Kasutaja:Siimuser/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Turvajalanõu[muuda | muuda lähteteksti]

Turvajalanõud on vastupidavad saapad, kingad või sandaalid, millel on tugevdatud kaitse erinevates osades ning mille eesmärk on kaitsta jalga erinevate ohtude eest. Tavaliselt on turvajalanõudel varbaotsaplaadid, mis on kombineeritud vahetalla plaadiga, et kaitsta läbilööke nii ülevalt, kui ka alt.

Kuigi traditsiooniliselt on tugevdusplaadid valmistatud terasest, siis saab tugevdust teha ka komposiit materjalidest, nagu näiteks termoplastilisest polüuretaanist (TPU) või isegi alumiiniumist ning vajadusel saab kasutada ka isegi puitu. Turvasaapad on olulised seal, kus tööohutus nõuab seda, näiteks ehitusobjektidel, paljudel tööstusaladel jne. Saabaste talla all on markeeringud, mis näitavad rahvusvahelist standardit, mille vastu antud saapaid kasutada saab. (Nt. elektri-šokk, kemikaalid, põrutus ja läbistusvõime).

Turvaninad pärinevad aastast 1925, et paremini kaitsa inimesi jalavigastuste eest. Sellest ajast alates on Ameerika Rahvus Standardite Instituut pannud paika kindlad standardid turvajalanõudele. Kaks põhilist nõuet, mida täitma peab on löökide ja kokkusurumise eest. Kuid on ka olemas mitmed muud standardid jalatsitel, näiteks libisemiskindlus, talla kaitse, mugavus aste, elektrilöögi oht ja elektro staatiline mahalaadimine. Kõik need andmed on mõeldud selleks, et informeerida töötajad ja et kantaks õigeid jalanõusid erinevates oludes.

Stiilid[muuda | muuda lähteteksti]

Turvajalanõusid valmistatakse erinevates stiilides. (Nt. saapad, tossud, kingad jne). Olemas on ka viisakamaid turvajalanõusid, mis on mõeldud järelvalvet teostavatele inseneridele, kes külastavad objekte, kus on kohustatud kanda turvajalanõusid, kuid samas peavad käima ka tähtsamatel koosolekutel. Valmistatakse ka selliseid turvasaapaid, mis on moes subkultuuride seas nagu nt. skinheadid, punkarid ja rivetheadid.

Tähistused[muuda | muuda lähteteksti]

Löögimõju: I/75, I/50, I/30, tähistavad, kui kukutati 50 naelane raskus peale. Kokkusurumine: C/75, C/50, C/30, tähistavad, kui suruti jalatsit vastavalt 2500, 1750 ja 1000 naelaste raskustega. Mida suurem on number, seda tugevam on jalanõu. Elektro staatilise mahalaadimise tähistused on SD tüüp I või tüüp II. Selliste tähistustega jalanõud ei lase koguneda staatilisel elektril, mis mahalaadimisel võib süüdata kemikaale või muid kergesti süttivaid aineid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1]
  2. [2]
  1. "Safety footwear features".
  2. "Steel-toe boot".