Kasutaja arutelu:AProkofjeva/Akvaporiin

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Tegemist on väga põhjaliku ja hästi kirjutatud artikliga. Väga hea, et on kasutatud ka illustreerivaid pilte. Lisaks on kasutatud palju allikaid ning ka siselinke on tekstis piisavalt.

Mõned märkused ja kommentaarid siiski:

Tekstis esinesid mõned sõnajärje vead. Allpool on toodud nende parandused.

Loomade ja taimede rakkude plasmamembraanid sisaldavad akvaporiine, läbi mille saab vesi voolata palju kiiremini raku sisse kui see difundeeruks läbi fosfolipiidse kaksikkihi.-> Loomade ja taimede rakkude plasmamembraanid sisaldavad akvaporiine, läbi mille saab vesi voolata palju kiiremini raku sisse, kui see difundeeruks läbi fosfolipiidse kaksikkihi.

Agre ütles, et akvaporiinid on “veetorustik rakkude jaoks”. Iga rakk on ennekõike vesi. „Aga vesi ei seisa lihtsalt raku sees, see liigub läbi selle väga korrastatult. See protsess toimub kiiresti kudedes, milles on olemas akvaporiinid ehk veekanalid." -> Agre väitis, et akvaporiinid on “veetorustik rakkude jaoks” ning iga rakk on ennekõike vesi. Ta lisas: „Aga vesi ei seisa lihtsalt raku sees, see liigub läbi selle väga korrastatult. See protsess toimub kiiresti kudedes, milles on olemas akvaporiinid ehk veekanalid." – VIIDE PUUDU

Palju aastaid teadlased oletasid, et vesi lekib läbi rakumembraani -> Palju aastaid oletasid teadlased, et vesi lekib läbi rakumembraani.

Akvaporiinid, mille tuntakse ka veekanalite nime all -> Akvaporiinid, mida tuntakse ka veekanalite nime all …

Teksti sees ei ole hea kasutada paksendatud kirja, nt veekanalid. Võib kasutada siselingina.

Sõltuvalt poori suurusest, mõned akavaporiinid nagu akvaglütseroporiinid transpordivad ka teisi ilma laenguta väikseid lahustatud aineid nagu glütserooli, süsinikdioksiidi, ammoniaaki ja kusiainet läbi membraani. -> Sõltuvalt poori suurusest, transpordivad mõned akavaporiinid, nagu akvaglütseroporiinid, ka teisi ilma laenguta väikseid lahustatud aineid, nagu glütserooli, süsinikdioksiidi, ammoniaaki ja kusiainet, läbi membraani.

Kuid veekanalid üldse ei lase laenguga aatomeid, molekule ja ioone, sealhulgas prootoneid, läbi. -> Kuid veekanalid ei lase üldse läbi laenguga aatomeid, molekule ja ioone, sealhulgas prootoneid.

Avastamise esimeses lõigus viide puudu.

Enamuses rakkudes vesi -> enamik rakkudes olev vesi

Ainult 1992. aastal Peter Agre, kes töötas Johns Hopkinsi Ülikoolis, teatas esimesest akvaporiinist. -> Alles Peter Agre, kes töötas Johns Hopkinsi Ülikoolis, teatas 1992. aastal esimesest akvaporiinist

1999. aastal Agre ja teised uurimisrühmad avaldasid esimesi … -> 1999. aastal avaldasid Agre ja teised uurimisrühmad esimesi .. ning näitasid kuidas poor kindlustab -> ning näitasid, kuidas poor kindlustab

ilma et väikesed lahustatud ained ka pääseksid sisse või välja -> ilma et väikesed lahustatud ained pääseksid sisse või välja

on ilmunud 1986. aastal -> ilmus

Räägiti, et nii Agre ega ka Nobeli auhinna komitee ei tunnustanud Benga tööd -> Arutleti, et ei Agre ega ka Nobeli auhinna komitee ei tunnustanud Benga tööd

ning on ilmunud juba palju ajaloo ülevaateid.[19] -> ning ilmunud on juba palju ajaloo ülevaateid.[19]

poolik geeni -> poolikgeeni

heelikside vahelist -> heelikside-vahelist

mis moodustavad rakkudevälise ja tsütoplasma vahekäike -> mis moodustavad rakkudevälise ja tsütoplasma vahelisi? vahekäike.

