Kasutaja arutelu:B05242/Molekulaarorbitaalide teooria

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere!

Järgnevad tähelepanekud:

  • Molekulaarorbitaalide teooria (edaspidi MO teooria) on meetod molekuli elektronstruktuuri kirjeldamiseks, mille kohaselt ei paikne elektronid kindlatel keemilistel sidemetel vaid on delokaliseeritud molekulaarorbitalidele, mis katavad tervet molekuli.

See, millest artikkel on, on rasvases kirjas, antud juhul siis ka see lühendatud variant esimesel mainimisel. Ja teine asi selles lauses on see, et vaid-i ees on koma

* Lewise võib olla ka Lewis´e, et nimi paremini käändelõpust eristuks, aga ei pea

  • Siiski on diboraanil kokku ainult 12-elektronit

12-elektroni (elektron: elektroni: elektroni). Aga seda ka, et kas need 12-valentselektron, 3-elektroni, 6-elektroni ja teised, et miks seal see kriips vahel on? Kui oleks nt 3-elektron side (kolm elektron side) või mõni muu asi veel pärast seda, kuid siin on vist nagu lihtsalt, et on 3 elektroni, on 6 elektroni -- siis pole seda kriipsu sinna vahele vaja. See on lihtsalt arv. Aga kuna ma ei tea, siis küsin lihtsalt, et kas seal see kriips ikka peab olema?

  • See tähendab, et nad ei paikne konkreetsel sidemel vaid liiguvad kogu molekuli ulatuses vabalt ringi.

... sidemel, vaid liiguvad ...

  • Kõige lihtsamas molekulis vesinikus (H2) on kahe aatomi kohta kaks elektroni, mis moodustavad sideme.

Kõige lihtsamas molekulis, vesinikus (H2) ... ehk et koma on kahe sama asja seletava või nimetava sõna vahel

  • Füüsikalise sisu peatükis on alguses aatomorbitaalid, kuid siis muutuvad aatomorbitalideks -- kumb siis? või ongi kaks erinevat? On orbitaalid ja orbitalid?
  • Sellisel juhul elektronide lainefunktsioonid üksteise suhtes faasist välja ja interferentsi käigus lainete amplituud väheneb ning lained nõrgenevad.

Tegusõna on puudu -- näiteks: ... lähevad elektronide lainefunktsioonid üksteise suhtes faasist välja ja ...

  • Aatomorbitalide lähenemisel (kui lained on samas faasis) langeb energia seni kuni jõutakse kõige madalama energiaga olekusse, seda olekut nimetatakse potentsiaaliauguks.

... seni, kuni ...

  • Kui produktis tekkinud uue sideme potentsiaaliauk on veel madalamal tasemel, siis reaktsioon toimub, kuid selleks on vaja lõhkuda esmalt olemasolev side ehk minna potentsiaaliaugust välja ning selleks on ületada aktivatsioonienergiat.

... ning selleks on vaja ületada ... ehk et tegusõna vaja on puudu

  • Orbitalide liitumisel samasuguste tuumade korral on energia langus ja tõus vastavalt siduva ning lõdvendava orbitali puhul võrdsed.

kui jutt on ühest asjast, nii nagu siin on, energia tõus ja langus, siis see on võrdne.

  • Kui orbitalil on kaks elektroni peavad nad olema paardunud ehk vastasmärgiliste spinnidega.

Kui orbitalil on kaks elektroni, peavad nad olema paardunud ehk vastasmärgiliste spinnidega. Koma

  • Molekulis, kus on erinevad aatomituumad on eletronegatiivsused erinevad, seega antud molekul on polaarne.

Molekul, kus on erinevatel aatomituumadadel erinev eletronegatiivsus, on polaarne. Sest et lause algus ja lause lõpp ei lähe kokku, alguses on kus miski on, aga lõpus on seega on see molekul ... Ehk nii hoopis?

  • Selliste orbitaalide liitumisel ei ole tekkinud siduva ja lõdvendava energiamuut sama.

On siis "tekkinud siduva energia muut" ja "tekkinud lõdvendava energia muut", siis: Selliste orbitaalide liitumisel ei ole tekkinud siduva ja lõdvendava energia muut sama. Võib ka nii: Selliste orbitaalide liitumisel ei ole tekkiva siduva ja lõdvendava energia muut sama. Või siis hoopis: Selliste orbitaalide liitumisel ei ole tekkinud siduv ja lõdvendav energiamuut sama.

