • Sõnade kordumine. Näide 1: Ajavahemikus 2015-2017 on antud võistlusel olnud 3 vooru: disainivoor 2016.aasta jaanuaris ja järgnevad kaks olid voorud, kus testiti prototüüpide sooritust rajal. Disainivoorus osales kokku 115 võistkonda, kellest edasi pääses 30. Esimene testvoor toimus 27.-29.jaanuaril 2017 ja teine 25.-27.augustil 2017. Nendes voorudes sooritati testsõidud SpaceX-i rajal…. Näide 2: Hyperloopi lahendus peaks selle probleemi lahendama….
  • Esinevad hooletusvead näiteks: 2016. aasta jaanuaris teatas SpaceX. et nad... või näiteks Ney York - Washington DC
  • 20.juulil 2017 avaldas Postimees artiklit, kus…- korrektne on kirjutada: artikli.

--MariteBlankin (arutelu) 3. november 2017, kell 16:38 (EET)[vasta]


Teine tagasiside:

Artikkel on piisavalt pikk, on täidetud 6000 tähemärgi nõue. Artikli struktuur tundub loogiline, artikli pealkiri ühtib esimese sõnaga ning esimene lause defineerib sõna. Sissejuhatus on piisavalt lühike ning kokkuvõtlik. Viitamine on poolikuks jäänud või tõsiselt problemaatiline. Kogu teksti peale on kokku kaks viidet, mis on esitatud internetilingina kahe lõigu järel. Tekib kahtlus, et viitamata lõigud on siiski kirjutatud tuginedes mingitele allikatele ega pole omalooming, kuid konkreetseid allikaid pole märgitud. Kõik ülejäänu viidetega seotud on samuti puudulik, ehk siis puudub bibliokirje ning kohustuslikud elemendid, pole viidatud piidavalt tihti, et väiteid kontrollida jne. Kirjutatud on ka Eestiga seonduvat infot. Tekst on loetav ning sõnum mõistetav, kuid esineb pisi-trükivigu ning ka ortograafia vigu, millest toon loeteluna välja ainult need, mis endale silma jäid, kuid tasub kindlasti ka ise tekst üle kontrollida. Vigade näited, parandus soovitused on välja toodud sulgudes:

2017.aastal toimunud võistluse võitis Saksamaalt päris (pärit) tudengivõistkond, kelle lahendus saavutas suurimaks kiiruseks 324 km/h.

Kuna hõõrumine(hõõrdumine) on eemaldatud täna(tänu) hõljumisele ning õhutakistust vähendatud vaakumi tõttu, kapsel põhimõtteliselt libiseb läbi terastoru sihtkohta.

Tänu sellele ei "kuhjuks" õhk sõiduki ette, mis teda aeglustaks ning takistaks saavutamaks võimalikult suurt kiirust, vaid antud õhk "liigutakse(liigutatakse) eest ära".

Konspektsiooni (Kontseptsiooni) varases staadiumis on reisijatele mõeldud kapslite diameeter 2.2 m ja eeldatav maksimaalne kiirus on 1200 km/h

Tunneli pikkus sõltub sellest, mis tee valitaks (osutub valituks) ja lühimaks distantsiks on pakutud 50 kilomeetrit.

Ney York (New York)- Washington DC

20.juulil 2017 avaldas Postimees artiklit (artikli), kus Elon Musk teatas Twitteris, et tema ettevõtmine The Boring Company sai suulise heakskiidu ehitada New Yorgi ja Washingtoni vahele Hyperloop, täpsemalt sai Elon Musk valitsuselt suulise loa ehitamaks New Yorgi, Philadelphia, Baltimore'i ja Washingtoni vahele Hyperloop.

2016. aasta jaanuaris teatas SpaceX. (,) et nad võivad olla antud võistluse sponsorid tulevatel aastatel ja 2018.aasta kolmandas kvartalis toimub kolmas võistlus SpaceX-i testrajal.

--Elinams (arutelu) 4. november 2017, kell 13:55 (EET)[vasta]