Kasutaja arutelu:Eltsuriin/Linask

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on väga sisukas ja annab hea ülevaate linaskist. Sisutihedus on samas ka artikli puuduseks. Erinevat teemat puudutavad laused on pilla-palla tekstilõigus segamini. nt peatükis "Toitumine, kasv ja vanus" on kahe toitumisest rääkiva lause vahele pandud kala eluiga kirjeldav lause. See probleem kehtib kõikide peatükkide kohta. Soovitan teksit rohkem liigendada, ehk ka alapealkirju juurde lisada, et oleks selgemini arusaada, millest hetkel jutt käib ning kergem teksti lugeda.

Sissejuhatus võiks alata linaski kui kala defineerimisega ja ladinakeelsed nimed peavad olema kaldkirjas. Teine ja kolmas lause võiksid ka sisaldada tegijat ("Linask on..." vmt.) - oleks mugavam ja selgem lugeda.

Soovitan muuta pealtükkide järjekorda. Esimene võiks olla kala välimust kirjeldav peatükk ja levila kohta käiv veidi tagapool. Mulle tundub loogilisem, et enne saan ma teada, missugune see kala välja näeb ja siis, kus ta elab jne.

Osad laused jäävad veidi segaseks: lõigus "Levila": " Kuna teda on asustatud sajandeid ning seetõttu ei teada algupärast levilat." lõigus "Eluviis, ökoloogia": "Näiteks käitlemisel (püük, transport, ümberasustamine) saadud kahjustus avaldub hiljem ja järk-järgult." - Jääb segaseks, mis moodi need kahjustused siis ikkagi avalduvad?

"On väga vastupidav - talub vähest hapnikusisaldust (0,3 mg/l)[1] ja haput vett, ning madalaid, temperatuuril alla 8 °C laskub talveunne.[3] ja kõrgeid veetemperatuure, üle 30 °C, mil laskub kuumaunne." - Temperatuure puududtav osa lausest raskelt arusaadav.

Esineb allikast täpselt maha kirjutatud lauseid nt "Südasuvel, kui veekogusid võib ähvardada ülekuumenemine ja ärakuivamine, langeb linask suveunne. Ta poeb sügavale mutta, kattub paksu limakihiga ja jääb paremate aegade ootele. On tehtud katseid, kus linask pidas veest välja võetuna ja märja sambla sisse mähituna vastu 46 tundi."

Ehk oleks võimalik ka pilt sellest kalast lisada?

--EmmAS (arutelu) 4. november 2017, kell 00:43 (EET)[vasta]


---

Õppeassistent Hannalt:

  • Ma soovitaks artikli struktuuri pisut muuta ja osad peatükid teiste alla alapeatükkideks tõsta. Nt peatüki "Eluviis" all võiks olla alapeatükid "Toitumine", "Sigimine", "Areng" jm eluviisiga seotu. Nimetused tõstaks üldse eraldi peatüki alt ära sissejuhatuse lõppu. Mõtle ise, et mis teemad hästi kokku sobivad, äkki leiad mingi sobivama viisi, kuidas sarnaseid teemasid kokku grupeerida.
  • Sissejuhatuse lõpust on viide puudu.
  • Netiviidete puhul peab olema viitekirjes kõik vajalikud elemendid, st autor, pealkiri, lehekülg, kuupäev, kasutamise kuupäev (mille ette peaksid kindlasti lisama, et tegemist on kasutamise kuupäevaga, praegu jääb mulje, nagu oleks need lingitud artiklite jm avaldamise kuupäevad) jm.
  • Kõik laused peaksid olema täislaused! St igas lauses võiks siiski olla alus (ehk tegija), et oleks selge, millest jutt on, nt ei sobi selline lause nagu "Suurus tavaliselt 20–30 cm (maksimaalselt 70 cm), kaal kuni 6 kg.".
  • Siin lauses on üldse midagi puudu jäänud "Linaskit – 20. juunist 20. juulini, välja arvatud lihtkäsiõnge, käsiõnge ja põhjaõngega." HPook (arutelu) 6. detsember 2017, kell 18:11 (EET)[vasta]

---

Aitäh paranduste eest! Võid oma artikli põhiruumi laadida. Juhend selleks on siin. Kui artikkel on põhiruumi laaditud, on töö arvestatud. HPook (arutelu) 11. detsember 2017, kell 17:32 (EET)[vasta]