Kasutaja:Timo900/Võtmeisik

Allikas: Vikipeedia

Kirjeldus ja definitsioon

Võtmeisik ( Key person, change agent) on isik, kelle teadmised, loovus, inspiratsioon, maine ja või oskused on kriitilised organisatsiooni või firma kasvuks ja arenguks. Võtmeisiku puudumine või kaotus võib oluliselt mõjuda firma heaolule ja edaspidisele visioonile. Võtmeisik peab oskama näha organisatsiooni tulevikku, motiveerida kaastöötajaid ja ennast. Samuti peab võtmeisik suutma analüüsida probleeme ja luua paremaid suhteid klientidega.


Kuidas tunda ära võtmeisik?

Kuna nende panus kompanii arengule on väga oluline, siis sõltub nende palk ka tihti nende panuse suurusest kompaniisse. Tavaliselt võivad nendeks olla direktorid, tehnoloogia spetsialistid, müügiliidrid ja eriliste oskustega töölised. Paljudel juhtudel on võtmeisikutele omane ka hüvitiste ja teiste boonuste saamine.

Näiteks võib tuua maailma rikkaima investori Warren Buffeti, kes on oma Berkshire Hathaway võtmeisik ja omanik.

Warren Buffet (vasakul)

Võtmeisiku kindlustus

Võtmeisiku elukindlustus (Corporate-owned life insurance) tuntud ka kui surnud taluniku kindlustus on elukindlustus firma töötajatele, kellel on väärtus tööandjale koos temale makstavate kompensatsioonidega. Näiteks kui tööandjaks on pank, siis on see tuntud ka kui panga elukindlustus. Võtmeisiku kindlustuse eesmärk on kaitsta firmat suure negatiivse efekti eest võtmeisiku kaotuse puhul. Kindlustuse poolt tehtud väljamakse võimaldab ka firmadel leida aega uued võtmeisikud firma päästmiseks. Võtmeisiku kindlustus võeti algselt kasutusele Ameerika Ühendriikides, kuid on nüüd populaarseks saanud ka Euroopas.

Viited

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Corporate-owned_life_insurance
  2. http://www.investopedia.com/terms/k/keypersoninsurance.asp#axzz1nPx1rY2d
  3. http://www.bdrconsultants.com/agent_role.pdf
  4. http://it.toolbox.com/blogs/original-thinking/what-is-a-change-agent-23764
  5. http://www.businessdictionary.com/definition/key-person.html