Poori suurusest otseselt sõltub see -> Poori suurusest sõltub otseselt see

Väikesed poorid lasevad ainult väikeseid molekule nagu vett läbi. -> Väikesed poorid lasevad ainult väikeseid molekule, nagu vett, läbi.

Röntgen kristallograafia -> Röntgen-kristallograafia

Oli näidatud -> Näidati

Akvaporiinide olemasolu rakumembraanis nähtavasti hõlbustab veetransporti sümplasti liikumisteel. -> Akvaporiinide olemasolu rakumembraanis hõlbustab nähtavasti veetransporti sümplasti liikumisteel.

siis veevool suuresti väheneb -> siis veevool väheneb suuresti

Need viis alamperekonda olid veel hiljem jagatud -> Need viis alamperekonda on veel hiljem jagatud


Veebiallikale viidates lisatakse lingi taha (allikate loetellu) ka kuupäev, mil seda on vaadatud (vt viitamisjuhendit)

Llaanemets (arutelu) 10. oktoober 2014, kell 19:50 (EEST)[vasta]


Tere!

Te kirjutasite, et siin viide puudub: Ta lisas: „Aga vesi ei seisa lihtsalt raku sees, see liigub läbi selle väga korrastatult. See protsess toimub kiiresti kudedes, milles on olemas akvaporiinid ehk veekanalid."

Kuid see oli seesama viide, mis on järgmises lõigus ehk [9]. Mina ikkagi panin selle esimese lõigu juurde.

Kirjutasin artikli alguses niimoodi: Akvaporiin ehk AQP ehk veekanal

Loomade ja taimede rakkude plasmamembraanid sisaldavad akvaporiine, läbi mille saab vesi voolata palju kiiremini raku sisse kui see difundeeruks läbi fosfolipiidse kaksikkihi.-> Loomade ja taimede rakkude plasmamembraanid sisaldavad akvaporiine, läbi mille saab vesi voolata palju kiiremini raku sisse, kui see difundeeruks läbi fosfolipiidse kaksikkihi. Parandasin, aga kas see koma on vajalik siin, kui see on võrdlus, mitte tingimus? (Difundeerumine on aeglasem kui läbi akvaporiinide liikumine)

Veel parandasin: mis moodustavad rakkudevälise ja tsütoplasma vahekäike -> mis moodustavad vahekäike raku sees ja sellest väljaspool.

AProkofjeva (arutelu) 13. oktoober 2014, kell 23:20 (EEST)[vasta]

Siselingistada võiks ongström, dalton, ioon, aminohape

Paljud inimese rakutüübid, mõned bakterid ja paljud teised organismid ekspresseerivad neid. -> ekspresseerivad mida? akvaporiine?

Agre ütles, et tema jaoks akvaporiinide avastamine oli “mõnus üllatus”. -> Agre ütles, et tema jaoks oli akvaporiinide avastamine mõnus üllatus. (äkki parem suur üllatus?)

Rh veregruppi antigeene -> Rh veregrupi antigeene

mis oli 28 kilodaltonit suurune -> mis oli 28 kilodaltoni suurune

Alguses nad arvasid, -> Alguses arvati

et see oli Rh molekuli osa või nende proov ei olnud puhas -> et see oli Rh molekuli osa või et nende proov ei olnud puhas

PIP-id on grupeeritud kaheks alamgrupiks: PIP1-ks ja PIP2-ks, TIP-id aga viieks alamgrupiks: TIP1-ks, TIP2-ks, TIP3-ks, TIP4-ks ja TIP5-ks. Iga alamgrupp on omakorda jagatud isovormideks, näiteks PIP1;1-ks, PIP1;2-ks. -> PIP-id on grupeeritud kaheks alamgrupiks: PIP1 ja PIP2, TIP-id aga viieks alamgrupiks: TIP1, TIP2, TIP3, TIP4 ja TIP5. Iga alamgrupp on omakorda jagatud isovormideks, näiteks PIP1;1, PIP1;2.

Llaanemets (arutelu) 30. oktoober 2014, kell 22:03 (EET)[vasta]