Kasutaja arutelu:ATärk/Hiiumaa majandus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere! Aitäh huvitava artikli eest! Artikkel on piisava pikkusega. Nüüd teen aga mõned märkused.

Viitamine on korrektne.

Peatükkide struktuuri võiks veidi ümber kujundada. Eri sajandite kohta käivad peatükid võiks olla koondatud ühe suurema peatüki alla, nt Ajalugu.

Oleks väga tore, kui leiaks mõne pildi artiklit illustreerima.

Vikipeedia puhul ei ole see ehk nii oluline, aga teiste tööde juures tuleks silmas pidada, et kui on olemas nt peatükk 8.1, peab olema ka 8.2. Ei tohi olla üksikut alapeatükki.

"...kes 1580. aastal lasi saarele rajada soolatootmise ettevõtte" – öeldis peaks eesti keeles olema lauses teisel kohal.

"1569. aastast on varaseim märge Hiiumaal valmistatud laevast." – parem oleks "pärineb".

"Kuna Hiiumaal toimus 17.sajandil hoogne ehitustegevus oli klaasikoja peamiseks tooteartikliks aknaklaas." – Kui lauset alustada sidesõnaga "kuna" peab lause teisele öeldisele eelnema koma.

"millega tegelesid ka saare tähtsamad mõisnikud" – õigem oleks "tähtsaimad", kuna lauses puudub võrdlusalus.

"oma tarbeks" on kaks sõna.

"Toodeti kahte mudelit- vaesemale ja rikkamale tarbijale" – mõttekriipsu ei tohi asendada sidekriipsuga! Mõttekriips on pikem ja selle leiab erimärkide alt. Selle mõlemale poole peaks jääma tühikud. Sama siin: "Tegutses 37 tööstuslikku ettevõttet- saeveskid, toiduainetööstused, telliskivitööstus, elektrijaam jm." ja siin: "...on oluliselt muutunud majandusharu struktuur- paljud väikesed poed on konkurentsis alla jäänud...".

"Sajandi esimesel poolel kujunes [Heltermaa|Heltermaale]] randumiskoht"

"20. sajand oli suurte muutuste, sõdade, revolutsioonide] ja okupatsioonide ajastu." Rohkem ehitati mitteeluruume, mille ehituses oli oluline roll Euroopa Liidu toetustel ja [süsihappegaas|CO² kvootide müügist saadud raha. – trükivead.

"Kuigi puitu on Hiiumaal töödeldud sadu aastaid algas korrapärane metsamajanduse organiseerimine ja metsakasvatus alles 1860ndatel" – ka sidesõna "kuigi" alustab kõrvallauset, mille järel, ehk järgmise öeldise ees peab olema koma.

"Puidutööstuse all on arvestatud ka metsandussektor" – peaks olema "alla", mitte "all".

Sõnaga "põhinema" kaasneb alalütlev, mitte alaleütlev kääne!

Kokkuvõttes huvitav ja asjalik artikkel!

Jõudu parandamisel! Margotmöller (arutelu) 13. oktoober 2013, kell 21:47 (EEST)[vasta]

See võib juba norimisena tunduda, aga nüüd on mõttekriipsud jälle liiga pikad saanud. Erimärkidest tuleks valida "mõttekriips", mitte "pikk mõttekriips". Viimast ei kasutatagi eesti keeles, küll aga inglise keeles.

Margotmöller (arutelu) 14. oktoober 2013, kell 11:14 (EEST)[vasta]

Arvude vahel tähenduses "kuni" peaks kasutama mõttekriipsu, mitte sidekriipsu. Mõttekriipsu leiab erimärkide alt.

Lisaks on trükiviga siin: "Pärast [[Teine maailmasõda|Teist maailmasõda] valitses..." Margotmöller (arutelu) 18. oktoober 2013, kell 23:36 (EEST)[vasta]

Esimeses lõigus panna tähele, et protsendimärgi ja arvu vahel ei oleks tühikut, ning et ülaindeks ei tohi olla tavalise numbriga kirjutatud (km2), kasutage erimärki! Margotmöller (arutelu) 21. oktoober 2013, kell 18:31 (EEST)[vasta]