Kasutaja:Stiiv2000/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Lasernivelliir[muuda | muuda lähteteksti]

Laser-Level

Mõõdistamisel ja ehitamisel on lasernivelliir hea kontrollimis vahend, mis koosneb pöörlevast laserkiire projektorist, mida saab kinnitada statiivile. Tööriist on vaja asetada loodi ja pärast vastavalt seadme täpsusele lasernivelliir projekteerib fikseeritud punase või rohelise valgusvihu horisontaal- ja/või vertikaaltelje tasapinnal. Lasernivelliiriga on komplektis laserkiire vastuvõtija.

Areng[muuda | muuda lähteteksti]

Lasernivelliiri tööpõhimõte on olnud olemas vähemalt 1970. aastate algusest. Originaal pöörlev-peegel lasertasapind liinitasand patenteeriti 1980. aastal ja kompaktne läätsepõhine lasernivelliir (nagu toodavad tänapäeval paljud tööriistatootjad) patenteeriti 1990ndate lõpus.

Pöörlev lasernivelliir[muuda | muuda lähteteksti]

Pöörlev lasernivelliir on arenenum lasernivelliir, mis keerutab valguskiirt piisavalt kiiresti, et anda täieliku 360- kraadist horisontaal või vertikaal laserkiirt. Laserkiire projektor kasutab pöörlevat pead koos peegliga, et näidata laserkiirt vertikaaltelje ümber. Kui lasernivelliir ei ole ise tasanduv, pead lasernivelliiri ise loodi panema. Kui laserkiire vasuvõtija tuvastab laserkiire siis hakkab vastuvõtja häält tegema. Kallimatel lasernivelliiridel teeb vastuvõtija erineva kiirusega häält, vastavalt kas kiir on kõrgemal või madalamal vastuvõtija keskpunktist. Lasernivelliiriga saab mõõta kõrguseid erinevate punktide vahel. Lasernivelliire kasutatakse peamiselt ehituses. Pöörlev lasernivelliir on nii seadistatud, et sa ise paned ta enam-vähem loodi ja kui sa ta tööle paned siis ta loodib ennast täpsemini ära(maapinnaga). Sama moodi nagu vesiloodi tööpõhimõte on.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

[1]