Kasutaja:Vratsep/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Kolmemõõtmeline bioprintimine[muuda | muuda lähteteksti]

Bioprintimine on organite (elundite) loomine läbi kolmemõõtmelise printimise.

Kolmemõõtmeline organite printimine on 3D printimise tehnoloogiate kasutuselevõtmine, selleks et kombineerida rakkusid, kasvufaktoreid, ja biomaterjale, et toota biomeditsiinilisi detaile (elundeid), mis imiteerivad võimalikult täpselt looduses esineva koe omadusi. Bioprintimine kasutab kihthaaval materjali liitmise meetodit. Materjaliks on orgaaniline aine, millega luuakse koelaadseid struktuure. Neid struktuure kasutatakse meditsiinis ja koetehnikas. Hetkel kasutatakse bioprintimist ravimitööstuses ravimite uurimistöös ja tootearenduses. Lisaks on kolmemõõtmeline bioprintimine kasutusele võetud liigeste ja sidemete regenereerumise tugistruktuuri loomiseks

Protsess[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmemõõtmeline bioprintimine on jagatud kolmeks etapiks: printimiseelne, printimine ja printimisjärgne.

Printimiseelne[muuda | muuda lähteteksti]

Printimise eelne etapp sisaldab mudeli loomist ja materjalide valimist. Esimalt tuleb võtta koeproov ja selleks, et saada kolmemõõtmelist ülevaadet prinditavast elundist, kasutatakse kolmemõõtmelise kujutise loomiseks magnetresonantstomograafiat ja kompuutertomograafiat. Seejärel luuakse sellest kujutisest kahemõõtmelised kihid, mis saadetakse printerisse. Nii on loodud eeldused kihiliseks printimiseks. Järgmiseks isoleeritakse õiged rakud ja need paljundatakse, segatakse spetsiaalse vedela materjaliga, mis tagab hapnikku ja toitainete olemasolu.

Printimine[muuda | muuda lähteteksti]

Teises etapis luuakse eelkude. Selleks võetakse vedelsegu rakkudest ja toitainetest, mis imiteerib rakuvälist keskkonda. Siis paigaldatakse see printeri kassettidesse ja prinditakse vastavalt eelnevas etapis loodud kujutisele. Seejärel paigaldatakse prinditud eelkude inkubaatorisse, kus see areneb.

Printimisjärgne[muuda | muuda lähteteksti]

Selles etapis luuakse bioloogilisest materjalist stabiilne struktruur. Tagatakse loodud elundi stabiilsus ja funktsionaalsus edaspidiseks toimimiseks.

Õigete tingimuste loomiseks kasutatakse bioreaktoreid. Erinevate koetüüpide jaoks on erinevad bioreaktorid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/3D_bioprinting