Mine sisu juurde

Kasutaja:TheSebM8/Windowsi ajalugu

Allikas: Vikipeedia

Windows 1.x[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige esimene Microsoft Windowsi versioon, milleks oli 1.0 tuli välja 20. November 1985. Selle projekti esimeseks nimeks oli "Interface Manager". Enne aknasüsteemi töötamist, arvati, et see oli Windowsi originaal nimi. Rowland Hanson, turunduse juht, veenis ettevõtet, et Windows sobiks nimeks rohkem. Windows 1.0 ei olnud täielik operatsiooni süsteem, vaid töökeskkond, mis pikendas MS-DOS'i ja jagas MS-DOSi olemasolevaid puudusi ja probleeme.



Windows 2.x[muuda | muuda lähteteksti]

Microsoft Windows versioon 2.0 tuli välja 9.detsembril 1987. See versioon osutus populaarsemaks kui versioon 1.0. Sellele versioonile oli lisatud Microsofti uus graafiline rakendus, Excel ja Word. Neid programme sai kasutada läbi MS-DOS'i. Versioon 2.0 kasutas Reaal-viis mudelit, mis piirdus maksimaalselt 1 MB mälule. See võimaldas joosta mitut erinevat programmi korraga, näiteks "DESQview".


Windows 3.x[muuda | muuda lähteteksti]

Windows 3.0 versioon tuli välja 1990 aasta Mai's. See parandas võimalusi erinevates programmides. Samuti võimaldas kasutajatel paremini teha erinevaid tegevusi korraga tänu virtuaalmälule. Windows 3.0 kasutajaliides sarnanes Macintosh arvutiga. Arvutite graafika paranes tänu VGA(videokaardi) kasutusele võtmise pärast. See versioon tõi kaasa ka uuendatud CD-lugeja, helikaardi.

Windows NT 3.x[muuda | muuda lähteteksti]

Windows NT 3.1 oli esimeseks Microsoft Windows NT seeria operatsioonisüsteemiks. Selle eesmärgiks oli rahuldada ettevõtete serveri ja töökohtade vajadusi. Windows NT 3.1 jõudis turule 27. juulil 1993. Windows NT 3.1-st anti välja kaks varianti – Windows NT 3.1 ja Windows NT Advanced Server 3.1. Windows NT 3.1-le järgnes 21. september 1994 Windows NT 3.5, mille juures oli Microsoft erilist rõhku pannud kiirusele.

Windows 95[muuda | muuda lähteteksti]

Windows 95 tuli välja 24. august 1995. Võrreldes eelnevate op-süsteemidega, oli see Microsofti suurimaid edasiminekuid. Windows 95'e sees olid kõik varasemad MS-DOSi ja Windowsi programmid/tooted. Kõige suureim uuenduseks oli graafiline kasutajaliides ja väga lihtsustatud "plug-and-play" toetus. Arhitektuur viidi üle 32-bittilisele. Windows 95 jooksis ainult 386 täiustatud režiimi, ja tänu 32-bittilisele arhitektuurile, võimaldas Windows 95 rakendustel tegeleda kuni 2 GB virtuaalse mäluga.