Kasutaja:Tragitik/Apicius

Allikas: Vikipeedia
Apicius käsikiri (ca. 900 AD) kloostri Fulda Saksamaal, mille omandas aastal 1929 New York Academy of Medicine

Apicius on kogumik Rooma toiduvalmistamise retsepte, üldiselt arvatakse, et see on koostatud 1. sajandil AD ja kirjutatud keeles, mis on  sarnasem pigem Vulgaarladina kui klassikalise ladina keelega; hilisemat Vulgaarladina keelt (nagu ficatum, bullire) kasutavad retspetid lisati varasemat klassikalist ladinakeelt (nagu iecur, fervere) kasutavatele retseptidele.

Nimi "Apicius" seondus pikka aega liialt rafineeritud armastusega toidu vastu, mis tulenes varajasest Marcus Gavius Apicius nime kandja harjumustest, Rooma gourmet ja rafineeritud luksuste armastaja, kes elas millalgi 1. sajandil AD  Tiberiuse valitsemise ajal. Talle on mõnikord ekslikult omistatud raamatu autorlus mis on pseudepigraphically omistatatud talle.

Apicius on tekst, mida kasutatakse köögis. Varajastes trükitud väljaannetes oli ta tavaliselt nimetatud  De re coquinaria (Teemal Toiduvalmistamine) ja omistatud tundmatule  Caelius Apicius, leiutis, mis põhineb asjaolu, et üks kahest käsikirjast on pealkirjastatud sõnaedega "API CAE"[1] või pigem sellepärast, et seal on mõned retseptid, mis omistatakse Apiciusele tekst: Patinam Apicianam sic facies (IV, 14) Ofellas Apicianas (VII, 2). See on tuntud ka kui De re culinaria.

Sisukord[muuda | muuda lähteteksti]

Apicius, De re culinaria (Lyon: Sebastianus Gryphium, 1541)

Märkused[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lindsay, p. 144