Kasutaja:Titt2020/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Paljajalujalatsid ( barefoot shoes, minimalist shoes) on jalanõud, mis võimaldavad näiliselt kõndida paljajalu. Jalatsi eesmärk on jalga kaitsta keskkonnatingimuste eest, kuid samal ajal mitte piirata jala liikumist, ehk siis lasta toimida jalgadel nii nagu looduses. [1].

Paljajalujalanõud
Paljajalujalanõud
Fivefingers

Paljajalu kõndimine on kasulik, kuna siis on inimese rüht loomulikus asendis ja keharaskus jaotub jalatallale ühtlaselt. Palja jalu kõndides teevad kõik lihased tööd, et inimest püsti hoida. Samuti jalatalla närvide stimulatsiooni kaudu saab inimese aju signaale, et igal pinnasel ei ole võimalik samamoodi astuda. Kõndimisel on võimalik varbaid välja sirutada ja tõugata ja astumisel tasakaalu hoida. See on kõige loomulikum ja tervislikuma liikumise viis.

Paljajalujalatsiteks kvalifitseeritakse jalanõud, mis täidavad kindlaid nõudeid.

  1. Kand ja varvas on samal kõrgusel (ingl k zero drop)
  2. Avar jalakujuline esiosa, milles varvastel on ruumi vabalt liikuda, igale varbale on olemas oma koht
  3. Painduv tald, mis liigub jalaga kaasa
  4. Kaalult kerged
  5. Jalatseid on võimalik jala külge kinnitada (nt paelte või krõpsudega)
  6. Puuduvad võlvitoestused
  7. Puuduvad kanna- jm pehmendused [2].

Tänapäeval on paljajalujalanõusid mitme erineva tegumoega. On olemas jalanõud, mida ei pruugi visuaalsel vaatlusel koheselt liigitada paljajalujalanõudeks, kuigi eelnevad tingimused on täidetud. Samuti on olemas jalanõud, mille varvastel on nagu omaette kojad, mis kõik kokku moodustavad jalanõu. [3].



Viited[muuda | muuda lähteteksti]