Kasutaja:ReigoOma/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Valgusdiood (LED)[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesi valgusdioode kasutati peamiselt tööstuses indikaatorvalgustitena. Valgustitena kasutamiseks olid need aga liiga nõrga valgustugevusega, seega kasutati neid indikaatoritena. Esimese suure heledusega sinise valgusdioodi töötas välja Shuji Nakamura Nichia Corporation’ist. Sinise valgusdioodi leiutamine viis varsti ka valge valgusdioodi loomiseni 1990-ndatel aastatel.

Väärarvamused LED-ide kohta[muuda | muuda lähteteksti]

  • LED valgustid sobivad hästi sauna valgustuseks

Tegelikult üle 70 kraadises keskkonnas ei tohiks valgusdioode kasutada – nende eluiga väheneb märgatavalt. Ehk siis, kui kasutada saunas, siis põranda lähedal või pole mõtet oodata pooltki lubatud elueast.

  • LED’ide tööiga ulatub enam kui 100 000 tunnini

Teoreetiliselt lubatakse võimsamate (1W ja enam) LED’ide keskmiseks elueaks enamajaolt kuni 50 000 tundi. Keskmise eluea möödudes on aga LED’id on kaotanud 30% – 50% oma kiirgusvõimest. Praktikas ei õnnestu sellist tööiga saavutada isegi parimate tootjate seadmetel, sest reaalsed kasutustingimused erinevad märgatavalt testtingimustest tehastes. Samuti on LED’i tööiga väiksem tundmatute tootjate poolt toodetud seadmetel. Näiteks juhtudel, kus pole piisavalt tähelepanu pööratud toiteploki ja jahutuse stabiilsusele, mis tingib LED’i märgatava eluea vähenemise.

  • LED’id ei kuumene, nende elektriline kasutegur on ligi 100%

Reaalselt ei ületa LED’i elektriline kasutegur 50-60%, isegi uuemate ja kvaliteetsemate LED’ide korral. See tähendab, et vähemalt pool tarbitud energiast läheb soojuseks. Kodukasutuses olevate, alla 10W LED’ide korral, pole toatemperatuuril see probleemiks, kuid suuremate võimsuste korral tuleb tekkinud soojuse ärajuhtimiseks kasutada ventilaatoreid.