Kasutaja arutelu:Helis paas/Punabakterid

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

ÕA Avelt:

  • Viited tekstis ja piltidel puudu, vormistus puudulik, ladinakeelsed nimetused kaldkirja ja astendajad astmesse panna
  • Purpurbaktereid võib jagada kahte suuremasse gruppi: Punased väävlibakterid (Chromatiales) ja Punased mitteväävlibakterid (Rhodospirillaceae). --- kirj grupid väikeste tähtedega (punased väävlibakterid) ja ladinakeelsed nimetused kaldkirjas.
  • Punabakterid sisaldavad fotosünteetilisi pigmente- bakteroklorofülli ja karotenoidi. --- Punabakterid sisaldavad fotosünteetilisi pigmente - bakterklorofülli ja karotenoidi.
  • ingl k Vikis: They are pigmented with bacteriochlorophyll a or b, together with various carotenoids, which give them colours ranging between purple, red, brown, and orange. --- võiksid ka kirjutada lisada, et mis värvuse need pigmendid bakteritele võivad anda.
  • Rühmad, mis sisaldavad bakterioklorofülli on fotosünteesivad küll, kuid et tooda kõrvalproduktina hapnikku. --- kirj lause ümber.
  • Nad kasutavad lainepikkusi, mida taimed ega tsüanobakterid ei neela. --- kasutavad lainepikkusi?
  • Bacterioklorofüll a, bakterioklorofüll b, bacterioklorofüll c, bacterioklorofüll cs, bacterioklorofüll d, bacterioklorofüll e, bacterioklorofüll f, bacterioklorofüll g. --- soovitan klorofülli tüübid panna kaldkirjas. (Bacterioklorofüll a, ... jne).
  • Punastes väävlibakterites esinev ainult bakterioklorofüllid a ja b. --- esinevad.
  • Bakterioklorofüllid a, b ja g on bakteriokloriinid, mis tähendab et nende molekulidel on tsükliline makromolekul bakteriokloriin kahe pürrooliga. --- sõnastaks paremini: ...nende molekulid sisaldavad tsüklililist makromolekuli bakteriokloriini kahe pürrooliga.
  • Other families - tõlgi eesti keelde
  • fotosünteetilised pigmendid (Bakterioklorofüll, karotenoidid) --- bakterioklorofüll väikese tähega
  • Fotosüntees toimub raku membraani reaktsioonitsentris, kus fotosünteetilised pigmendid (Bakterioklorofüll, karotenoidid) ja pigment-seotud proteiinid sissesopistuvad et tekitada vesiikuli paunad, tuubulid või lamell-lehed. --- Fotosüntees toimub raku membraani reaktsioonitsentrites, kus fotosünteetilised pigmendid (bakterioklorofüll, karotenoidid) ja pigment-seotud valgud sopistuvad sisse ja moodustuvad vesiikulid, tuubulid või lamell-lehed.
  • Seda kutsutakse intratsütoplasmaatiliseks membraaniks, millel on suurenenud pind, et toimuks maksimaalne valguse neeldumine.
  • Tulemuseks vahe tsütoplasma ja periplasma vahel tekitab prootoni liikuma paneva jõu, mida kasutab ATP süntaas, et toota ATP energiat. --- Selle tulemusena tekitab laengute vahe tsütoplasma ja periplasma vahel prootoneid liikuma paneva jõu, mida kasutab ATP süntaas, et toota energiat.
  • Mitteväävlibakterid v.a. on võimelised siduma lämmastikku: N2 + 8H + 8e → 2NH3 + H2 Rba. Sphaeroides kasvab kõige kiiremini ainult N2 allikal ning tal on suurim nitogenaasne aktiivsus. --- v.a. ?, nitrogenaasne
  • hapnikut --- hapnikku.
  • Punabakterid olid esimesed avastatud bakterid, mis ei tooda fotosünteesides kõrvalproduktina hapnikut. Katseid tehes leiti, et bakterid liikusid kiiresti hapnikust eemale, isegi selle väikese kontsentratsiooni juures. Lisades valgust, liikusid bakterid tassil selle poole, kasvades tihedalt. Kui tekiks hapnikku, siis nende vaheline ruum hakkaks kasvama O2 tootes. --- kirjuta uuesti (ingl Viki: Purple bacteria were the first bacteria discovered to photosynthesize without having an oxygen byproduct. Instead, their byproduct is sulfur. This was proved by first establishing the bacteria's reactions to different concentrations of oxygen. What was found was that the bacteria moved quickly away from even the slightest trace of oxygen. Then a dish of the bacteria was taken, and a light was focused on one part of the dish leaving the rest dark. As the bacteria cannot survive without light, all the bacteria moved into the circle of light, becoming very crowded. If the bacteria's byproduct was oxygen, the distances between individuals would become larger and larger as more oxygen was produced. But because of the bacteria's behavior in the focused light, it was concluded that the bacteria's photosynthetic byproduct could not be oxygen.)
  • mikroobiline aktiivsus --- mikroobne aktiivsus
  • Orgaaniline materjal järve põhjast käärimisel kataboliseerub, see vabastab orgaanilised produktid nagu laktaat, etanool ja rasvhapped. --- Järve põhja orgaaniline materjal kataboliseerub käärimisel ning vabastab orgaanilisi produkte nagu laktaat, etanool ja rasvhapped.
  • Sulfaadi olemasolul sulfaati-vähendavad bakterid muutuvad aktiivseks moodustades sulfiidi. --- Sulfaati-vähendavad bakterid muutuvad aktiivseks sulfaadi olemasolul ja moodustavad sulfiidi.
  • Sulfiid põhjustab väävlibakterite kasvu piirkonnas, kus veesammas on kerge ja sulfiidi on optimaalselt. --- valesti tõlgitud (ingl k: Sulfide triggers the growth of purple sulfur bacteria, which develop in specific zones of the water column where light and sulfide are optimal (Pfennig, 1967, 1975, 1978a).) veesammas ei ole kerge, mõeldud on siiski piirkonda vees, kus valgust ja sulfiidi on optimaalselt.
  • mikroobilised matid --- mikroobsed matid
  • settekivimiil --- settekivimil

--Aveav (arutelu) 30. november 2017, kell 15:48 (EET)[vasta]


Aitäh huvitava artikli eest! Väga hea, et oled paljusid eelmisi kommentaare arvesse võtnud. Igas alapeatükis peaks olema vähemalt üks viide, need tuleks lisada. Samuti peab lisama siselinke: fotosüntees, prokarüoot, keemiline energia jne. Lingitakse kogu sõna koos käändelõppude jm-ga. Kui need parandused tehtud, laadi artikkel põhiruumi (vt videojuhendit) ja töö on arvestatud. Kena! Annn (arutelu) 5. detsember 2017, kell 14:27 (EET)[vasta]