Kasutaja arutelu:Footgolf - jalggolf

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Jalggolf ( footgolf ) on Eestis 2005. aastal Gaidar Matt´i poolt leiutatud kaasahaarav seltskondlik pallimäng, kus loodusesse või tehismaastikule paigaldatud rada tuleb läbida jalaga palli võimalikult väheste löökidega pesadesse toimetades. Igal mängijal on oma, teistest veidi erinev pall.

Jalggolfi saab mängida kõikjal - rannas, staadionil, aasal, saalis, asfaldil, vees, lumes. Mängimine ei vaja erivarustust. Mänguväljaku saab paigaldada olematute kuludega ja kiirelt, seda saab kaasa võtta ja uude kohta viia, rada on alati erinev. Originaalsed, kaunid ja vastupidavad pesad sobivad kasutamiseks kõikjal, pesa ei lendu tuule ega löögiga ning temast põrkuv pall ei lenda otse tagasi ega liiga kaugele.

Jalggolf on igale eale sobiv mäng, kus osalejate arv sõltub vaid seltskonna suurusest. Tuleb leida vaid sobiv aeg, koht ning maht (pesade arv, vahemaad, pinnas) ning mäng võib alata.

Jalggolf ei nõua erilisi oskusi ega füüsilist jõudu, tempo valib iga mängija ise. Mäng on mõeldud jõukohase, lõbusa ja vigastustevaba sportliku liikumisega tegelemiseks ning looduse ja kaaslaste nautimiseks. Mängu kaasakiskuvus, selle emotsionaalsed mängulised momendid (kaasmängija palli oma palliga pesa lähedalt eemaletõrjumine, võidulöögi liigsest eufooriast möödapõrutamine jne.) panevad tihti unustama mured ja aja.

Jalggolfi saab harrastada raja- või pesamängus, sprindis, võistkondlikus või individuaalses turniirimängus jne. Vahelduseks on see nii jalgpallitreeningutel kui kooli sporditundides või spordipäevadel. Meeleolukad on kokkutulekute ja ürituste turniirid, sest jalggolf oma lihtsuse ja kaasahaaravusega annab kõigile võimaluse osaleda ega anna ära öelda mistahes ettekäändel.

Lühireeglid (rajamäng, lihtsaim variant)

Mängu eesmärk on vähima löökide arvuga raja kõigi pesade järjestikune tabamine. Mängitakse kogu raja võidule, kus võitjaks on esimesena kogu raja läbinud, s.t. esimesena viimast pesa tabanud mängija. Pesa tabamuseks on palli maandumine ja jäämine pessa.

Pesasid on mängijaile sobiv arv ( 5 - ...tk) ja nad on piisaval kaugusel üksteisest (20 - ...m) arvestades võimalusi, soove, võimeid ja pinnast. Pesad võib asetada rea või ringina. Avalöök tehakse ca 20 m kaugusel esimesest pesast.

Mängitakse loositud või lepitud järjestuses ning palli lüüakse kordamööda, üks löök korraga. Tabatud pesast alustab selle tabaja järgmist korralist lööki uue pesa suunas ca ühe meetri kauguselt. Kui pall tabab lennul takistust, siis löögi lõpp-punktiks arvestatakse palli peatumiskoht. Osalejad võiksid jälgida kaasvõistlejate lööke, et vajadusel täpsustada nende arv või kaasmängija palli asukoht.

Jalggolfi kui liikumisspordiala sihid kattuvad täielikult eri valitsuste poolt heaks kiidetud liikumisharrastuste arengukavadega tervistava liikumise laiendamiseks ja kõigile jõukohaste sportimisvormide levitamiseks. Selleks tahame alustada projektiga, mille raames loodame viia jalggolfi enamusse Eesti koolidest ja küladest, sest osalemine on jõu- ja taskukohane igaleühele! Eesmärgiks on nii struktuuri kui eluviisi loomine ja nende koosmõjul tootmise, teenuste ja spordialaliidu arendamine, mis on rajatud avatud suhtlemisele, selgusele ning on laialdaseima osavõtuga.

Ajalugu

Idee sünd - detsember 2005; MTÜ Eesti Jalggolfi Liit ja OÜ Jalggolf asutamine, domeeni footgolf.eu registreerimine - aprill 2006; esimeste pesade valmimine - 29.06.2006; demomäng ETV-s - 16.08.2006; artiklid ajakirjanduses alates 30.03.2007; kasulik mudel - 15.04.2008; demomängud EU-s - 2009 - 2010.

Rohkem infot saate : www.footgolf.eu

Uus Eesti spordiala jalggolf - lingid[muuda lähteteksti]

Lingid

http://paber.ekspress.ee/viewdoc/AB4D856FC2E39F40C22572AE0028325F

http://www.aripaev.ee/3673/rubr_artiklid_367306.html

http://www.footgolf.eu/

http://www.footgolf.eu/eesti.htm


Kui tahad kirjutada artiklit jalggolfi kohta, klõpsa linki Jalggolf ja tee seda seal. Andres 12. september 2010, kell 10:43 (EEST)[vasta]