  • Seega on kloori molekulaarorbitaal lainefunktsiooni koefitsient on suurem kui süsinikul.

Kaks korda tegusõna on, üks neist ära võtta.

  • Kuna koefitsiendi väärtused peavad summaks andma ühe, siis muutub lõdvendava orbitaali tekkega koefitsiendi väärtused vastupidiseks.

... muutub ... väärtus vastupidiseks. Või: muutuvad ... väärtused vastupidiseks.

  • Kuna aatomorbitaalide energia erinevus on küllaltki suur on tekkiv siduv molekulaarorbitaal tugevalt polariseeritud süsiniku ja lõdvendav liitiumi suunas.

Kuna aatomorbitaalide energia erinevus on küllaltki suur, on tekkiv siduv molekulaarorbitaal tugevalt polariseeritud süsiniku ja lõdvendav liitiumi suunas. Koma.

  • π-side on asetseb ruumiliselt aatomite kohal nende vahelises alas.

Kaks verbi järjest, on ja asetseb -- valida üks.

  • Selleks, et liitumine võimalikult kiiresti toimuks peavad HOMO ja LUMO orbitaalide energiad olema sarnased.

Selleks, et liitumine võimalikult kiiresti toimuks, peavad HOMO ja LUMO orbitaalide energiad olema sarnased. Koma.

  • Sellise probleemi vältimiseks kasutatakse redutseerijaid nagu NaBH4 või LiAlH4, kust liitumine toimub sidemelt, mille energia on madalam kui hüdriidiooni 1s orbitaali.

Sellise probleemi vältimiseks kasutatakse redutseerijaid nagu NaBH4 või LiAlH4, kust liitumine toimub sidemelt, mille energia on madalam kui hüdriidiooni 1s orbitaalil. -- ehk viimane sõna alalütlevasse käändesse.

  • VEEL: LUMO (lowest unoccupied molecular orbital) ja HOMO (highest occupied molecular orbital) ja siduv orbital (bonding orbital) ja lõdvendav molekulaarorbital ehk anti-bonding molecular orbital ja molekulaarorbitaali lineaarne kombinatsioon ehk LCAO (linear combination of atomic orbitals)

--> LUMO (inglise keeles lowest unoccupied molecular orbital) ja HOMO (inglise keeles highest occupied molecular orbital) ja siduv orbital (inglise keeles bonding orbital) ja lõdvendav molekulaarorbital ehk anti-bonding molecular orbital ja molekulaarorbitaali lineaarne kombinatsioon ehk LCAO (inglise keeles linear combination of atomic orbitals)

Soovitan neid niimoodi märkida, peale kaldkirja veel ka keele nimetus, juhul kui sulgudes.


Soovin jõudu!

algvere (arutelu) 26. märts 2013, kell 17:05 (EET)[vasta]

- - -

Tere, kirjutasin ka meili, aga siia siis ka:

praegu kohe hakkasid silma veel järgnevad pisiasjad:


  • Molekulaarorbitaalide teooria (edaspidi MO teooria) on meetod...

Et tumedaks või rasvaseks ainult sõnad: Molekulaarorbitaalide teooria ja MO teooria, sest et sulud ja edaspidi ei ole sünonüümid. Ehk et tume sõna ongi seesama, millest on artikkel, sellised on lihtsalt Viki reeglid, muidu kuskil muus tekstis on üpris loogiline, et kogu lauseosa on tumendatud, eks.

  • Füüsikalise sisu peatükis on LCAO (inglise keeleslinear combination of atomic orbitals), aga see suurtähelühend ei pea olema kaldkirjas ja sulgudes peab olema inglise keele ja selle kaldkirja teksti vahel tühik, sama on mõne teise analoogse kohaga, tühik puudu, kontrollida!
  • Molekul, kus on erinevatel aatomituumadadel erinev eletronegatiivsus, on polaarne Molekul, kus on erinevatel aatomituumadel erinev eletronegatiivsused on polaarne. <-- Siin on üks ja seesama lause kaks korda ...

Aga muu kõik tundus praegusel lugemisel tip-top. Need paar väikest asja ka ära muuta ja minu meelest võib töö arvestatuks lugeda.

Head!


algvere (arutelu) 5. aprill 2013, kell 23:29 (EEST)[vasta]