Kasutaja:Vaher/Metsavennad

Allikas: Vikipeedia

Kaks väikest avastust metsavendadest.

Esiteks, olen aastaid tahtnud teada saada, kes oli see mees, kelle salk pidas 3. oktoobril 1946 Leevaku kandis kinni Võru bussi, rivistas inimesed üles, kontrollis kõigil dokumente, ütles, et olge rahulikud. Vahistas tshekist Veberi, võttis tal relva ja dokumendid ära ja küsis "kuhu Sa panid meie konstaabli?". Viis tshekisti metsa, pidas kohut, mõistis surma ja viis samas läbi hukkamise.

Veber oli tuntud mõrtsukas ja see töö lõi omal ajal kõvasti laineid. Ometi ei teinud seda ei Heeska, Sprenk ega mõni teine tuntum metsavend. Nüüd sattus ette õige dokument ja sain ka teada, et tegemist oli Sulev Nagelmanni salgaga.

Nagelmann (teisel pildil) langes ise vangi veebruaris 1947 Tartus, kus ta käis Tartumaa metsavendadega kohtumas. Sõjatribunal mõistis 7.05.47 surma, aga maha ei jõutud lasta, sest 20.05.47 kaotati N Liidus ajutiselt surmanuhtlus. Nagelmann tuli Kolõmalt tagasi 1958 ja suri Räpina kandis 1972 (46 aastaselt)

Teiseks, vähe on räägitud kapten Erich Argus' e (esimesel pildil) salgast, mis tegutses Läänemaal, põhiliselt Oru vallas. Jaanuaris 1947 langes kolm Arguse meest lahingus venelaste piirivalveüksusega kui need piirasid sisse ühe tema baastalu. Mehed keeldusid alistumast ja viimane põles tallu sisse. Langesid Johannes Kaav, endine piirivalvur Siegfried Unt ja keegi, keda kutsuti Ants Jänes, mis tõenäoliselt on valenimi.

Argus ise langes vangi punkris 1947 a veebruaris. Ühes ülekuulamisprotokollis on suurepärane märkus. Nimelt küsib tshekist Arguselt, kas "ta soovib midagi täiendavalt lisada" Argus palub protokollida, et "mina ja minu salk ei olnud bandiidid vaid metsavennad". MVD "Banditismivastase võitluse osakonna" nooremleitnant Tshernonok protokolliski. Argus sai 25 aastat, tuli ka koju tagasi ja suri Tallinnas 1965.