Mine sisu juurde

Kasutaja arutelu:Getsik/Naftariik

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest täitsa asjalik artikkel ja väga suur tunnustus, et oled diagrammid ise teinud! Kiri võiks nendel võib-olla ainult veidi suurem olla.

Jäid silma mõned üksikud vead: Esimese lause sõnastaksin veidi ümber. Naftariik on riik, kus asuvad suured naftamaardlad ja mis teenib suurt tulu nafta tootmise ja müümisega. Ehk oleks mõistlik see 2/3 ka protsentides kirjutada, et oleks ühesugune stiil. Kas on mõistlik lingata Põhja-ja Lõuna-Ameerikale eraldi, kui seal on käsitletud neid ühtsena? Lingiks hoopis Ameerikale.

Üldjuhul kirjutatakse arvud 1-10 tekstis sõnadega välja, soovitaks siin ka seda järgida (kümne juhtiva naftariigi jt). Miljonile võiks lingata ja 2011. aastale ka vikipeedia-sisene link.

Ma ei ole päris kindel, kas vikipeedis on sobilik kirjutada, et toodud ära alumisel joonisel. Ma arvan, et tasuks see kõik joonise juures kuidagi lahti kirjutada.

Nafta reserve Eestis avastatud pole, pigem Eesti maapõues naftat ei leidu.

Sõnakordused (OPEC mängib olulist rolli nafta hinna kujundamisel ning kuna nafta mängib suurema osa riikide toimimisel suurt rolli) ja sõnade järjekord lauses (1960. aastal Bagdadis asutasid) tasub ka üle vaadata. Tasuks osades kohtades protsent välja kirjutada (46,1%-lt 32,4%-ni). Ja ma kirjutaks lühendid ka välja: 120 grammi (120 g).

Leidub ka veidi konarlikke lauseid, mida saaks lihtsamaks teha. Näiteks: rohkem on hakatud energiat tootma (kuna rohkem on kasutusele võetud energia tootmist gaasist).

Vikipeedia-sisesed keelelingid on puudu, et viitaks samale artiklile ka teistes keeltes.

--Mirjampohjala (arutelu) 29. aprill 2013, kell 19:05 (EEST)[vasta]

Võtsin su ettepanekuid arvesse ja parandasin artiklit. Tegemata jätsin kaks asja: 1) linkisin ikkagi Põhja- ja Lõuna-Ameerika eraldi, kuna neid ei ole käsitletud ühtsetena; sealt saab ülevaate, mis riigid kuuluvad P-Am ja mis L-Am ja minna edasi nt neid uurima, 2) intervikilinke ma ka ei pannud, kuna ei leidnud vastet isegi inglise keeles. --Kasutaja:Getsik (arutelu) 4. mai 2013, kell 12.07 (EEST)


Artikkel annab edasi mõiste sisu ja vastab töö nõuetes esitatud mahule. Eelnevale põhajalikule retsensioonile lisaks teen paar ettepanekut: Mulle tundub, et oleks lihtsam jälgida, kui oleks kasutatud rohkem teise taseme pealkirju, mis eraldavad teksti vahejoonega. Samas on see ilmselt ka maitse küsimus. Soovitan lisada artikli lõppu kategooria ning kuna oled kirjutanud OPECist ja see on teemaga väga lähedalt seotud, siis ehk võiks lisada "Vaata ka: OPEC" ?

Mind häirib artikli esimene lause "Naftariik on riik, kes omab suuri naftamaardlaid ning teenib suurt tulu nafta tootmise ja müügiga." Kas on mingi kindel põhjus, et viitad riigile kui "kes", mitte "mis"?

Soovitan üle vaadata õigekirja ja interpunktsiooni lauses "Seda seetõttu, et lääneriigid olid Yom Kippuri sõjas Iisraeli aitanud mitte Egiptust ja Süüriat."

Lauses "2011. aastal võttis Eesti Energia eesmärgiks hakata tootma umbes miljon tonni süsteetilist naftat aastas." on ilmselt jäänud sisse näpuviga ja oled tahtnud tegelikult kirjutada "sünteetilist naftat" ?

See võib küll ainult minu enda veidrus olla ja võibolla algallikates oligi nii kirjas, aga jäi häirima, et mitmel korral on kasutatud tugevalt hinnangulisi sõnu (kõige suurem, väga oluline jne)

Kasutatud allikad tunduvad usaldusvääsed. Ja minu poolt ka kiitus diagrammide eest.

Leetsi (arutelu) 7. mai 2013, kell 18:37 (EEST)[vasta]


Täiendasin artiklit sinupoolsete ettepanekutega.

Tegemata jätsin ka mõned:

1) Jätsin esimese aluse nii nagu ta oli. Mulle tundus loomulik nimetada riiki asesõnaga 'kes' ja vaatasin igaks juhuks ka keeleabi.eki.ee leheküljelt järgi ka, seal jäetakse suht vabad käed selles osas. Näiteks toodakse seal laused: riik, kes (mis) on alla kirjutanud tuumarelva keelustamise lepingule — riik, mis (kes) võeti vastu NATOsse.

2) OPEC on mul teksti sees lingitud, teist korda artikli lõppu ei pannud.

3) Miks olen artiklis kasutanud artiklis väljendit 'kõige suurem'? On tehtud igasuguseid nimekirju, kus riike järjestatud nt nafta tootmise alusel ja siis viiele suurimale nafta tootjale viitangi kui 'kõige suuremad nafta tootjad'.

--Kasutaja:Getsik (arutelu) 4. mai 2013, kell 12.07 (EEST)